Thuisbatterij: Alles wat je moet weten!

Duurzame energie
the_title()

Heb je al zonnepanelen? En wil je weten hoe je geld kan besparen op elektriciteit? Wil je alles weten over een thuisbatterijwat het ishoe het werkthoeveel het kost? Hier krijg je antwoord op al jouw vragen. Alles wordt hierin uitgelegd zoals de premies die je voor de thuisbatterij kan krijgen van de Vlaamse overheid en welke thuisbatterij het beste bij jou en je woning past. 

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energieopslagtechniek. Het slaat tijdelijk voltage en je geproduceerde energie op in een toestel zodat je die energie en voltage kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken. De thuisbatterij wordt daardoor gecombineerd met zonnepanelen omdat de zelf opgewekte energie zo kan worden bewaard. Dit is handig wanneer het bewolkt is of wanneer het nacht is aangezien dan de zon niet op de zonnepanelen schijnt en de zonnepanelen geen stroom voorzien.

Hoe werkt een thuisbatterij in de praktijk?

Een thuisbatterij behoort tot een volledig systeem. Dit systeem bestaat meestal uit zonnepanelen, een batterij met een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar. 

Wanneer je een batterij met een omvormer neemt, moet dit een omvormer zijn die in twee richtingen werkt. Deze zorgt ervoor dat de wisselstroom, een elektrische energie die wisselt van stroomrichting, uit de omvormer omgevormt wordt tot gelijkstroom, een elektrische energie die in een constante richting stroomt, om de batterij te kunnen laden. Een batterij werkt namelijk alleen op gelijkstroom. Daarna zal de omvormer de gelijkstroom in wisselstroom voor je toestellen voorzien.

Een thuisbatterij laadt een hele dag op, maar hoeveel opgeslagen energie heb je nodig per gemiddeld gezin? De meeste gezinnen vebruiken gemiddeld elektriciteits van ongeveer 3.500 kWh per jaar, een thuisbatterij van 4 kWh zal je dus genoeg energie voorzien. Dat kost gemiddeld 4.400 euro (incl. plaatsing en 6% btw).

Wat is het voordeel van energieopslag thuis? 

Het voordeel hiervan is dat wanneer je een thuisbatterij hebt, deze energie opwekt zodat je deze kan gebruiken wanneer je zonnepanelen geen energie meer produceren. Zonder thuisbatterij zou je opnieuw voltage van een online leverancier moeten kopen. Met een thuisbatterij bespaar je geld en verwarm je jouw huis op een zuinige manier. De overtollige energie van de zonnepanelen wordt omgezet in opgeslagen voltage in je thuisbatterij waardoor deze wordt ingezet wanneer het nodig zou zijn en wanneer de zonnepanelen even geen stroom meer kunnen voorzien. Deze opgeslagen elektriciteit zal er voor zorgen dat je dus niet plotselings extra kosten zou krijgen op je energiefactuur. Door gebruikt te maken van je opgewekte elektriciteit bescherm je jezelf tegen stijgende energieprijzen.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een thuisbatterij? 

De voordelen om een thuisbatterij te kopen is het besparen op geld voor elektriciteit. Wanneer jouw zonnepanelen geen stroom meer aanmaken of onvoldoende energie opwekken, slaat de thuisbatterij deze energie op en moet je geen externe leverancier inschakelen om nieuwe energie in je woning hebben. Een ander voordeel van een thuisbatterij is dat je huis op een zuinige manier verwarmt wordt.  

Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop van een thuisbatterij?

Bij het aankopen van een thuisbatterij moet je rekening houden met de capaciteit van de batterij, in functie van je elektriciteitsverbruik en de grootte van je pv-installatie, maar uw batterij mag ook niet te groot zijn. Waarmee je ook rekening moet houden is de omvormer. Er zijn verschillende omvormers en het beste is om de omvormer die in twee richtingen werkt, te nemen. Deze is belangrijk voor de batterij te kunnen opladen en er gebruik van te kunnen maken.

Wanneer je een nieuwe pv-installatie met thuisbatterij wil installeren, kiest u het best voor een hybride omvormer. Deze dient voor de batterij én voor de zonnepanelen waardoor de hybride omvormer de beste keuze is. Natuurlijk kan je hiervoor het best bij een specialist of een installateur ten rade gaan; zij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken zodat de thuisbatterij niet te klein en ook niet te groot is voor je woning. 

Welke types thuisbatterijen zijn er?

Lithium ionbatterijen

Dit is een batterij die je ook in een smartphone terugvindt. Deze laadt snel op en weegt niet veel. De batterijen van LG en BYD maken hiervan gebruik. Deze batterij heeft een lange levensduur, is onderhoudsvrij en voldoet aan de voorwaarden van de premie thuisbatterij  in 2021 volgens de Vlaamse regering.

Loodzuurbatterij

Deze is goedkoper dan de lithium-ion en kost bijna de helft minder. Hierbij gebruiken ze een verouderde techniek waardoor ze niet in aanmerking komen voor premies. Een groot nadeel van deze batterij is dat je maar de helft van je opslagcapaciteit kan gebruiken doordat ze je niet meer dan de helft mag onladen. 

Zoutwaterbatterij

De batterij is een veilig en ocologisch alternatief soort thuisbatterij. Ook deze doet net als de lithium-ion aan de voorwaarden van een premie wat voor een extra voordeel zorgt. Het biedt een veilige, milieuvriendelijke en onderhoudsarme vorm van energieopslag. Het bestaat uit een kunststof krat dat grotendeels gevuld is met zout en zoet water; wanneer deze in aanraking komen, ontstaat er elektriciteit. Bij het opladen van de batterij worden ze opnieuw van elkaar gescheiden. Het bevat geen zware metalen waardoor de zoutwater batterij relatief goedkoop is. 

Hoeveel kost een thuisbatterij? 

De kost van een thuisbatterij hangt af van het merk en de opslagcapaciteit. De prijs ligt tussen de 4000 euro en de 10 000 euro. Er zijn thuisbatterijen die minder of meer kosten, maar dit hangt ook af van de winkel waar je het koopt. De hoge prijs van de thuisbatterij is te wijten aan de technologie die ervoor gebruikt wordt.

Goedkopere thuisbatterijen kunnen minder in kwaliteit zijn waardoor je het best een iets duurdere batterij koopt. Een lithium ionbatterij is duurder dan de loodzuurbatterij, maar is wel van betere kwaliteit en gaat langer mee. De zoutwaterbatterij is relatief goedkoop doordat er geen zware metalen inzitten en het ook geen giftige stoffen bevat. 

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Thuisbatterijen hebben de gemiddelde levensduur van zo’n 10 tot 20 jaar. Aan de hand van de laadcycli kan je achterhalen wat de verwachte levensduur van de batterij is. De laadcycli is het opladen en ontladen van de batterij. Bij het opladen gaat er stroom de batterij in zodat het wordt opgeslagen en bij het ontladen wordt de stroom gebruikt. Batterijen hebben een bepaalde hoeveelheid op- en ontladingen voordat de kwaliteit verslechterd; dus hoe vaker je de batterij kunt op- en ontladen, hoe langer de levensduur. 

Een tweede aspect voor het weten van de levensduur is de manier waarop je de batterij gebruikt. Iedereen gebruikt de batterij in andere situaties en sommigen gebruikt ze constant; hoe vaker je de batterij gebruikt, hoe minder de levensduur. 

Naast deze twee aspecten moet je nog rekening houden met de soort batterij die je neemt. Een loodzuurbatterij is vrij groot en zwaar en komt daarbij niet in verhouding met de opslagcapaciteit. De loodzuurbatterij gaat minder lang mee dan de lithium-ion batterij en is daarom ook goedkoper. Daarnaast zijn zo’n batterijen ook lichter en compacter en er kan meer in worden opgeslagen. Deze heeft een langere levensduur van 10 tot 20 jaar. De zoutwaterbatterij vraagt nauwelijks onderhoud en gaat tot wel 20 jaar mee. Dit komt doordat je de zoutwaterbatterij tot 100 procent kan ontladen. 

Wat is het belang van de omvormer bij een thuisbatterij

De omvormer zorgt ervoor dat de batterij opgeladen wordt en de elektriciteit gebruikt kan worden. Het is verbonden met de elektriciteitskast, met de zonnepanelen en met de thuisbatterij. De omvormer stelt elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen via de elektriciteitskast beschikbaar aan de woning. Andersom kan de omvormer via de elektriciteitskast stroom halen om daarmee de batterij op te laden en het erin op te slaan. De omvormer is een noodzakelijk gedeelte om de batterij goed te doen werken en er gebruik van te kunnen maken. 

Welke capaciteit heeft een thuisbatterij nodig voor mijn huishouden?

De capaciteit van de huidige thuisbatterijen ligt tussen de 3 kWh en de 14 kWh. Belangrijk om de capaciteit te berekenen is dat je stroomverbruik en stroomafslag afgestemd zijn op hoeveel je zonnepanelen produceren. Waar je rekening mee moet houden is om per wattpiek (kWp) een capaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek is het maximaal elektrisch vermogen van je zonnepanelen bij normale omstandigheden. 

Om zeker te zijn dat je de juiste batterij koopt met de juiste capaciteit kan je advies aan een expert vragen; want wanneer je een te kleine batterij koopt, kan dit in de zomer voor problemen zorgen; het zal niet al je energie kunnen opslaan wanneer je zonnepanelen veel zonne-energie opbrengen. Een te grote batterij kan in de winter voor problemen zorgen. De batterij kan je niet volledig opladen doordat er weinig lichturen zijn en tijdens de zomer krijg je het accu niet leeg. Het is dus zeer belangrijk dat je de juiste batterij kiest en dat deze correct wordt geïnstalleerd door erkende installateurs. 

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij? 

Sinds 1 augustus 2019 kan je genieten van een premie voor de installatie van een thuisbatterij. De subsidie die je hiervoor krijgt is bedoeld om het gebruik van groene energie aan te moedigen. De aanvraag voor de subsidie kan je doen via de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Sinds 2023 heb je recht op 150 euro aan subsidies per kWh. Het bedrag zal elk jaar dalen en hangt ook af van de capaciteit van je thuisbatterij. 

heeft een aantal voorwaarden. Alleen de lithium batterijen en de zoutwater batterijen komen voor de premie in aanmerking en het batterijsysteem moet minstens 10 jaar aangesloten zijn. De batterij moet een slimme sturing hebben en deze kan je verkrijgen door het te koppelen aan de smart systemen of oplossingen van StorEdge of SMA.

De premie aanvragen, moet binnen de 9 maanden na je laatste factuurdatum. Wat er zeker bij geïnstalleerd moet worden, is de digitale meter; deze moet je samen met de thuisbatterij laten installeren door een erkende elektrotechnische installateur. Hierbij huur je het best een specialist of een erkende installateur in. De premie geldt ook enkel voor natuurlijke personen en niet voor bedrijven of organisaties. 

De meest populaire thuisbatterijen merken

Er zijn verschillende modellen waar je van kan kiezen, vergelijk zeker de voor en nadelen, een bijkomende premie van een gemiddelde thuisbatterij en bekijk ook wat een rendabele investering is.

LG thuisbatterij

Deze thuisbatterij is energiezuinig en heeft een uitstekende kwaliteit. Ze zijn perfect voor residentiële installaties en hebben een eigentijds design dat mooi aansluit bij je woning. Deze thuisbatterij beschikt niet over een geïntegreerde omvormer, maar is wel compatibel met de meeste omvormers. 

BYD thuisbatterij

Deze batterij maakt gebruik van de betrouwbaarste opslagtechnologie. Deze staat garant voor maximale veiligheid, levensduur en vermogen

StorEdge thuisbatterij

Deze batterij slaat de overtollige stroom van de zonnepanelen meteen op in de batterij. Hiermee beheer je de productie afkomstig uit zonne-energie en de opslagoplossingen. Je hebt met deze batterij altijd energie achter de hand. 

SMA opslagoplossingen

Hiermee optimaliseer je het verbruik van je zelf opgewekte energie en bespaar je op energiekosten. 

SolarWatt thuisbatterij

Hun thuisbatterijen worden modulair opgebouwd, wat betekent dat een installateur afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt, een specifiek aantal batterijmodules voor jou samenstelt. 

Solax thuisbatterij

De batterij heeft een capaciteit van 5,8 kWh en als je meer energie nodig hebt, kan je maximum vier batterijen in serie laten installeren; tot een capaciteit van 23 kWh. De Solax thuisbatterij beschikt over een hoog aantal laadcycli en een relatief licht gewicht. 

Hoe kies ik een leverancier als ik een thuisbatterij koop?

Er zijn verschillende fabrikanten en leveranciers waaruit je kan kiezen. Wanneer je een leverancier kiest, moet je hierbij letten op de kwaliteit van de thuisbatterij, de capaciteit en de omvormer. Bij elke fabrikant en leverancier gaat dit anders zijn en zal de prijs ook verschillen. Het is belangrijk dat je alle opties bekijkt en daarbij jouw perfecte batterij met de juiste capaciteit in gedachten houdt. Je moet ook over een digitale meter beschikken en moet een erkende installateur de thuisbatterij plaatsen.

De omvormer is hierbij ook een belangrijke factor. Zo hebben Samsung en Tesla een thuisbatterij gelanceerd. De thuisbatterij van Samsung bevat een omvormer en heeft een opslagcapaciteit van 3,6 kWh. De thuisbatterij van Tesla heeft een capaciteit van 7 kWh. Er zijn nog andere fabrikanten en leveranciers dan alleen Samsung en Tesla zoals Mercedes, LG en SolarWatt. 

Welke garantie biedt een fabrikant op een thuisbatterij?

Hoewel de levensduur van een thuisbatterij 10 tot 20 jaar is, bieden de meeste fabrikanten een garantie tot 10 jaar aan. Tesla heeft bijvoorbeeld een thuisbatterij gelanceerd; de Powerwall. De laatste versie van deze thuisbatterij heeft een capaciteit van 13,5 kWh. Ook deze biedt een garantie van 10 jaar.

Ook LG heeft een aantal thuisbatterijen op de markt gezet en deze zijn beschikbaar met verschillende opslagcapaciteiten.De thuisbatterij van LG heeft geen geïntegreerde omvormer, maar is wel compatibel met de meeste omvormers. Net als de Powerwall van Tesla biedt LG een garantie van 10 jaar.

Andere fabrikanten zoals SolarWatt, Solax, Huaweii, enzoverder bieden allemaal tot 10 jaar garantie. Er zijn weinig of geen fabrikanten te vinden die minder dan of meer dan 10 jaar garantie bieden. 

Kan ik mijn thuisbatterij ook gebruiken voor elektrisch rijden?

Ja, dit kan. Hiervoor heb je ongeveer 15,5 zonnepaneel voor nodig. Dit hangt af van het aantal kilometer dat je paar jaar rijdt en het verbruik van je elektrische auto in km per kWh/350. Hiervoor moet je wel een laadpaal installeren op jouw terrein; dit zal een dure aankoop zijn, maar daarna kom je goedkoper en duurzamer uit. 

Je kan jouw elektrische auto ook als thuisbatterij gebruiken. Je auto moet dan wel vehicle to home technologie hebben. Een autobatterij is dan ook flexibeler en kan op meerdere manieren ingezet worden zoals bijvoorbeeld kan een gemiddeld gezin gebruik maken van je opgeslagen energie op je camping. Vehicle to home is ontworpen om de elektrische wagen te gebruiken als thuisbatterij om overtollige stroom op te slaan en jouw woning van stroom te voorzien. 

Vraag een gratis offerte voor een thuisbatterij

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.