Wat is de prijs van een betonvloer?

Vloer
the_title()

Een vloer kiezen is niet makkelijk. Een betonvloer heeft natuurlijk zijn eigen uitstraling, toepassing, en prijs; maar elke soort vloer heeft zijn eigen eigenschappen en stijl variaties. Als je graag betonlook wilt, zijn er twee goede opties: een massieve betonvloer of een gietvloer met betonlook. In dit artikel bespreken we de eigenschappen, voor- en nadelen, toepassingen en prijs van beide soorten.

Twee soorten betonvloeren: massieve betonvloeren en gietvloeren met betonlook

Er zijn twee soorten betonvloeren: massieve betonvloeren en gietvloeren met betonlook.

Massieve betonvloeren kunnen zowel buiten als binnen geplaatst worden. het betstaat uit een massieve betonlaag, waardoor een drukvloer of chape niet nodig is. Als deze vloeren binnen geplaatst worden, moeten ze minstens 7 centimeter dik zijn, buiten minstens 15 centimeter. Deze soort betonvloer is ideaal bij nieuwbouw of grotere renovaties. Het zorgt voor een ruwe, industriële look.

Gietvloeren met betonlook worden voornamelijk binnen gebruikt. Dit is een naadloze vloer die niet uit beton bestaat, maar wel het uiterlijk van beton heeft. Ze zijn een pak dunner dan massieve betonvloeren: slecht 1-8 millimeter. Doordat deze vloeren op de bestaande vloer gegoten worden, zijn er weinig tot geen breekwerken nodig.

We lijsten kort de eigenschappen van beide soorten betonvloeren op.

Massieve betonvloer

Buiten- en binnen

Een massieve betonvloer kan zowel buiten- als binnen geplaatst worden

Een dikte van 7-15 centimeter

Binnen moet een massieve betonvloer minstens 7 centimeter dik zijn, buiten minstens 15 centimeter.

Vloerverwarming

Een massieve betonvloer kan makkelijk gecombineerd worden met vloerverwarming, onder de voorwaarde dat de vloer dik genoeg is. Als je de vloer wilt combineren met vloerverwarming, moet het minstens een dikte van 10 centimeter hebben.

Bescherming tegen vocht en vuil

Als je een betonvloer laat behandelen met een impregneermiddel en een coating, is hij beschermd tegen vocht, vet en vuil.

Gietvloer met betonlook

Binnen

Gietvloeren met betonlook zijn vooral geschikt voor binnenvloeren. Als je deze soort vloer toch graag buiten laat plaatsen, kan je de mogelijkheden bespreken met een vakman.

Dikte: minimaal 1-4 millimeter

Deze vloeren zijn een pak dunner dan een massieve betonvloer.

Mogelijk op elke ondergrond

Zolang de ondervloer vlak, droog en vormvast is kan je deze soort gietvloer op  zowat alle ondergronden laten plaatsen.

Andere toepassingen

Naast vloeren, kan je ook wanden, trappen en aanrechten bekleden met dit materiaal.

Bescherming tegen vocht en vuil

Door de vloer met een waterdichte coating af te werken, is hij goed beschermd tegen vocht, vet en vuil. Op deze manier kan je hem ook in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, laten plaatsen.

Voor- en nadelen betonvloeren

Beide soorten betonvloeren hebben enkele voor- en nadelen. We bespreken ze per soort.

1. Massieve betonvloer

Voordelen massieve betonvloer

  • Strakke, tijdloze uitstraling
  • Naadloze vloerafwerking
  • Chapewerk is niet nodig
  • Verschillende mogelijkheden qua kleur en afwerking
  • Goedkoper in vergelijking met andere vloerafwerkingen

Nadelen massieve betonvloer

  • Kans op scheurtjes: dit kan vermeden worden met goede wapening en voldoende dikte
  • Niet 100% vlak

2. Gietvloer met betonlook

Voordelen gietvloer met betonlook

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Sterk en slijtvast
  • Dunne afwerkingslaag
  • Perfect egaal resultaat is mogelijk
  • Verschillende mogelijkheden qua kleur, structuur en glans

Nadelen gietvloer met betonlook

  • Plaatsing is arbeidsintensief
  • Lange droogtijd
  • Duurder dan massieve betonvloeren

Toepassingen betonvloer

Er zijn verschillende soorten massieve betonvloeren en gietvloeren met betonlook. We bespreken ze kort hieronder.

1. Soorten massieve betonvloer

Gepolierde betonvloer of polybeton

Gepolierde betonvloeren komen het vaakst voor. Hierbij wordt de toplaag egaal en glad gemaakt met een vlindermachine, waardoor deze soort vloeren ook wel gevlinderde betonvloeren genoemd worden.

Geborstelde betonvloer

Bij geborstelde betonvloeren wordt er met een borstel over de verse betonlaag gestreken. Hierdoor ontstaan er fijne groeven in het oppervlak van de vloer. Het wordt vooral gebruikt bij opritten, parkings en terrassen. Een nadeel is dat er sneller vuil en mosvorming op komt.

Printbeton

Printbeton heeft het uiterlijk van andere materialen, zoals natuursteen, kasseien, hout of klinkers. Een voordeel van deze soort is dat het goedkoper is dan de materialen waarop het lijkt en de levensduur langer is. Deze soort betonvloeren worden het vaakst gebruikt bij buitentoepassingen zoals terrassen. Het is vuilafstotend, onkruid- en mosvrij.

Uitgewassen betonvloer

Uitgewassen beton heeft een licht reliëf waardoor het slipvast is. De toplaag wordt met een hogedrukreiniger verwijderd, waardoor de steentjes in het beton bloot komen te liggen. Deze soort wordt vooral gebruikt op opritten, terrassen, openbare pleinen, … Een uitgewassen betonvloer moet dik genoeg zijn, vaak heeft het een dikte van ongeveer 15-25 centimeter.

2. Soorten gietvloeren met betonlook

Betonstuc

Betonstuc is pleisterwerk met een betonlook. Het is gemaakt op basis van cement en hars. Deze afwerkingslaag is zeer dun, het hoeft slecht een dikte van 1 millimeter te hebben.

Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer wordt ook wel woonbeton genoemd. De betonnen vloer wordt in één keer geplaatst en afgewerkt met een beschermende coating. De dikte van deze vloer moet minstens 4 millimeter bedragen.

PU-vloer met betonlook

Een PU-vloer bevat geen cement. Het is gemaakt op basis van kunsthars en toeslagstoffen. Het heeft de voordelen van kunststof en de uitstraling van beton. Als je goed kijkt kan je wel zien dat het niet om echt beton gaat.

Prijs betonvloer

De prijs van zowel massieve betonvloeren en gietvloeren met betonlook verschilt afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere het type, de oppervlakte, de arbeidstijd, de afwerking, … spelen mee. De prijzen die hieronder besproken worden zijn slechts richtprijzen. De exacte prijs voor jouw project, kan je aanvragen bij een vakman.

Prijs massieve betonvloer

In de tabel hieronder bespreken we de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor de verschillende types massieve betonvloer.

Type massieve betonvloerPrijs per vierkante meter
Gepolierde betonvloer€ 40-70
Geborstelde betonvloer€ 50-140
Printbeton vloer€ 50-80
Uitgewassen betonvloer€ 40-60

Prijs gietvloer met betonlook

De Gemiddelde prijzen per vierkante meter per type gietvloer met betonlook:

Type gietvloer met betonlookPrijs per vierkante meter
Betonstuc€ 80-155
Cementgebonden gietvloer€ 75-120
PU-vloer€ 80-120

Beide soorten betonvloeren hebben hun eigen eigenschappen, toepassingen en voor- en nadelen. Welke soort het best bij je past, hangt af van je wensen en je woning. Als je twijfelt tussen beide soorten betonvloeren, kan je altijd extra informatie en raad vragen aan een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een betonvloer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.