Tegels verven

Schilderwerken
the_title()

Zien de tegels in je badkamer of keuken er verouderd uit, maar wil je ze niet laten uitbreken en vervangen? Dan kan je er ook voor kiezen om je tegels een nieuw laagje verf te geven. Zo creëer je snel en gemakkelijk een hele nieuwe uitstraling. Je tegels schilderen in de plaats van ze te vervangen spaart ook een heleboel geld uit. Daarnaast kies je wel best voor een tegellak van goede kwaliteit zodat deze niet te snel verslijt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen in het proces van tegels verven. Wil je graag dat deze klus op een vakkundige en professionele manier gebeurt? Aarzel dan niet om een goede en betrouwbare schilder te contacteren.

De tegels reinigen

Alvorens je je tegels schildert is het belangrijk dat de tegels volledig vet- en stofvrij zijn. Dit doe je best met een propere vod die niet pluist, water en een goede ontvetter of ammoniakwater. Om de verf beter te laten hechten kan je de tegels ook schuren. Zo wordt het oppervlak ruwer en hecht de verf zich beter aan de tegels. Zorg dat de tegels na het reinigen zeker goed droog zijn. Als je kapotte tegels in je ruimte hebt, vervang je deze best voor je over de tegels schildert. Het maakt niet heel veel uit als de nieuwe tegel een beetje verschilt van de andere tegels aangezien je er toch over schildert. Nadat je tegels gereinigd en geschuurd zijn, kan je de randen afplakken met tape om gemors te voorkomen. Zorg ervoor dat je ruimte vrij is en eventuele meubels bedekt zijn met afdekfolie en je de verf, de kwasten en een roller bij je hebt liggen. Eventueel is het ook handig om een vodje te voorzien om kleine schoonheidsfoutjes direct op te kuisen.

Een grondlaag aanbrengen

Door eerst een lakprimer aan te brengen op je tegels krijg je een beter eindresultaat. Kijk zeker na dat je een lakprimer voor binnen gebruikt die geschikt is voor gladde ondergronden. Het aanbrengen van de primer doe je best met een kortharige lakrol, voor de randjes en de voegen gebruik je best een ronde kwast. Voor het meest egale resultaat wordt er aangeraden om te beginnen met de randen en de voegen en om dan voor de oppervlakte met je lakrol eerst verticale strepen te zetten en deze dan horizontaal uit te rollen. Hierna moet de grondlaag minstens 6 uur drogen. Wanneer de grondlaag droog is kan je deze nog lichtjes schuren, bij voorkeur met schuurpapier P240, voordat je aan de laklaag begint.

Om tijd te besparen, kan je in doe-het-zelf winkels meestal ook tegelverf vinden waar geen primer voor vereist is. Lees hierbij zeker goed het etiket van je verf na.

De tegels verven

Nadat je primer volledig gedroogd is, kan je beginnen met je tegels te lakken. Als eerste is het steeds belangrijk om je verf nog eens te mengen met een roerhoutje. Hierna breng je de lak aan op dezelfde manier als de primer. Eerst de randen en de voegen met een ronde kwast geschikt voor lakverf, dan met de lakrol verticale strepen zetten en deze horizontaal uitrollen. Rol deze steeds uit in dezelfde richting. Nadat je eerste laag lak droog is, kan je deze lichtjes opschuren voordat je je tweede en laatste laag tegellak aanbrengt. Wacht steeds minstens 24 uur tussen het aanbrengen van laklagen op je tegels. Tussendoor kan je je kwasten en verfrollen inpakken in aluminiumfolie om te voorkomen dat deze uitdrogen.

De afplaktape verwijder je best voordat je tweede en laatste laag verf volledig droog is. Zo voorkom je dat je stukken gedroogde verf van je tegels meetrekt.

Een vakman inschakelen om je tegels te laten verven?

Twijfel je nog over of je tegels laat vervangen of laat verven? Of wil je graag dat je tegels geverfd worden, maar wil je een meer nauwkeurig resultaat dan je zelf zou kunnen verwezenlijken? Contacteer dan zeker een schilder via TrustUp.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.