Vloerisolatie: prijs en soorten

Isolatie
the_title()

Vloerisolatie houdt warmte in huis en zorgt ervoor dat de temperatuur van vloeren aangenaam genoeg is om er met blote voeten op te wandelen. Het is goed voor het milieu en zorgt voor een lagere energierekening. Elk huis en elke vloer is anders. In dit artikel vind je een overzicht van de soorten vloerisolatie, de prijzen en enkele zaken waar je rekening mee moet houden. 

Waarom vloerisolatie?

Vloerisolatie vermijdt dat er warmte verloren gaat in de winter en hitte binnen blijft in de zomer. Dit verhoogt je wooncomfort en laat je energierekening dalen. Ook stijgt de vloertemperatuur met enkele graden, wat de vloer aangenamer maakt om op te wandelen. Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat er minder snel vochtplekken en schimmels ontstaan en draagt het dus bij tot een goede gezondheid. Los van persoonlijke voordelen, draagt het bij aan een beter milieu: vloerisolatie zorgt voor een vermindering van ongeveer 580 kilo CO2-uitstoot.

Soorten vloerisolatie

Vloerisolatie kan geplaatst worden op het gelijkvloers en/of de tussenverdiepen, de kelder of kruipruimte en de zoldervloer. Er bestaan verschillende methodes en materialen. 

Elk isolatiemateriaal heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden. Sommige isolatiematerialen gaan bijvoorbeeld goed samen met vochtige vloeren, terwijl andere materialen voor problemen zouden zorgen. Hieronder worden de belangrijkste materialen kort besproken, gevolgd door de prijzen van de materialen per vierkante meter.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte vormen van isolatiemateriaal. Ze worden aan de bovenkant van de vloer geplaatst. Een nadeel is dat er op termijn kieren kunnen ontstaan, waardoor warmte ontsnapt. 

Twee veelvoorkomende soorten platen:

Glaswol

Glaswol is gemaakt van gerecycled glas en zand. het heeft een hoge isolatiewaarde, is waterafstotend en brandveilig.

EPS platen

Dit zijn piepschuim platen die op de vloer worden aangebracht. De isolatiewaarde is heel hoog, ze zijn waterafstotend, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en brandveilig

Gespoten PUR

Pur staat voor ‘polyurethaan’. In veel gevallen wordt deze isolatie als schuim geplaatst, wat ervoor zorgt dat alles goed afgesloten wordt. Gespoten PUR is een gebruiksvriendelijke manier om vloeren te isoleren, is doeltreffend en kent een hoge isolatiewaarde.

Een aandachtspunt bij dit isolatiemateriaal is dat het een chemisch product is. Dit zorgt ervoor dat het gevaarlijker is als er ooit brand zou ontstaan en dat er extra opgepast moet worden bij de plaatsing ervan. Het is aangeraden hier een vakman voor in te schakelen.

Een ander schuim is icynene schuim: het heeft dezelfde voordelen, maar er zitten geen schadelijke stoffen in. Dit materiaal is daardoor minder gevaarlijk bij brand. Het is wel iets duurder.

Isolerende chape/isolatiebeton

Isolerende chape bestaat uit isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Dit materiaal isoleert thermisch en zorgt voor minder geluidsoverlast. Er bestaan verschillende soorten isolatiechape:

  • isolatiechape van polystyreenkorrels
  • isolatiechape van PUR-granulaten
  • argexchape
  • schuimbeton

Isolatiechape kent enkele belangrijke voordelen: het kan snel geplaatst worden, de afwerking is naadloos, het houdt warmteverlies tegen en er is een dunne vloeropbouw. Er zijn echter ook enkele nadelen. Zo is de isolatiewaarde iets lager dan bij de andere materialen, daardoor is het vooral nuttig in combinatie met andere isolatiematerialen

Soort vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (inclusief btw & arbeidskosten)
Isolatieplaten/EPS-platen€ 20-25 per m²
Gespoten PUR€ 30-35 per m²
Isolatiechape€ 30-35 per m²

Prijzen en terugverdientijd vloerisolatie 

De kosten van vloerisolatie hangen af van enkele factoren. Onder andere het te isoleren oppervlak, de aan- of afwezigheid van een kruipruimte, de soort vloer, het isolatiemateriaal en het bedrijf dat de vloer isoleert. De gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie is rond de 7 à 8 jaar. 

Een geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat het warmer is in huis. De verwarming zal bijgevolg minder snel aangezet worden. Gemiddeld besparen mensen ongeveer 250 euro per jaar hiermee. 

Vloerisolatiepremie

Bij netbeheerder Fluvius kan een premie voor vloerisolatie aangevraagd worden als er aan de voorwaarden voldaan wordt. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De woning moet voor 1/1/2006 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn ;
  • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer ;
  • De vloerisolatie moet een minimale R-waarde hebben van m²K/W en het isolatiemateriaal moet aan bepaalde technische eisen voldoen ;
  • De eindfactuur mag maximaal één jaar oud zijn wanneer Fluvius de aanvraag ontvangt.

De premie voor vloerisolatie bedraagt 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Voor beschermde afnemers (mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) en eindafnemer die met toepassing van uitsluitend nachttarief zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, is dit 9 euro per m².

Als de isolatiewerken uitgevoerd worden door een aannemer en je woning ouder dan 10 jaar is, betaal je slechts 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. 

Vraag een gratis offerte aan voor vloerisolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.