Wat is de nieuwe Vlaamse Mijn VerbouwPremie?

Premie
the_title()

Het is voor veel gezinnen belangrijk om hun water- en elektriciteitsfacturen zo laag mogelijk te houden. Dit is niet enkel beter voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. Daarom worden er vaak renovaties gedaan met oog op energiebesparing. Het renoveren van een woning zorgt voor meer comfort én kan leiden tot een kleinere ecologische voetafdruk. Daarom kunnen particulieren en bedrijven vanaf oktober 2022 via één online loket een premie aanvragen voor hun renovatie én energiebesparende investeringen: de Mijn VerbouwPremie. Deze premie geldt in het Vlaamse Gewest voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen.

“Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).” (Vlaamse Overheid, 2022)

Welke werken komen in aanmerking?

De premies zijn onderverdeeld in een aantal categorieën:

  • dak: isolatie en dakrenovatie;
  • buitenmuur: isolatie en renovatie;
  • vloer: isolatie en renovatie
  • ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
  • binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap
  • elektriciteit en sanitair
  • gascondensatieketel
  • hernieuwbare energieproductie: zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler.


Kom ik in aanmerking?

Voor je huis of privatieve delen van een appartement waar je woont kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Dit moet op het moment van aanvraag dan wel je hoofdverblijfplaats zijn én je moet eigenaar zijn. Wanneer dit niet het geval is kom je enkel in aanmerking voor de premies voor energie-efficiënte investeringen. Denk aan isolerende werken, de installatie van een warmtepomp of hoogrendementsbeglazing.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Inkomenscategorieën

De grootte van de premie zal afhankelijk zijn van je inkomen vermeld op je laatst gekende aanslagbiljet. Deze categorieën zijn nog geldig voor aanvragen in 2022, maar worden wel jaarlijks geïndexeerd. Kijk hier onder welke inkomenscategorie je valt:

CATEGORIEJAARLIJKS INKOMEN
Laagste inkomenscategorieAlleenstaand: ≤ 32.980 euroAlleenstaand met 1 persoon ten laste: ≤ 46.170 euroKoppel zonder personen ten laste: ≤ 46.170 euro (Per extra persoon ten laste: + 3700 euro)
Middelste inkomenscategorieAlleenstaand: > 32.980 ≤ 46.170 euroAlleenstaand met 1 persoon ten laste: > 46.170 en ≤ 65.960 euroKoppel zonder personen ten laste: > 46.170 en ≤ 65.960 euro (Per extra persoon ten laste: + 3700 euro)
Hoogste inkomenscategorieAlleenstaand: > 46.170 euroAlleenstaand met 1 persoon ten laste: > 465.960 euroKoppel zonder personen ten laste: > 65.960 euro (Per extra persoon ten laste: + 3700 euro)

Let op: als je je woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor telt de laagste inkomenscategorie. Als je geen eigenaar-bewoner bent telt de hoogste categorie.

Voorbeeldsimulator

Een schatting geven van de premie is moeilijk, daarom kun je dit aan de hand van de simulator van de Vlaamse Overheid nagaan. Je kan zien welke premies je kan aanvragen en op welk bedrag je recht hebt. Raadpleeg deze simulator hier.

Deze toepassing houdt rekening met je inkomen, hoe oud je woning is en de werken die je wil uitvoeren. Zorg dus dat je deze info bij de hand hebt om zo een correct mogelijke raming van de premie te krijgen.

Naar aanleiding van de Oekraïnecrisis werden een aantal premies verhoogd. Hier houdt de simulator al rekening mee.

Vanaf wanneer kan ik dit aanvragen?

Je kan de Mijn VerbouwPremie pas aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Wil je toch al een premie aanvragen? Dan zal je de huidige renovatiepremie en/of de energiepremies van Fluvius apart moeten aanvragen. Tussen 1 juli en 30 september kun je de premies tijdelijk niet aanvragen.

Welke werken tellen niet mee?

Mijn VerbouwPremie voegt eigenlijk een aantal premies van verschillende instanties samen. Sommige werken zullen hier dus niet onder vallen en zal je je tot Fluvius, Wonen-Vlaanderen of het VEKA moeten wenden voor een premie aan te vragen. Dit zijn bijvoorbeeld aanpassingspremies, premies voor zonnepanelen, EPC-labelpremie of sloop- en herbouwpremie.

Renoveren     

Als je je huis wil renoveren, al is het nu voor meer comfort of om duurzamer te wonen, is het sowieso slim om een aanvraag te doen voor de Vlaamse MijnVerbouwPremie. Voor de effectieve uitvoering van de werken kan je onze website, TrustUp.be raadplegen. Hierop vind je ondernemingen voor de uitvoering van elke klus, want alleen renoveren is geen makkelijke taak.

Deze vakmannen kunnen je advies geven en zorgen voor een goede uitvoering van al je verbouwingen of renovaties. Twijfel daarom niet om een offerte voor jouw project aan te vragen via TrustUp.be.