Warmte buiten houden

Isolatie Ramen en deuren Renovatie
the_title()

In hete zomermaanden houden we de warmte liefst zoveel mogelijk buiten. Een te warme woning is niet aangenaam om in te leven. Er zijn veel manieren om dit te doen: van simpele, snelle trucjes tot meer energiezuinige en langdurige oplossingen. In dit artikel geven we je negen tips om de warmte buiten te houden.

Isoleer

Isoleren is een investering en vraagt wat meer tijd, maar het is een zeer effectieve manier om warmte buiten te houden in de zomer. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte binnen in de winter en houdt je woning koel in de zomer. Bovendien zorgt het voor een grote besparing op je energierekening en is het goed voor het milieu. Naast dat isoleren sterk bijdraagt aan je wooncomfort, zijn bepaalde vormen van isolatie verplicht. Dakisolatie is hier een voorbeeld van.

Op termijn verdien je de investering terug, maar op het moment dat je begint met isoleren, kan het kostenplaatje hoog oplopen. Gelukkig voorziet de overheid allerlei isolatiepremies om je hierin te ondersteunen. Één van de voorwaarden om recht te hebben op deze premies, is dat je de werken moet laten uitvoeren door een erkend vakman.

Doe de ramen pas open als het koel is

Deze tweede tip is sneller toe te passen: sluit alle ramen en deuren overdag en open ze ’s nachts als het afgekoeld is. Op deze manier vermijd je dat er te veel warmte binnenkomt tijdens de dag, maar  wordt je woning ’s nachts weer lekker koel.

Installeer goede zonwering

Enkel je ramen sluiten overdag helpt, maar een goede zonwering helpt nog veel meer. Zonneschermen, gordijnen of andere soorten zonwering kunnen de hitte overdag buitenhouden. Op deze manier komt de warmte niet in je woning.

Er zijn verschillende soorten zonwering. De prijs van deze soorten varieert sterkt, maar er is zeker en vast een zonwering te vinden voor elk budget. Zonwering langs de buitenkant van je woning helpt het best. De meest gebruikte soorten zijn zonneschermen, markiezen, rolluiken, luifels en screens. Een goedkopere en snellere optie is een schaduwdoek.

Als je geen zonwering aan de buitenkant hebt of graag extra bescherming hebt aan de binnenkant van je woning, kan je kiezen voor gordijnen, rolgordijnen of luxaflex.

Isolerende beglazing

Plaats isolerende beglazing in je ramen in plaats van gewoon glas. Net als bij andere vormen van isolatie houdt het de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Hoogrendementsglas is een zeer goede optie. Het isoleert wel drie tot vier keer beter dan dubbel glas. Nog beter is driedubbel glas: dit isoleert tot twaalf keer beter dan dubbel glas. Zeker in combinatie met een goede zonwering, werkt isolerende beglazing effectief.

Zonwerend glas

Naast isolerende beglazing, is ook zonwerend glas een goede optie. Dit soort beglazing zorgt er voor dat de zon minder in je woning valt terwijl de lichtinval niet verloren gaat. Het bestaat uit een laag metaaloxide op het glasraam. Dit zijn fijne ijzerdeeltjes die er voor zorgen dat het glas minder doorzichtig wordt en de zonnestralen niet volledig door het glas heen kunnen. Op deze manier blijft de hitte buiten. Voor meer informatie over isolerende beglazing en zonwerend glas, kan je terecht bij een vakman.

Installeer airconditioning

Airconditioning is een goede manier om je huis koel te houden. Je kan gaan voor een snelle, goedkopere optie door een mobiele airco aan te schaffen of je kan kiezen voor vaste airco’s. Er zijn veel verschillende aircosystemen beschikbaar. Wil je graag een airco installeren, maar weet je niet goed welke airco past bij jouw woning en wensen? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je hierbij helpen.

Gebruik een ventilator

Zie je het niet zitten om een aircosysteem te installeren of wil je een meer milieuvriendelijke optie? Dan kan je altijd een ventilator gebruiken. Deze zijn goedkoper, minder schadelijk voor het milieu en je moet geen werken laten uitvoeren. Een ventilator is ook sneller aan te schaffen dan het installeren van een aircosysteem, wat handig is op momenten dat de hitte al binnen is.

Groene woning

Plantjes tegen of op je huis zorgen voor verkoeling. De planten vangen zonlicht op en verdampen water, waardoor de temperatuur in je woning lager blijft. Als je een plat dak hebt, kan je er bijvoorbeeld een groen dak van maken. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook mooi uit.

Vermijd dat elektrische apparaten je huis verwarmen

Verschillende apparaten in je woning kunnen er voor zorgen dat je huis extra opwarmt. Denk hierbij aan tv’s, de oven of computers. Op momenten dat je ze niet nodig hebt, kan je ze best uitschakelen.

Vraag een gratis offerte aan

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.