Vergelijking zonneboiler en zonnepanelen

Daken
the_title()

Zowel een zonneboiler als zonnepanelen gebruiken zonlicht om energie op te wekken. Allebei zijn het ecologische manieren om energie te creëren, maar los daarvan hebben ze een aantal andere eigenschappen en voor- en nadelen. Een zonneboiler zet het licht om in energie om sanitair water warm te maken en zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit. In dit artikel bespreken we wat een zonneboiler en zonnepanelen precies zijn, de voor- en nadelen, de prijs en de terugverdientijd.

Zonneboiler

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler zorgt voor duurzame energie. het zet zonlicht om in warm water. In de zomer kunnen de meeste gezinnen voldoende warm water opwekken met een zonneboiler.

Voordelen zonneboilers

Met een zonneboiler is een groene bron van energie waar je ook nog eens goed kan besparen op je rekening van het warm water, wel 50 à 60%! Dit is omdat het het efficiënter is om zonne-energie naar warmte om te zetten dan elektriciteit. Daarnaast kan je een premie krijgen als je een zonneboiler laat installeren. Ten laatste zal een zonneboiler de waarde van je woning laten stijgen.

Nadelen zonneboilers

  • Ruimte

Een zonneboiler kan in bepaalde gevallen vrij veel ruimte innemen. Bij een standaard boiler hoort een zonnecollector, deze is gemiddeld 3m² groot. Het voorraadvat van de boiler kan een inhoud hebben tussen 80 tot 200 liter. De afmetingen liggen gemiddeld rond 40 tot 80 cm in diameter en 80 tot 165 cm in hoogte.

  • Niet elke woning is geschikt voor een zonneboiler

Enkel een zonneboiler is niet genoeg om voldoende warm water op te wekken. Om voldoende energie op te generen, zal je woning op het Zuiden gericht moeten zijn.

Prijs en terugverdientijd zonneboiler

De prijs van een zonneboiler hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld betaal je tussen de 4000 en 6000 euro. Dit is een hele investering , maar meestal verdien je dit bedrag in 7-9 jaar weer terug. Gemiddeld gaat een zonneboiler zo’n 20 jaar mee, dus je hebt er hierna nog een hele tijd profijt van. Voor een exacte prijsschatting klop je best aan bij een vakman.

Zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De panelen vangen de energie van de zon op en zetten dit via een omvormer om in stroom die je kan gebruiken in je woning. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. De meeste panelen zijn blauw of zwart, hebben een lange levensduur en hebben weinig onderhoud nodig.

Voordelen zonnepanelen

  • Je bespaart geld

de investering is vaak na een jaar of tien terugverdiend en je energierekening zal een pak lager zijn.

  • Het zorgt voor milieuvriendelijke energie
  • De waarde van je woning stijgt

de waarde van je woning zal stijgen als er zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

  • Er zijn subsidies beschikbaar

er worden subsidies gegeven vanuit de overheid voor het installeren van zonnepanelen.

  • Snelle installatie

het installeren van zonnepanelen op je dak duurt niet lang.

  • Onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen hebben geen speciaal onderhoud nodig. Over het algemeen is het voldoende ze één keer per jaar schoon te maken. Dit kan je zelf doen of je kan dit werk uitbesteden aan een vakman.

  • Lange levensduur

Veel zonnepanelen gaan minstens 20 jaar mee.

Nadelen zonnepanelen

  • Investering

het kost relatief veel om zonnepanelen te laten installeren

  • Niet elk dak is even geschikt

Sommige daken zijn minder geschikt voor het installeren van zonnepanelen. Echter zijn er hier vaak wel oplossingen voor te vinden.

  • Uiterlijk

Veel mensen vinden zonnepanelen niet erg mooi. De zonnepanelen zijn veel zichtbaarder dan je dak zelf.

  • Controle en schoonmaak

Er is slechts weinig onderhoud nodig, maar het is niet altijd even makkelijk om zonnepanelen schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Op bepaalde daken kan het gevaarlijk zijn dit zelf te doen.

  • Te weinig stroom om zelfvoorzienend te zijn

Voor de meeste mensen is de door zonnepanelen opgewekte stroom niet voldoende. Vaak moet je toch nog stroom van het gewone elektriciteitsnet bij gebruiken.

Prijs en terugverdientijd zonnepanelen

Ook bij zonnepanelen varieert de prijs afhankelijk van heel wat factoren, dus voor een juistere schatting neem je best contact op met een vakman. Gemiddeld kost de installatie van 10 panelen tussen de 4500 en 5000 euro. De terugverdientijd is 10-15 jaar en de levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar.

Een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler

Het is ook een mogelijkheid om zonnepanelen te combineren met een zonneboiler. Op deze manier wek je zowel warm water als elektriciteit op een duurzame manier op. Voordelen van deze combinatie zijn dat je meer zelfvoorzienend wordt waardoor je minder fossiele brandstoffen zult moeten gebruiken en je woning bijna energie-neutraal wordt als hij goed geïsoleerd is. Dit is echter een grote investering, neemt veel ruimte in en is niet voor iedereen even nuttig.

Vergelijking zonneboiler en zonnepanelen

Hieronder vind je een overzicht van de kenmerken van zonneboilers en zonnepanelen.

 ZonneboilerZonnepanelen
DoelSanitair water verwarmenElektriciteit opwekken
VoordelenGeld besparendGoed voor het milieuWaarde woning neemt toePremies beschikbaarOmzetten van energie efficiënter dan bij zonnepanelenGeld besparendGoed voor het milieuWaarde woning neemt toePremies beschikbaarSnelle installatieLangere levensduurRendement minder afhankelijk van oriëntatie dak dan bij zonneboiler
NadelenGrote investeringNeemt veel ruimte inPlaatsing kan lastig zijnNiet geschikt voor elke woningGrote investeringMinder efficiënt dan zonneboilerDuurder dan zonneboiler
Gemiddelde prijs4000-6000 euro4500-5000 voor 10 panelen
Levensduur20 jaar25-30 jaar
Terugverdientijd7-9 jaar10-15 haar

Het is belangrijk om te onthouden dat zonneboilers en zonnepanelen niet even geschikt zijn voor iedereen en elke woning. Ook de prijs en terugverdientijd kan sterk verschillen afhankelijk van de exacte installatie. Als je er over nadenkt om één van beide of een combinatie te installeren, schakel je best een vakman in. Zij kunnen mee bekijken wat de beste optie is voor jouw situatie.

Vraag een gratis offerte aan voor een zonneboiler of zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.