Welke tuinwerken wanneer uitvoeren

Buiten Tuin
the_title()

We willen allemaal liefst het hele jaar door een mooie en verzorgde tuin. Dit is een haalbaar doel: door de juiste klusjes in de juiste periodes uit te voeren, zal je tuin er altijd piekfijn uit zien. In dit artikel sommen we op welke tuinwerken je wanneer moet uitvoeren. Zo heb je een handig overzicht en kan je meteen aan de slag! Heb je zelf te weinig tijd om in de tuin te werken of heb je geen groene vingers? Dan kan je deze tuinwerken altijd aan een tuinman overlaten.

Januari

Sneeuw

Je planten hebben geen last van sneeuw. Integendeel: het zorgt voor een goede isolatie. Als er sneeuw ligt, kan je dit dus gewoon laten liggen.

Snoeien

Januari is een goed moment om je fruitbomen, planten en struiken te snoeien. Als het vriest stel je dit echter best even uit.

Vogels voeren

Voor vogels kan de winter een harde tijd zijn. misschien kan je zaadmengsels of vetbollen voorzien?

Gazon kalken

Een kalklaagje gaat verzuring tegen en houdt de bodemstructuur gezond.

Februari

Snoeien

Februari is ook een geschikt moment om te snoeien. Ook hier geldt dat je dit beter niet doet als het vriest.

Organische mest

De voorjaarsbollen beginnen al uit de grond te komen. Het is een goed idee om deze bollen, zeker als ze al een aantal jaar op dezelfde plek staan, organische mest te geven.

Knotten

Minstens één keer per drie jaar moet je wilgen knotten om scheuren te vermijden. Eind februari is hiervoor een ideaal moment. Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Schakel dan een tuinier in.

Maart

(ver)planten

Als het niet vriest kan je rozen met blote wortels planten. Ook kan je hagen, boompjes en heesters verplanten omdat ze op dit moment nog geen bladeren hebben.

Gazon verticuteren

Het is nu het ideale moment om je gazon te verticuteren. Prik met grasprikkers in het gazon om het te beluchten en strooi er vervolgens een mengsel van zand en compost over.

Moestuin

Heb je altijd al je eigen groenten en fruit willen kweken? Dan is het nu een ideaal moment om je eigen moestuin te starten.

Schoonmaak

Het begin van de lente betekent voor veel mensen dat het tijd is voor een grote voorjaarsschoonmaak. Ook voor je tuin is dit een goed idee: haal de afgestorven plantendelen allemaal weg. Als je ze klein maakt, kan je ze zelfs nog als compost gebruiken.

April

Grasmaaien

Controleer of je gazon kale plekken vertoont. Indien dit het geval is, kan je ze opnieuw bezaaien. Afhankelijk van de groeisnelheid van je gras, maai je het gras best één tot twee keer per week.

Snoeien

April is de ideale maand om klimop en hagen te snoeien.

Bemesten

Planten nemen in deze periode van het jaar voedingsstoffen optimaal op. Je haalt er voordeel uit om ze nu te bemesten.

Mei

Kunstmest

Kunstmest helpt om een mooi gazon te krijgen. Tussen mei en augustus strooi je maandelijks mest op je gazon. Dit doe je best op een moment dat er regen voorspeld is.

Volle grond

Vanaf half mei is er meestal geen nachtvorst mee. Hierdoor is het een geschikt moment om nu zaden in de volle grond te poten. Heb je een aantal planten voorgezaaid? Dan kan je zo ook verpotten naar volle grond.

Onkruid wieden

Alles bloeit mooi in mei, ook het onkruid. Om je planten mooi te houden, kan je best het onkruid wieden.

Juni

Snoeien

Eind juni krijgen planten een nieuwe groei-impuls. Om er voor te zorgen dat hagen en heesters mooi kunnen uitlopen, zorg je er best voor dat ze tegen dan opnieuw gesnoeid zijn.

water

Als het een warme zomer is, moet je je planten extra water geven. De meest effectieve manier om dit te doen is om de planten één keer per week aan aantal uur te besproeien.

Juli

Gras

In de zomer maai je het gras best niet te kort. Door de hitte kan te kort gras verbranden, waardoor je bruine en gele plekken krijgt. Probeer er voor te zorgen dat je gras zeker 3-5 cm hoog is.

Uitgebloeide planten verwijderen

Planten maken in deze periode meer nieuwe knoppen aan. Het is belangrijk dat je uitgebloeide bloemen verwijdert, zodat dit vlot kan gebeuren.

Water

Tijdens hete dagen geef je planten best extra veel water zodat bladeren niet verbranden. Dit doe je best vroeg in de ochtend of laat in de avond zodat het water niet te snel verdampt.

Augustus

Snoeien

Na de oogst kan je bessen- en bramenstruiken snoeien. De vruchtdragende takken snoei je terug tot op de grond. Groenblijvende hagen kan je nu voor de laatste keer dit jaar snoeien. Zo maken ze voor de winter nog nieuwe scheuten, maar hun strakke vorm blijft behouden.

Zaden oogsten

Het is nu een goed moment om zaden van uitgebloeide bloemen te oogsten. Bewaar ze op een droge, donkere plek nadat je ze een aantal dagen hebt laten drogen.

September

Kalk strooien

Bij de start van de nazomer kan je weer kalk strooien.

Planten

September is een goed moment om nieuwe vaste planten in bloemborders te planten. Op dit moment schieten ze nog wortel. Hierna kunnen ze de winter overleven.

Gazon aanleggen

Als je een nieuw gazon wil aanleggen of je huidige gazon wil opknappen, kan je dit in september doen.

Oktober

Bloembollen poten

Als je nu verschillende soorten voorjaarsbloeiers plant, heb je in het voorjaar elke maand mooie bloemen.

Bomen en struiken verplaatsen

Wanneer het blad van bladverliezende bomen en struiken gevallen is, kan je ze nu verplaatsen.

Notenbomen snoeien

De nazomer is een goed moment om notenbomen te snoeien. Snoeiwonden genezen snel in deze periode, waardoor je bloedende takken vermijdt.

November

Bladeren verwijderen

Nu kan je de gevallen bladeren van je gazon verwijderen en ze gebruiken om vaste planten af te dekken. Dit beschermt hen tegen de vorst.

Planten poten

Wil je je tuin wat opfleuren? Dan kan je planten poten zoals winterjasmijn of herfstaster.

Verplanten

Als het nog niet vriest, kan je je vaste planten nog steeds (ver)planten.

December

Planten poten

Zolang het niet vriest, kan je nog snel bloembollen poten zodat ze in het voorjaar mooi bloeien.

Snoeien

Ook kan je eventueel nog aan aantal struiken snoeien. Doe dit enkel als het weer nog niet slecht is.

Gevoelige planten

Een aantal planten, zoals exotische en mediterrane planten, kunnen niet goed tegen vorst en kou. Deze planten verplaats je dus best naar een schuur of onverwarmde kamer. Potplanten kan je op een beschutte plek dicht bij elkaar zetten. Vergeet ze zeker geen water te geven. Een tuin vraagt heel wat werk. De tijd en energie die je er in stopt levert gelukkig wel wat op: het hele jaar door een prachtige tuin. Wil je toch graag wat extra hulp, raad of heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een tuinman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.