Wat is thermische isolatie of warmte-isolatie?

Isolatie
the_title()

Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, houdt de temperatuur in je woning onder controle. Het zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat in de winter en hitte buiten gehouden wordt in de zomer. Er bestaan verschillende soorten en materialen. In dit artikel kom je te weten wat thermische isolatie is, waarvoor het gebruikt kan worden, welke isolatiematerialen er bestaan en hoeveel het kost.

Wat is thermische isolatie of warmte-isolatie?

Thermische isolatie zorgt er voor dat warmte niet zomaar uit je woning kan ontsnappen. Dit leidt tot een hoger wooncomfort. Doordat je minder snel de verwarming aan zal zetten, zorgt het ook voor een lagere energierekening en draag je bij aan een beter milieu. Thermische isolatie kan toegepast worden op daken, ramen, vloeren en muren. Er zijn verschillende materialen mogelijk.

Toepassingen thermische isolatie

Zoals hierboven al staat, kunnen zowel het dak, ramen, vloeren als muren thermisch geïsoleerd worden. hieronder bespreken we elke toepassing.

Dak

Het grootste deel van de warmte gaat verloren via het dak. Het is dus van uiterst belang je dak goed te isoleren. Dakisolatie is tevens verplicht, bespreek het dus zeker met je vakman.

Er zijn drie manieren voor een goede thermische dakisolatie:

 • Thermische dakisolatie langs buiten

Dakisolatie langs buiten is iets duurder dan isolatie langs de binnenkant, maar er is geen ruimteverlies. Deze optie is handig als je ook dakbedekking gaat plaatsen of vervangen.

 • Thermische dakisolatie langs binnen

Wanneer isolatie langs de binnenkant geplaatst wordt, hoeft er niets te gebeuren met de dakbedekking. Deze methode is minder aangeraden bij een plat dak omdat deze meer onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen.

 • Thermische isolatie zoldervloer

Als de zolder niet verwarmd wordt en niet als leefruimte gebruikt wordt, kan je ook de zoldervloer isoleren in plaats van het dak. Dit is even effectief en goedkoper.

Ramen

Er zijn twee zaken waar rekening mee gehouden moet worden wanneer ramen geïsoleerd worden:

 • Isolerende beglazing

De beste keuze voor ramen is hoogrendementsglas. Dit isoleert tot drie keer beter dan dubbel glas en tot zes keer beter dan enkel glas.

 • Isolerende raamkaders

Oude raamkaders laten makkelijk toch door. Om je ramen optimaal te isoleren, vervang je best ook de raamkaders. Dit zorgt ook voor een betere akoestische isolatie.

Muren

Er zijn drie methodes om muren te isoleren:

 • Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld. De spouw moet minstens 5 cm breed zijn en hij mag niet vervuild zijn.

 • Buitenmuur isoleren

Een andere optie is het isoleren van de buitenmuur. Een voordeel is dat er geen ruimteverlies is aan de binnenkant van de woning.

 • Binnenmuur isoleren

Een binnenmuur isoleren is wat lastiger dan het isoleren van de spouwmuur of de buitenmuur. Je verliest ruimte en de werkzaamheden zijn ingrijpender. 

Vloeren

Ook de vloer kan voor een sterk warmteverlies zorgen. Een goed geïsoleerde vloer zorgt er bovendien voor dat de temperatuur van de vloer aangenaam is om op te lopen. Er zijn twee opties:

 • Als er een kelder is: vloer isoleren langs de onderkant

In dit geval wordt de isolatie tegen het plafond van de kelder geplaatst. Een voordeel hiervan is dat er geen ingrijpende werken nodig zijn en de bestaande vloer intact blijft.

 • Als er geen kelder is: vloer isoleren langs bovenkant

Bij deze optie moet de bestaande vloer opengebroken worden, waarna er isolatie geplaatst wordt en er tenslotte een nieuwe vloerbedekking opgelegd wordt. Het is ook een mogelijkheid om isolatie op de bestaande vloer te plaatsen. In dit geval kies je best een dun isolatiemateriaal, zodat er niet te veel extra ruimte in beslag genomen wordt.

Materialen thermische isolatie

Er zin verschillende soorten isolatiemateriaal. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Welk materiaal je best gebruikt, hangt af van de isolatiemethode, de beschikbare ruimte, je budget den het onderdeel van je huis dat je wil isoleren. Hieronder worden enkele veelgebruikte materialen kort besproken.

Minerale wol

 • Glaswol

Een goedkoop en licht materiaal, Glaswol wordt gemaakt uit allemaal fijne glasdraden die worden gevormd met een soort vloeibaar glas en daarna wordt dit door een geperforeerde draaiende schotel gehaald.

 • Rotswol

Rotswol heeft een hogere densiteit dan glaswol en is mede hierdoor wat duurder. Het zorgt er wel voor dat er ook goed geïsoleerd wordt tegen omgevingsgeluiden

Gespoten PUR

Gespoten PUR is een materiaal dat makkelijk kleine plekken raakt: elke scheur kan goed dichtgemaakt worden. 

Isolatieplaten

Isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde waardoor een dunne laag voldoende is. Met een professionele vakman zal de plaatsing makkelijk verlopen.

Isolerende chape

Isolerende chape kan gebruikt worden bij vloerisolatie die bovenop de vloer geplaatst wordt. Het zorgt ook voor een goede akoestische isolatie. De isolatiewaarde is lager dan bij enkele andere materialen, het kan dus best gecombineerd worden met een ander materiaal.

MateriaalToepassing
GlaswolBinnenkant hellend dak, zolder, vloer, muren
Rotswolbinnenkant hellend dak, zolder, vloer
Steenwolmuren 
Gespoten PURbinnenkant hellend dak, zoldervloer, vloeren, muren
Isolatieplatenbinnen- en buitenkant, hellend of plat dak, zoldervloer, vloeren, muren
PVC, Hout, Aluminium, Staalraamkaders
Isolerende chapevloeren
EPS-parelsmuren 

Belangrijke begrippen thermische isolatie

De isolatiewaarden worden vaak weergegeven op een specifieke manier. Hieronder worden kort enkele begrippen besproken:

K-peil

Dit is de globale isolatiewaarde van een woning. Het houdt rekening met het warmteverlies door buitenmuren, vloeren, daken, ramen, … en de compactheid van het gebouw.

U-waarde

Dit drukt de dikte van het materiaal uit in combinatie met het type materiaal. Het vertelt meer over de hoeveelheid warmte verloren gaat per vierkante meter per seconde. 

R-waarde

De R-waarde drukt het isolatievermogen van een materiaal uit. deze waarde wordt als maatstaf gebruikt bij premies en subsidies

Rc-waarde

Wanneer een product meerdere isolatielagen heeft, heeft elke laag invloed op de andere lagen. De Rc-waarde drukt de totale isolatiewaarde uit.

Lambda-waarde

Deze waarde bepaalt het isolerend karakter van een materiaal. Het stelt de warmtegeleiding vast en is de basis van alle andere isolatiewaarden.

De prijs 

Hieronder bespreken we de gemiddelde prijs per vierkante meter van daken, ramen, vloeren en muren afhankelijk van de isolatiewijze of het isolatiemateriaal. Andere factoren die meespelen bij de uiteindelijke prijs zijn bijvoorbeeld het materiaal, de moeilijkheidsgraad van je dak, …

Wat?Isolatiewijze/isolatiemateriaalGemiddelde prijs per vierkante meter inclusief btw en plaatsing
Dak of zoldervloer
Hellend dakBinnenkant € 20-50
Hellend dakBuitenkant€ 40-60
Plat dakBinnenkant € 30-40
Plat dakBuitenkant€ 70-115
Zoldervloer€ 25-35
Ramen
Vast raamPVCHoutAluminium€ 100-250€ 150-300€ 250-400
Draaikiepraam of valraamPVCHout aluminium€ 150-300€ 250-400€ 400-550
SchuifraamPVCHoutAluminium€ 700-900€ 800-1000€ 1100-1500
Muren
Spouwmuurisolatie€ 15-30
Buitenmuur€ 100-150
Binnenmuur€ 50
Vloeren
VloerVloerisolatieplatenGespoten PURIsolatiechape€ 20-25€ 30-35€ 30-35

Premies

Je woning goed isoleren zorgt op termijn voor een fikse besparing op je energierekening, maar in het begin is het een grote investering. Gelukkig worden er heel wat premies toegekend. Een aantal interessante premies zijn:

 • isolatiepremies specifiek voor dakisolatie, muurisolatie, kelderisolatie, vloerisolatie, …
 • totaalrenovatiebonus
 • gemeentelijke premies
 • burenpremie
 • overkoepelende renovatiepremie

Vraag een gratis offerte aan voor thermische isolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.