Zonnepanelen: de impact op je energiefactuur

Duurzame energie
the_title()

Zonnepanelen hebben op lange termijn een voordelige impact op je energiefactuur. Je installeert ze dan ook met oog op de toekomst. Bepaalde kosten gaan vanzelf naar beneden, terwijl je op sommige vlakken ook zelf impact hebt op je energiefactuur. Wees voorbereid en haal het maximale uit jouw investering.

Kosten naar beneden, zelfconsumptie naar boven

Aangezien je met zonnepanelen in de eerste plaats elektriciteit gebruikt die je zelf opwekt, zal je veel minder terugvallen op je energieleverancier. Hierdoor zullen zowel de leveringskosten als de netwerkkosten sowieso dalen. In welke mate dit precies impact heeft op je energiefactuur, hangt af van de hoeveelheid energie die je nog nodig hebt naast je eigen zonne-energie. 

Om hier optimaal voordeel uit te halen, verbruik je dus best zo veel mogelijk je eigen stroom zodat je zo min mogelijk gebruik maakt van het net. Dit heet zelfconsumptie. Het gaat er dan om om zo veel mogelijk stroom direct te verbruiken. Dat betekent bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser laten draaien doorheen de dag. 

Door de veranderende werksituaties in vele gezinnen sinds vorig jaar, werken meer mensen van thuis uit en wordt zelfconsumptie een pak makkelijker te reguleren. Maar ook als je hele dagen van huis bent kan je manieren vinden om je eigen energie optimaal te gebruiken. Met tijdschakelaren en energiemanagementsoftware bijvoorbeeld.

Concreet kan je met zonnepanelen tussen de € 335 en € 1400 per jaar besparen op je energiefactuur. Dat gaat natuurlijk om een behoorlijk verschil. Bekijk dus zeker wat je precies betaalt bij je huidige energieleverancier, hoeveel panelen je zal installeren of in welk gewest je woont. Dat en nog andere factoren dragen bij tot jouw persoonlijke impact op je energiefactuur.

Analoge vs. digitale meter 

Sinds juli 2019 heeft je soort meter in combinatie met je zonnepanelen ook een impact op je energiefactuur. Als je je zonnepanelen nog moet aanschaffen zal je sowieso een digitale meter krijgen. Dit houdt in dat je op je energiefactuur duidelijk zal zien hoeveel elektriciteit je hebt afgenomen van het net enerzijds, maar ook hoeveel je zelf hebt opgewekt en terug hebt ‘geïnjecteerd’ anderzijds. Bij de laatste categorie gaat het dus over de zonne-energie die je zelf niet meteen kon opgebruiken. Die heb je dan aangeleverd aan het stroomnet. Ook zal een productieteller duidelijk tonen hoeveel elektriciteit je panelen in totaal opwekten. In de plaats van een vaste vergoeding voor je gebruik van het net, betaal je met een digitale meter een exacter bedrag voor jouw verbruik.

Voor het einde van 2029 zou elke Vlaamse woning een digitale meter moeten hebben. Tot nu toe was er echter de analoge meter met terugdraaiende teller. Die zal trouwens nog enkele jaren gebruikt worden, tot de digitale meter hem uiteindelijk overal vervangt. 

Als je bij dat systeem minder verbruikt dan je opwekt, komt de teller op 0 te staan. In dat geval bedraagt je energiefactuur wel niet letterlijk 0 euro. Daar komen nog zaken als meterhuur, heffingen en eventuele vaste vergoedingen of abonnementen bij je leverancier bij. 

Met een terugdraaiende teller betaal je ook een prosumententarief. Dit betreft een vast bedrag voor jouw gebruik van het net, in tegenstelling tot wat we voorheen zagen bij de digitale meter.

Als je meer verbruikt dan je opwekt, en dus stroom van het net gebruikt met een terugdraaiende teller, begint die ook sowieso weer te lopen. Je meterstanden verhogen en daarmee verandert de impact op je energiefactuur uiteraard ook. 

Nieuw tariefsysteem: 1 maart 2021

Volgens het nieuwe tariefsysteem betaal je enkel nettarieven op de stroom die je nog van het net haalt. Dat wil dus zeggen dat je de impact op je energiefactuur met zonnepanelen veel meer zelf in de hand hebt. Hoe meer je je verbruik kan dekken door je eigen zonne-energie, hoe voordeliger. Zelfconsumptie blijkt hierbij dus weer relevant, maar ook met een thuisbatterij haal je hier meer voordeel uit. 

Heb je al zonnepanelen en een digitale meter? Dan heeft dit tariefsysteem sowieso toepassing op jou. Hierbij heb je recht op een injectietarief. Dit zorgt ervoor dat je een bepaalde som ontvangt voor de elektriciteit die je aanlevert voor het net (bv. tot 5,089c€/kWh). 

Beschik je al over een digitale meter en zijn je panelen al tussen 2006 en 2020 geplaatst, dan kan je ook nog eens aanspraak doen op een financiële compensatie.

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.