Wat is cellulose isolatie?

Isolatie
the_title()

Één van de meest gebruikte isolatiematerialen is cellulose isolatie. Misschien vraag je je nu af: Wat is cellulose isolatie? Cellulose isolatie is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Het is gemaakt van gerecycleerde materialen en is relatief goedkoop. Een andere naam voor dit materiaal is papiervlokken isolatie. In dit artikel vind je meer informatie over cellulose isolatie, de voor- en nadelenn, de meest voorkomende toepassingen en de prijs. 

Wat is cellulose isolatie?

Cellulose is een bestanddeel van papier, hierdoor wordt cellulose isolatie ook wel papiervlokken isolatie genoemd. De vlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier, wat afkomstig is van hout. Het wordt in een aantal stappen versnipperd en vervolgens worden er additieven, meestal boorzout, aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct brand- en schimmelwerend is. Na dit proces heeft cellulose isolatie een wattenachtige structuur en hecht het makkelijk samen. 

Cellulose isolatie inblazen kan op verschillende manieren. Als de isolatie geplaatst wordt op verticale of schuine oppervlakken, bijvoorbeeld muren of daken, wordt er een kleine hoeveelheid vocht of natuurlijke kleefstof toegevoegd. Op deze manier is het plaatsen van de isolatie makkelijker. Voor platte oppervlakken, zoals een vloer, is er geen kleefstof nodig.

Omdat er bij het plaatsen soms vrij veel papierstof vrijkomt, wordt er af en toe nog een klein beetje olie toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de stofvorming beperkt wordt. Een andere mogelijkheid is om een mondkapje te dragen tijdens de plaatsing. Je laat dit materiaal best plaatsen door een vakman

De voor- en nadelen van cellulose isolatie

Cellulose isolatie heeft een goede thermische isolatie, wat ervoor zorgt dat warmte in huis gehouden wordt in de winter en hitte buiten blijft in de zomer. Net als andere vormen van isolatie zorgt het dus voor een verhoogd wooncomfort. Naast de thermische isolatie, is ook de akoestische isolatie goed: het gaat geluidshinder tegen. Het materiaal is ecologisch verantwoord, bevat geen schadelijke stoffen, is schimmelwerend en is niet giftig. Daarnaast is het een brandveilig materiaal: testen hebben aangetoond dat papiervlokken isolatie minder snel brandt dan bijvoorbeeld glas of steenwol. Dit komt door het toegevoegde boorzout. De isolatiewaarde van cellulose isolatie is ongeveer gelijk aan die van rotswol. 

Een ander voordeel is dat er geen ingrijpende verbouwingen nodig zijn omdat het makkelijk in bestaande vloeren of muren gespoten kan worden. Daarenboven is het een relatief goedkoop materiaal.

Los van de voordelen van dit specifieke materiaal, heeft isoleren sowieso voordelen. Zo is het goed voor het milieu, zorgt het voor een verhoogd wooncomfort en zal je energierekening dalen.

Een nadeel van cellulose isolatie is dat het niet geschikt is voor natte of vochtige omstandigheden. Daarnaast kan je de werken niet zelf uitvoeren en dien je steeds beroep te doen op een gespecialiseerd vakman.

Waarvoor wordt cellulose isolatie voornamelijk gebruikt? 

Op dit moment wordt cellulose isolatie gezien als één van de beste materialen om zoldervloeren en daken mee te isoleren. Daarnaast is het zeer geschikt voor spouwmuren en vloeren in het algemeen. Tijdens het inblazen voegt het materiaal zich samen en vormt op die manier een naadloze isolatie rondom leidingen en andere objecten. Het is dan ook geschikt voor onregelmatig gevormde ruimtes. 

De kostprijs

Nu je antwoord hebt op de vraag: ‘wat is cellulose isolatie?’ en al de positieve eigenschappen kent, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel dit materiaal kost. Gemiddeld kost cellulose voor een isolatiedikte van twintig centimeter zo’n 14 tot 20 euro per vierkante meter. Dit maakt het één van de goedkopere isolatiematerialen. Isolatie bespaart heel wat geld op je energierekeningen. 

Het is mogelijk dit materiaal handmatig aan te brengen, maar dat is veel minder rendabel. Als je een vakman inschakelt om het materiaal te laten inblazen, kan een woning op minder dan één dag tijd helemaal geïsoleerd worden.

Premies

Er zijn een aantal isolatiepremies waar je afhankelijk van je situatie gebruik van kunt maken. Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste premies:

  • Premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie
  • Premie voor het isoleren van buitenmuren
  • Premie voor spouwmuurisolatie
  • Premie voor vloerisolatie of keldervloerisolatie

In de tabel hieronder zie je de gemiddelde bedragen voor de isolatiepremies die hierboven staan:

ToepassingPremiebedrag (met eindfactuur in 2021)
Dak- of zoldervloerisolatie€ 4 per m²
Buitenmuurisolatie€ 15-30 per m²
Spouwmuurisolatie€ 5 per m²
Vloerisolatie€ 6 per m²

Daarnaast kan het nuttig zijn om te kijken of je in aanmerking komt voor de volgende twee premies:

  • Totaalrenovatiebonus
  • Gemeentelijke premies voor isolatie

Over het algemeen zijn er een aantal voorwaarden waar zeker aan voldaan moet zijn vooraleer je een premie kan aanvragen. Meestal moeten de werken uitgevoerd zijn door een aannemer en moet de aanvraag binnen een bepaalde periode bij Fluvius ingediend zijn.

Als de woning die geïsoleerd is ouder dan 10 jaar is, moet er maar 6 % btw betaald worden.

Als je twijfelt of cellulose isolatie geschikt is voor jouw isolatiewerken, kan je altijd terecht bij een vakman. 

Vraag een gratis offerte aan voor isolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.