Welke vloer kiezen voor badkamer?

Badkamer
the_title()

Tijdens een badkamerrenovatie of het bouwen van een volledig nieuwe badkamer, moet je allerlei keuzes maken. De vloer is hier één van. Enerzijds moet je de vloer mooi vinden, anderzijds moeten het materiaal praktisch zijn in een ruimte waar het vaak nat wordt. In dit artikel helpen we je bij de volgende vraag: welke vloer kiezen voor de badkamer?

Welke vloer kiezen voor badkamer?

Bij het kiezen van een badkamervloer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Sta voor de keuze even stil bij deze vragen:

Welke stijl vind je mooi?

Wil je een gezellige badkamer of eerder minimalistisch? Hou je van een klassieke badkamer of wil je een bohemian badkamer? Bepaal wat jij mooi vindt om de zoektocht naar een geschikte vloer makkelijker te maken.

Is de vloer onderhoudsvriendelijk?

Sommige vloeren zijn makkelijker te onderhouden dan andere. Besteed je liever niet al te veel tijd aan schoonmaken? Hou hier dan rekening mee.

Is de vloer slipvast?

Badkamers zijn vochtig. Sommige vloeren worden erg glad als er water op ligt. Antislip matjes of een antislip toplaag kan hierbij helpen.

Is de ondervloer geschikt?

Elke vloer heeft een specifieke ondervloer nodig. Controleer of je de vloer direct kan plaatsen of dat er voorbereidende werken nodig zijn. Een vakman kan je meer uitleg geven over verschillende materialen en hun eigenschappen.

Budget

Niet elke vloer kost evenveel. Sommige materialen zijn duurder dan andere. Bepaal je budget en kijk wat mogelijk is.

Veel materiaalsoorten kunnen verschillende andere materialen nabootsen. Het kan dus handig zijn vooral te kijken naar andere eigenschappen en de kostprijs. De kans is groot dat je de vloer die het best in je budget past en de eigenschappen heeft die je wilt ook de uitstraling kan geven die jij wenst.

Populaire vloersoorten voor badkamers

Tegels

Vloertegels zijn de meest gekozen vloersoort voor badkamers. Het heeft dan ook allerlei voordelen: tegels zijn onderhoudsarm, duurzaam en relatief goedkoop. Bovendien kan je ze perfect combineren met vloerverwarming. Daarnaast kunnen tegels allerlei verschillende uitstralingen hebben. Je kan kiezen voor een klassieke tegellook, maar je tegels kunnen er evengoed uitzien als natuurstenen, houten planken of een gietvloer. De uitstraling kan je ook nog beïnvloeden door de vorm of het patroon van de tegels. Als je er zeker van wilt zijn dat je tegels op een milieuvriendelijke manier geproduceerd zijn, let er dan op dat de tegel het Europese Ecolabel heeft.

Hout

Als je een houten vloer verlijmt en goed impregneert en sealt, kan dit perfect in een natte ruimte als de badkamer geplaatst worden. Massief houten planken worden dan weer wel afgeraden. Ook rechtstreeks douchen op de houten vloer is geen goed idee, maar je kan altijd kiezen voor een douchecabine of een andere vloersoort in het douchedeel. Let er ook op dat je een goed ventilatiesysteem hebt in de badkamer. Dit is sowieso belangrijk, maar net wat extra wanneer je een houten vloer hebt omdat hout niet goed tegen schommelingen in luchtvochtigheid kan.

Een houten vloer heeft iets meer onderhoud nodig dan veel andere vloeren. Je droogt de vloer na het douchen best even af en om de paar jaar moet je opnieuw schuren, impregneren en sealen zodat de vloer mooi blijft.

PVC

Ook PVC is ideaal voor de badkamer. Deze vloer is gemaakt van kunststof en kan verschillende uitstralingen hebben: natuursteen, parket, … Er zijn heel wat opties. PVC voelt bovendien warm aan je voeten, zelfs zonder vloerverwarming. Het is echter ook perfect mogelijk PVC te combineren met vloerverwarming. Bovendien is het een vrij zachte vloer, waardoor de kans kleiner is dat dingen breken als je ze laat vallen.

PVC is niet heel milieuvriendelijk, maar dit materiaal heeft een lange levensduur en je kan het recycleren.

Gietvloer

Bij een gietvloer wordt een laagje vloeibare kunststof gegoten over de ondervloer. De meest voorkomende uitstraling is die van een betonnen vloer, maar je kan kiezen uit allerlei kleuren. Gietvloeren hebben een minimalistische, strakke, moderne uitstraling. Er zitten geen naden of voegen in de vloer, waardoor het de ruimte groter doet ogen en de vloer makkelijk schoon te maken is. Ook gietvloeren zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming.

Niet elk type gietvloer is geschikt voor badkamers. Je kiest best voor epoxy, polyurethaan of een cementgebonden gietvloer. Een nadeel van dit soort vloer is de kostprijs. Het gieten van de vloer is complex, waardoor je relatief veel betaalt.

Kurk

Ook kurk kan verschillende uitstralingen hebben. Je kan er voor kiezen dat de kurkvloer zijn karakteristieke uiterlijk behoudt, maar er zijn verschillende kurkvloeren die voorzien zijn van een toplaag met print op de markt. Zo kan je de vloer perfect aanpassen aan je smaak.

Kurk heeft een unieke celstructuur die gevuld is met lucht, waardoor de vloer altijd warm aanvoelt. De vloer is ook aangenaam om op te lopen doordat kurk een beetje mee veert. Je kan het ook combineren met vloerverwarming. Kurk werkt ook geluiddempend en is milieuvriendelijk, onder andere door de isolerende eigenschappen.

Net als hout moet je kurk behandelen voordat je het kan gebruiken in natte omgevingen. Je moet de kurk verlijmen en sealen met een speciale lak, maar nadien kan je kurk perfect gebruiken als badkamervloer.

Naast al deze materialen zijn er nog verschillende vloeren die je kan kiezen voor je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan vinyl, laminaat, linoleum of beton. Wil je graag advies over welke vloer je best kan kiezen voor je badkamer? Neem dan contact op met een specialist in badkamerrenovaties.

Vraag een gratis offerte aan voor de vloer van je badkamer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.