Voordelen en prijs van een gietvloer?

Vloer
the_title()

Als je op zoek bent naar een strakke, egale, hygiënische vloer die een tal van voordelen biedt, is een gietvloer ideaal. Gietvloeren zijn onder andere geluiddempend, brandwerend en makkelijk te onderhouden. In dit artikel lees je meer over de voordelen en prijs van een gietvloer.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een vloer die op een ondervloer gegoten wordt. Nadat de vloer gegoten is, vlakt hij zichzelf volledig uit. Er zijn verschillende soorten gietvloeren die elk andere eigenschappen hebben. Vroeger werden gietvloeren vooral gebruikt in bedrijven en sportzalen, maar tegenwoordig wordt het ook steeds vaker gekozen voor woningen.

Het is een minimalistische vloer die de ruimte groter laat ogen. Gietvloeren zijn egaal en ze hebben geen naden. Bovendien gebeurt de plaatsing snel en is het onderhoud heel eenvoudig.

Voordelen en nadelen van een gietvloer

Er bestaan verschillende soorten gietvloeren. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, daarom gaan we nu over een aantal aspect van alle gietvloeren waarbij je altijd op moet letten:

Voordelen

Geluiddempend

Sommige gietvloeren geven wel geluidsoverlast en de andere niet, de reden hiervoor gaat over het soort hars dat gebruikt wordt. Je hebt vaak twee keuzes, namelijk tussen epoxyhars en polyurethaan hars. Voor particuliere woningen is polyurethaan hars veel geschikter:

  • Epoxyhars: epoxyhars is een harssoort dat erg sterk is en hard en dat zelfs niet zal beschadigen als je er zuren of chemische middelen op morst. Daardoor wordt het erg veel gebruikt in garages en fabrieken. De druk van auto’s, machines en zware apparaten kan het probleemloos weerstaan. Een nadeel van epoxyhars is echter dat het omdat het zo hard is ook snel scheurt, voornamelijk bij temperatuurverschillen en een bewegende ondergrond. Daarnaast is het dus ook erg luidruchtig, in woningen wordt daarom dit type hars dus minder gebruikt.
  • Polyurethaan hars: in tegenstelling tot epoxyhars is polyurethaan hars juist flexibel en voelt het zacht aan de voeten. Een goed voorbeeld is het verschil tussen sporthalvloer vergeleken met de vloer in een parkeergarage. Het geluiddempende karakter komt onder meer voort uit de vloer’s elasticiteit, omdat hij met je voeten meebeweegt wat dus voor een aangename ervaring geeft. Daardoor zal het tegelijkertijd ook veel minder snel scheuren en kan het perfect worden gecombineerd met vloerisolatie.

Esthetiek

Gietvloeren zijn minimalistisch en laten de ruimte waarin ze liggen er optisch groter uitzien, ze geven een design uitstraling aan je woning. Zo zijn gietvloeren modern, in duizenden kleuren te realiseren en volledig naadloos. De vakman maakt de vloer tot een naadloos geheel en combineert de eenheid met een prachtig ruimtelijk effect.

Brandwerend

Er bestaan verschillende gradaties in gietvloeren, zo zijn er bijvoorbeeld epoxy gietvloeren, PU gietvloeren en cementgebonden gietvloeren. Ondanks de iets andere materiaalsamenstelling hebben deze vloeren met elkaar gemeen dat ze onbrandbaar zijn. Stel zeker al je vragen over alle geldende wet- en regelgevingen rond brandveiligheid aan de vakman, zo ben je altijd op de hoogte van alle wettelijke veranderingen.

Duurzaam

Een gietvloer is zeer duurzaam omdat de vloer een enorme levensduur heeft, waardoor ze in principe ook levenslang kunnen meegaan. Wel kan het zijn dat u na vijf tot zeven jaar de toplaag moet laten vervangen. Dit kunt u vergelijken met het opnieuw lakken en schuren van een parketvloer. Mede door de hoge tolerantie voor belasting en slijtvastheid is daarom een gietvloer een duurzame keuze van vloer.

Onderhoud is makkelijk

Bij het aanbrengen van een gietvloer is er ook weinig sprake van materiaalverspilling. De vakman zal je ruimte nauwkeurig meten en de gietvloer wordt daardoor zo gegoten dat er geen restjes zullen over zijn. Ook is het onderhoud van een gietvloer duurzaam, je kan namelijk de vloer makkelijk met water schoonmaken.

Nadelen

Hard

Gietvloeren van epoxy zijn harder omdat kunsthars simpelweg een hard materiaal is. Door de stevigheid van sommige gietvloeren kan je dus jezelf snel bezeren, wees dus ook voorzichtig met kinderen zodat ze niet per ongeluk zichzelf pijn doen.

Gevoelig voor strepen en kleine beschadigingen

Veel soorten gietvloeren zijn gevoelig voor strepen van schoenen. Dit is vooral bij lichtere kleuren iets om rekening mee te houden.

Soorten gietvloeren

Er bestaan verschillende soorten gietvloeren. We bespreken enkele veel gebruikte soorten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaald type vloer of een uitgebreider aanbod van gietvloeren wil bekijken, kan je contact opnemen met een vakman.

Polyurethaan

Een polyurethaan vloer, ook wel PU-vloer genoemd, zorgt voor een elastische ondergrond. Hierdoor zullen scheuren die onder de vloer ontstaan niet snel zichtbaar worden. De afwerking van polyurethaan vloeren kan gebeuren met een zijdeglans laag of een matte aflaklaag.

Deze soort gietvloer wordt voornamelijk gebruikt in kantoren en woningen. Een nadeel is dat ze niet krasbestendig zijn en kunnen verkleuren.

Epoxy

Naast polyurethaan is ook epoxy een populaire keuze. Deze soort is harder dan polyurethaan vloeren. Een ander verschil tussen beide types is dat de kleur beter tot uiting kan komen bij epoxyvloeren doordat epoxy beter mengt met kleurpigmenten. Een nadeel is dan weer dat ze sneller verkleuren. 

Cementgebonden

Cementgebonden gietvloeren bestaan uit minstens twee lagen. Ze worden gemaakt van cement, bindmiddelen en toeslagstoffen en afgewerkt met een beschermende laag uit wax of polyurethaan. Deze bescherming laag zorgt er voor dat vuil en vocht voor minder schade zorgen op de vloer. Doordat de structuur van de vloer open is, zijn cementgebonden vloeren minder goed bestand tegen vocht. Je kan ze dus best niet in natte of vochtige ruimtes plaatsen.

Mortex

Mortex lijkt een beetje op pleisterwerk of beton. Deze soort gietvloeren worden gemaakt uit kalk, cement en een aantal toeslagstoffen. Deze samenstelling zorgt voor een volledig waterdichte vloer. Hierdoor wordt mortex vaak gebruikt in zwembaden, douches en badkuipen.

Troffelvloer

Een andere naam voor een troffelvloer is ‘mortelvloer’. Deze soort bestaat uit fijngemalen kwarts- of grindkorrels en wordt gebonden door een epoxyhars. Deze combinatie zorgt voor een heel stevige vloer. Troffelvloeren worden afgewerkt met meerdere lagen, waardoor ze een vloeistofdicht wordt. Ze zijn bestand tegen slijtage zijn makkelijk schoon te maken. Troffelvloeren worden dan ook vaak gebruikt in industrieën, keukens, horeca en badkamers.

Prijs van een gietvloer

De prijs van een gietvloer verschilt sterk van vloer tot vloer. De totale kosten hangen af van de oppervlakte van je vloer, het aantal lagen, de soort gietvloer die je kiest, het aantal arbeidsuren en extra’s zoals vloerverwarming. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor zowel de soorten die hierboven besproken werden als enkele andere soorten gietvloeren. Meer informatie of een schatting van de uiteindelijke prijs van jouw vloer, kan je verkrijgen bij een vakman.

Soort gietvloerDiktePrijs per vierkante meter
Polyurethaan vloer3-4 mm€ 55-125
Epoxyvloer2-6 mm€ 50-150
Beton4-8 mm€ 75-115
Mortex2-3 mm€ 60-90
Troffelvloer6 mm€ 70
Terrazzo10-15 mm€ 150-180
Steentapijt4-12 mm€ 40
Microcement2-3 mm€ 73-97
Grindvloer4-6 mm€ 26-41
ESD gietvloer2-3 mm€ 60-80

Ben je overtuigd van de voordelen van een gietvloer, wil je nog wat extra informatie of twijfel je tussen een aantal verschillende soorten gietvloeren? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een gietvloer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.