Wat is de prijs van een vloerisolatie?

Isolatie
the_title()

Vloerisolatie houdt warmte in huis en zorgt ervoor dat de temperatuur van vloeren aangenaam genoeg is om er met blote voeten op te wandelen. Het is goed voor het milieu en zorgt voor een lagere energierekening. Elk huis en elke vloer is anders. In dit artikel vind je een overzicht van de soorten vloerisolatie, de prijzen en enkele zaken waar je rekening mee moet houden. 

Waarom vloerisolatie?

Vloerisolatie vermijdt dat er warmte verloren gaat in de winter en hitte binnen blijft in de zomer. Dit verhoogt je wooncomfort en laat je energierekening dalen. Ook stijgt de vloertemperatuur met enkele graden, wat de vloer aangenamer maakt om op te wandelen. Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat er minder snel vochtplekken en schimmels ontstaan en draagt het dus bij tot een goede gezondheid. Los van persoonlijke voordelen, draagt het bij aan een beter milieu: vloerisolatie zorgt voor een vermindering van ongeveer 580 kilo CO2-uitstoot.

Soorten vloerisolatie

Vloerisolatie kan geplaatst worden op het gelijkvloers en/of de tussenverdiepen, de kelder of kruipruimte en de zoldervloer. Er bestaan verschillende methodes en materialen. 

Elk isolatiemateriaal heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden. Sommige isolatiematerialen gaan bijvoorbeeld goed samen met vochtige vloeren, terwijl andere materialen voor problemen zouden zorgen. Hieronder worden de belangrijkste materialen kort besproken, gevolgd door de prijzen van de materialen per vierkante meter.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte vormen van isolatiemateriaal. Ze worden aan de bovenkant van de vloer geplaatst. Een nadeel is dat er op termijn kieren kunnen ontstaan, waardoor warmte ontsnapt. 

Twee veelvoorkomende soorten platen:

Glaswol

Glaswol vloerisolatie is een type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt om vloeren te isoleren. Het is gemaakt van glasvezels die zijn samengebonden tot een zachte, vezelige mat. De glasvezels in het materiaal zorgen voor een goede thermische isolatie, waardoor warmteverlies door de vloer wordt verminderd.

Glaswol vloerisolatie heeft verschillende voordelen. Het is relatief goedkoop, brandwerend, en gemakkelijk te installeren. Bovendien heeft het goede geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het ook helpt om geluidsoverdracht tussen verdiepingen te verminderen.

Bij het installeren van glaswol vloerisolatie wordt de isolatiemat meestal tussen de vloerbalken geplaatst. Het kan ook onder de vloer worden gelegd als de ruimte eronder toegankelijk is. Door de vloer goed te isoleren met glaswol, wordt warmteverlies beperkt en kan de energie-efficiëntie van een gebouw worden verbeterd.

Het is belangrijk om bij het werken met glaswol vloerisolatie de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Het materiaal kan irriterend zijn voor de huid, ogen en luchtwegen, dus het dragen van beschermende kleding, handschoenen en een ademhalingsmasker wordt aanbevolen tijdens de installatie.

Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen en de installatie-instructies van de fabrikant te volgen bij het werken met glaswol vloerisolatie om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt geïnstalleerd.

EPS platen

EPS vloerisolatie staat voor Geëxpandeerd Polystyreen vloerisolatie. Het is een isolatiemateriaal dat veel wordt gebruikt om vloeren te isoleren. EPS vloerisolatie bestaat uit geëxpandeerd polystyreen, een kunststofschuim dat bekend staat om zijn goede isolerende eigenschappen.

EPS vloerisolatie heeft verschillende voordelen. Het is licht van gewicht, sterk, duurzaam en gemakkelijk te verwerken. Bovendien is het vochtbestendig, waardoor het geschikt is voor gebruik in vochtige omgevingen, zoals kelders of begane grondvloeren.

Het isolatiemateriaal wordt meestal geleverd in de vorm van platen of broodjes. Deze worden op de vloer geplaatst voordat de afwerkvloer wordt aangebracht. EPS vloerisolatie kan zowel onder zwevende vloeren als onder betonvloeren worden toegepast. Het helpt warmteverlies te verminderen en draagt bij aan energiebesparing in gebouwen.

Het installeren van EPS vloerisolatie is over het algemeen relatief eenvoudig. De platen worden op maat gesneden en nauwkeurig tussen de vloerbalken of onder de betonvloer geplaatst. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen openingen of kieren zijn, zodat de isolatie zijn volledige effectiviteit kan bereiken.

EPS vloerisolatie is ook brandvertragend en recyclebaar, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het materiaal. Het is echter belangrijk om bij het werken met EPS vloerisolatie de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en een ademhalingsmasker, omdat het snijden of bewerken van het materiaal fijne deeltjes kan veroorzaken.

Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen en de installatie-instructies van de fabrikant te volgen bij het werken met EPS vloerisolatie om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Gespoten PUR

Pur staat voor ‘polyurethaan’. In veel gevallen wordt deze isolatie als schuim geplaatst, wat ervoor zorgt dat alles goed afgesloten wordt. Gespoten PUR is een gebruiksvriendelijke manier om vloeren te isoleren, is doeltreffend en kent een hoge isolatiewaarde.

Een aandachtspunt bij dit isolatiemateriaal is dat het een chemisch product is. Dit zorgt ervoor dat het gevaarlijker is als er ooit brand zou ontstaan en dat er extra opgepast moet worden bij de plaatsing ervan. Het is aangeraden hier een vakman voor in te schakelen.

Een ander schuim is icynene schuim: het heeft dezelfde voordelen, maar er zitten geen schadelijke stoffen in. Dit materiaal is daardoor minder gevaarlijk bij brand. Het is wel iets duurder.

Isolerende chape/isolatiebeton

Isolerende chape bestaat uit isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Dit materiaal isoleert thermisch en zorgt voor minder geluidsoverlast. Er bestaan verschillende soorten isolatiechape:

  • isolatiechape van polystyreenkorrels
  • isolatiechape van PUR-granulaten
  • argexchape
  • schuimbeton

Isolatiechape kent enkele belangrijke voordelen: het kan snel geplaatst worden, de afwerking is naadloos, het houdt warmteverlies tegen en er is een dunne vloeropbouw. Er zijn echter ook enkele nadelen. Zo is de isolatiewaarde iets lager dan bij de andere materialen, daardoor is het vooral nuttig in combinatie met andere isolatiematerialen

Soort vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (inclusief btw & arbeidskosten)
Isolatieplaten/EPS-platen€ 20-25 per m²
Gespoten PUR€ 30-35 per m²
Isolatiechape€ 30-35 per m²

Prijzen en terugverdientijd vloerisolatie 

De kosten van vloerisolatie hangen af van enkele factoren. Onder andere het te isoleren oppervlak, de aan- of afwezigheid van een kruipruimte, de soort vloer, het isolatiemateriaal en het bedrijf dat de vloer isoleert. De gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie is rond de 7 à 8 jaar. 

Een geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat het warmer is in huis. De verwarming zal bijgevolg minder snel aangezet worden. Gemiddeld besparen mensen ongeveer 250 euro per jaar hiermee. 

Vloerisolatiepremie

Bij netbeheerder Fluvius kan een premie voor vloerisolatie aangevraagd worden als er aan de voorwaarden voldaan wordt. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De woning moet voor 1/1/2006 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn ;
  • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer ;
  • De vloerisolatie moet een minimale R-waarde hebben van m²K/W en het isolatiemateriaal moet aan bepaalde technische eisen voldoen ;
  • De eindfactuur mag maximaal één jaar oud zijn wanneer Fluvius de aanvraag ontvangt.

De premie voor vloerisolatie bedraagt 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) en eindafnemer die met toepassing van uitsluitend nachttarief zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, is dit 9 euro per m².

Als de isolatiewerken uitgevoerd worden door een aannemer en je woning ouder dan 10 jaar is, betaal je slechts 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. 

Vraag een gratis offerte aan voor vloerisolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.