Trap schilderen

Schilderwerken Trap
the_title()

Is je trap toe aan een nieuwe laag verf? In dit artikel bespreken we de verschillende stappen die er komen kijken bij het schilderen van een trap. Een trap is in de meeste gevallen een prominent onderdeel van je interieur, die natuurlijk ook vaak gebruikt wordt waardoor er al snel slijtages te zien zijn. Om je trap er weer zo goed als nieuw uit te laten zien, kan je hem een laagje verf geven met de juiste materialen en met enkele goede tips bij de hand. Voor een vakkundig en perfect afgewerkt resultaat kan je altijd best beroep doen op een ervaren schilder.

De voorbereiding

Voor je begint met schilderen is het belangrijk dat je trap in goede staat is. Als je trap een tapijt heeft, moet je deze eerst verwijderen en daarna ook de achtergebleven lijmresten verwijderen. Ook als je trap geen tapijt heeft is er nog wat werk te verrichten ter voorbereiding. Het is belangrijk om eventuele oude verfresten die aan het afbladderen zijn eerst te verwijderen. Je kan verf die niet afbladdert ook verwijderen met afbijtmiddel en een verfkrabber. Hiernaast is het belangrijk om te bekijken of er geen gaten of beschadigingen zijn in je trap. Deze vul je best eerst op met houtplamuur.

Nadat eventuele tapijten of oude verfresten verwijderd zijn is het belangrijk om je trap nog eens goed bij te schuren. Het schuren van je trap is vaak een klusje dat veel tijd opneemt. Nadat je trap geschuurd is, is het belangrijk om hem nog eens goed proper te maken. Denk hierbij vooramelijk aan het verwijderen van stofresten na het schuren. Heb je ervoor gekozen om je trap niet te schuren voor het verven? Zorg dan zeker dat je wel je trap goed ontvet.

Nadat je deze voorbereidingen hebt doorlopen is het tijd om je trap af te plakken. Zo komen je vloer en je muren niet onder de verf te zitten.

Primer aanbrengen

Voor het beste resultaat begin je best met een grondlaag aan te brengen op je trap. De trap moet hiervoor volledig stofvrij, vetvrij en droog zijn. Het gebruiken van een grondlaag zorgt ervoor dat de uiteindelijke verf zich beter hecht en zorgt daarnaast ook voor een meer egaal resultaat. Je gebruikt hiervoor best een hout primer voor binnen. Je brengt de primer in de hoeken best aan met een borstel. Voor de grotere oppervlakken op de tredes gebruik je best een kortharige lakrol. Voor het meest egale resultaat zet je eerst verticale strepen en rol je deze horizontaal steeds in dezelfde richting uit.

Wanneer je grondlaag droog is na ongeveer vijf uur, kan je deze nog lichtjes opschuren.

Merk je nog kieren of naden op in je trap? Hiervoor gebruik je best een acrylaatskit of schilderskit om deze laatste oneffenheden nog weg te werken.

Verflaag aanbrengen

Nadat je grondlaag volledig klaar is, maak je je trap best nog eens grondig proper. Hierna kan je beginnen aan de echte verflaag. Hiervoor gebruik je best een soort houtlak voor binnen. Dit kan je verkrijgen in zowat elke kleur. Kijk ook zeker na wat voor coating je verf heeft. Voor een trap is het aangeraden om een verf met 2 component vloercoating te gebruiken. Deze verf bestaat uit een soort basiscoating waardoor verf beter verhard en je trap beter bestand is tegen slijtage. Zorg er zeker voor dat je de verf voor gebruik nog eens goed mengt met een roerhoutje.

Voor het aanbrengen van de lak werk je best met dezelfde methode als bij de primer: eerst in verticale strepen en deze dan horizontaal uitrollen. Hierna kan je de verf nog een laatste keer zachtjes uitrollen in de richting van de houtnerf. Na het verven van je eerste laklaag, kan je deze nog eens zachtjes bijschuren. Hierna moet de laklaag zo’n 24-tal uur drogen. Tussen de laklagen door kan je je kwasten en verfrollen inpakken in aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de lak opdroogt in de kwasten en dat deze op die manier onbruikbaar worden.

Er wordt steeds aangeraden om twee lagen lak aan te brengen. Zo is je laklaag een stuk stootvaster en dus ook duurzamer en zo krijg je ook de beste dekking. Na het aanbrengen van je tweede verflaag kan je de afplaktape verwijderen. Dit doe je best voordat de verf volledig is opgedroogd.

Het duurt meestal ongeveer 14 dagen voordat lak volledig is uitgehard. Wees dus zeker voorzichtig en vermijd om over de trap te lopen met zware schoenen voor de eerste twee weken na de schilderklus.

Een extra tip, voor als je je trap nog steeds wilt kunnen gebruiken ook tijdens het drogen, is om steeds een trede over te slaan bij het verven. Zo verdeel je het werk in twee delen en blijft je trap nog beloopbaar.

Een schilder inschakelen?

Vind je het verven van je trap toch een net iets te grote klus? Aarzel dan zeker niet om een schilder te contacteren.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.