Welk type airconditioning kiezen

Airconditioning
the_title()

Een airconditioner is ideaal om je huis te koelen in de zomer. Er zijn verschillende types, soorten en mogelijkheden qua airconditioning. Sommige airco’s koelen één ruimte, andere meerdere. Bepaalde airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen, andere airco’s maken nauwelijks geluid, … Er is een geschikte airco te vinden voor iedereen. In dit artikel vind je meer informatie zodat je een geïnformeerde keuze kan maken over welk type airconditioning het best bij je past.

Type airconditioning

Er zijn twee types aircosystemen:

Monoblock airco of mobiele airco

Bij dit type airco wordt warmte lucht van binnen afgevoerd naar buiten via een slang. Een nadeel is dat het veel energie verbruikt.

Split-aircosystemen 

Split-aircosystemen hebben een binnen- en buitenunit die met elkaar verbonden zijn. Dit type airco kan naast verkoeling vaak ook voor verwarming zorgen.

Soorten airconditioning

Er valt een onderscheid te makken tussen vaste en mobiele airco’s, de hoeveelheid ruimtes een airco kan koelen en de plaats van de binnenunit. Daarnaast zijn er nog airco’s met speciale functies, bijvoorbeeld stille airco’s, airco’s die ook kunnen verwarmen of airco’s met een speciaal design. Hieronder vind je een overzicht.

Mobiele airco of vaste airco

Mobiele airco

Een mobiele airco kan je zelf makkelijk verplaatsen. Een andere naam hiervoor is verplaatsbare airco. Het voordeel is dat de prijs eerder laag is. Een mobiele airco van goede kwaliteit die goed onderhouden wordt kan makkelijk tien jaar mee.

Prijs: 500-2000 euro

Vaste airco

Permanente of vaste airco’s zijn niet verplaatsbaar. Vaste airco’s regelen meestal ook de luchtvochtigheid en ze gelden als ventilatie: dit is handig, zeker bij nieuwbouw of renovaties waarbij het verplicht is dat een woning geventileerd is.

Prijs: de prijs verschilt sterk afhankelijk van het aantal en de soorten binnen- en buitenunits. 

Een airco die één of meerdere ruimtes koelt 

Split-airco

Een split airco bestaat uit en buitenunit en een binnenunit. Deze airco is ideaal als je maar één ruimte moet koelen. Het is energievriendelijk, relatief goedkoop en stil

Prijs: 1500-2000 euro

Multisplit-airco

Bij een multisplit-airco kan je meerdere binnenunits hebben. Het is goed om een volledig gebouw te koelen. Je kan instellingen aanpassen bij elke binnenunit, waardoor elke afzonderlijke ruimte de perfecte temperatuur kan krijgen.

Prijs: de buitenunit kost ongeveer 1000-5000 euro. Per binnenunit betaal je zo’n 750-1500 euro.

VRF airco

VRF staat voor ‘variable refrigerant flow’, variabele koudegolf dus. Dit systeem kan koelen en verwarmen op hetzelfde moment. Het systeem is vooral geschikt voor grote gebouwen.

Prijs: minstens 5000 euro, maar het kan oplopen tot een zeer hoog bedrag. 

Raamgordijn of luchtgordijn

Een luchtgordijn koelt zelf niet, maar zorgt er voor dat gekoelde lucht niet kan ontsnappen.

Prijs: minstens 500 euro

Plaats van de binnenunit

Vloerairco

Een vloerairco is een vaste airco die vlak boven de vloer geplaatst wordt. Deze soort is snel en makkelijk te installeren. De airco kan aan de muur gehangen worden, op de voer geplaatst worden of weggewerkt worden achter een valse wand. 

Prijs: 400-1500 euro

Plafondairco

Warme lucht stijgt en plafondairco’s of cassette-airco’s zijn dus ideaal hiervoor. Er zijn drie mogelijke plafondairconditionings: opbouw airco’s, inbouw-cassette airco’s en kanaalairco’s. 

Voordelen van deze soort zijn dat ze meestal niet zichtbaar zijn, energiezuinig werken, geen ruimte innemen, stil zijn, …

Prijs: 800-2500 euro

Wandairco

Een wandairco is een airco die hoog tegen de muur wordt gehangen. Wandairconditioning is één van de meest populaire keuzes. De plaatsing is makkelijk en de lucht wordt goed verspreid

Prijs: 1500-3000 euro

Kanaalairco of duct airco

Dit soort airco is volledig onzichtbaar. Er is enkel een rooster nodig om de lucht te verspreiden. Ze zijn milieuvriendelijk en stil. 

Speciale functies

Airco met verwarming

Sommige airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen

Energiezuinige airco

Ook als je graag een zo energiezuinig mogelijke woning wilt kan je een airco plaatsen. Sommige airco’s verbruiken veel energie, maar er zijn ook opties die beter zijn voor het milieu. Het is ook een goed idee oom er voor te zorgen dat je woning zo goed mogelijk geïsoleerd is: zo zal je minder snel moeten koelen of verwarmen.

Design airco

Als je graag wilt dat de airco goed past binnen je interieur is dit ook zeker een mogelijkheid. Het uiterlijk van je airco kan aangepast worden aan je smaak. Er bestaan airco’s in verschillende kleuren, vormen, …

Stille airco

Er bestaan stille, normale en luide airco’s. als je het geluid van een airco onaangenaam vind, is dit ook iets om rekening mee te houden. Mobiele airco’s maken over het algemeen het meeste geluid.

Afhankelijk van je verwachtingen van een airco, zijn er dus veel verschillende mogelijkheden. Welk systeem bij je past en voldoet aan je eisen kan je bespreken met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een airconditioner

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.