Wat is de toepassingen en prijs van polychape?

Vloer
the_title()

Polychape is een laag cement die bovenop de druklaag in je vloer komt te liggen. Boven de polychape kan nog een finale vloerbedekking geplaatst worden. Het is iets dat je vaak tegenkomt in bijvoorbeeld garages of kelders, maar wordt de laatste jaren steeds vaker in woonhuizen binnen gelegd. Het geeft een eerder industriële look aan je ruimte. Een van de nadelen is dat deze soort dekvloer niet heel isolerend werkt en deze niet of moeilijk gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Dit omdat het materiaal heel gevoelig is en er snel scheuren ontstaan bij temperatuurverschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de toepassingen en de prijs van polychape.

Hoe polychape leggen?

Onder de polychape is het belangrijk dat er nog een dekvloer ligt van minstens 5 cm dik. Hierbovenop kan de polychape geplaatst worden. Het plaatsen van polychape gebeurt met de hand met een chapemes en kan dus niet machinaal gedaan worden. Hierbij moet je er dus rekening bij houden dat naast de kosten van het materiaal je hoogstwaarschijnlijk ook de kosten van de werktijd van een vakman gaat moeten betalen. Na 3 dagen moet het voor ongeveer een maand afgedekt blijven onder een tetrapack die aan de naden wordt dichtgeplakt. Polychape leggen of laten leggen is dus een proces dat tijd vereist.

Je kan ervoor kiezen om in de polychape voegen te laten aanbrengen. Dit kan scheuren voorkomen en als je ervoor kiest om geen extra vloerbedekking over de polychape heen te laten plaatsen krijg je hierdoor het zicht van betontegels in de plaats van een betonvlakte.

De verschillende afwerkingen

Polychape en polybeton kan je beiden op verschillende manieren laten afwerken. Hieronder vind je een klein overzicht van verschillende aanpassingen die je kan maken.

Kleur

Polychape vind je voornamelijk terug in grijstinten, maar je kan er ook voor kiezen om kleurpigmenten of kwartskorrels te laten toevoegen aan de chape. Zo kan je de look van je vloer aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Structuur

Het komt vooral voor met een matte, korrelige structuur. Je kan ervoor kiezen om deze te laten bewerken met een vlindermachine zoals men doet bij polybetonvloeren. Zo verandert de structuur naar iets meer glad en glanzend.

Glansgraad

Om de glansgraad van je vloer aan te passen aan je wensen, kan je er wel of niet voor kiezen om de polychape te laten polijsten. Als je ervoor kiest om deze te polijsten gaat de vloer een nog meer glanzende uitstraling krijgen.

Voordelen

Er zijn enkele grote voordelen aan het gebruiken van polychape. Het kan over het algemeen vaak goedkoper zijn dan een vloerbedekking van tegels. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort tegels met welke je de prijs vergelijkt. Je bespaart hierbij vaak kosten omdat polychape geen extra’s zoals lijm of voegsel vereist. Een ander voordeel is de variatie die je kan vinden in polychape, qua kleur, qua glansgraad en qua structuur. Het biedt een heel neutrale tijdloze vloer die je niet snel beu gezien kan zijn, waardoor je misschien ook latere renovatiekosten bespaart. Moest je toch een nieuwe finale vloerbedekking willen, dan kan je deze gemakkelijk in een laag over de polychape heen leggen of laten leggen en moet je je dus geen zorgen maken over het vervangen van je dekvloer. Daarnaast is polychape is een ontzettend onderhoudsvriendelijk en duurzaam materiaal.

Prijs polychape

De prijs van polychape hangt af van verschillende factoren. Hoe groot de vloer is, of je kleurpigment wilt laten toevoegen aan de polychape, de gekozen afwerkingen en hoe een dikke laag chape je laat leggen. Gemiddeld bekeken kosten deze chapewerken rond de 11 euro per vierkante meter. Als je kijkt naar polybeton, ook wel gepolieerde chape, liggen deze kosten al een stuk hoger. Het voornaamste verschil is dat polybeton in een dikkere laag gelegd wordt en een glanzende afwerking krijgt door er over te gaan met een vlindermachine. Het heeft over het algemeen een matte look en een dunnere laag cement.

Toepassingen polybeton

Polybeton voor buiten

Als je buiten polybeton laat leggen voor bijvoorbeeld een oprit of terras wordt dit meestal in een dikke laag gegoten van 15 à 25 cm dik. Dit is een populaire optie omdat polybeton buiten heel weinig onderhoud vereist. Hou er zeker rekening mee dat tegenover de vrij lage prijs van een dunne laag polychape polybeton een stuk duurder kan uitvallen. Voor polybeton buiten betaal je afhankelijk van verschillende factoren 40 tot 70 euro per vierkante meter, inclusief plaatsingskosten.

Polybeton voor binnen

Tegenwoordig kiezen mensen er soms voor om polybeton ook binnen in een grote ruimte te laten gieten. De polybeton moet dan minstens in een laag van 7 cm gegoten worden, maar het grote voordeel hierbij is dat er hierbij geen extra chape of drukvloer vereist is. De ruimtes waar polybeton binnen het meeste gebruikt wordt is in keukens, woonkamers en badkamers. In vochtige ruimtes moet de polybeton vloer zeker geïmpregneerd of gecoat worden zodat deze beschermd is tegen vocht. De prijzen van een polybeton vloer binnen kunnen erg verschillen en liggen meestal tussen de 40 en 150 euro per vierkante meter. Deze prijsinschatting is inclusief de kosten van de plaatsing.

Een vakman inschakelen?

Het leggen van polychape is een handmatig werkje dat enige vakmanschap en precisie vereist. Om zeker te zijn dat je polychape zo egaal mogelijk is en deze zeker juist gelegd wordt om scheuren te voorkomen, schakel je best een vakman of een chapper in. Ook het leggen van polybeton is een complex proces dat enige kennis vereist. Heb je nog verdere vragen over polybeton of polychape en waar je deze best laat leggen? Contacteer dan zeker een vakman voor polychape.

Vraag een gratis offerte aan bij een chapper

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.