Hoe kan je vochtproblemen in je badkamer voorkomen?

Vocht
the_title()

Vochtproblemen in je badkamer kunnen een echte nachtmerrie zijn! Het zorgt voor enorme schade aan je woning, en kan reparatiekosten hoog doen oplopen. Daarbovenop is een vochtige omgeving, de favoriete broeiplek van onaangename schimmels en meeldauwgroei. Gelukkig kan je rekenen op het slim advies van TrustUp om vochtproblemen te voorkomen.

Je badkamer behoeden van vochtproblemen, dat kan met deze 3 simpele stappen. 

Stap 1, een goede ventilatie in de badkamer is key. Installeer een ventilator of afzuigsysteem om alle vochtige lucht en condensatie te verwijderen. Daarbovenop heb je ook minder kans op schimmelvlekken of last van geurtjes.

Specialisten in vochtbestrijding

Er zijn verschillende soorten afzuigsystemen op de markt, kies diegene die het best past bij jouw badkamer en je behoeftes. De prijzen variëren tussen € 70 en € 250

Enkele handige tips wanneer je kiest voor een afzuigsysteem;

  • Ga voor een systeem met een stille motor. Zo heb je geen vervelend zoomgeluid wanneer je je in de badkamer bevindt.
  • Plaats het afzuigsysteem op de juiste plek, namelijk dicht bij je bad of douche. Daar heeft dat het meeste effect.
  • Reinig hem regelmatig en check op verstoppingen. Zo blijft die optimaal functioneren en gaat het systeem langer mee.
  • Het systeem moet voor, tijdens en na het douchen aanstaan. En tot 2 uur na je douche of bad draaien.

Stap 2, al geïnvesteerd in een douchegordijn of -wand? Nooit meer een badkamer die onder water staat en dus ook geen mogelijke vorming van vochtplekken. Twee in één! Een degelijk douchegordijn vind je al snel rond de €20. Een glazen wand oogt iets moderner, maar is ook wat prijziger.

Stap 3, heb je ooit al eens je kranen, afvoer of leidingen gecontroleerd? Doe dit regelmatig om zo snel mogelijk eventuele lekkages op te merken. Deze zijn vaak de boosdoener van schade en vochtproblemen… 

Vochtschade aan je woning

Hoe kan je dit het beste doen? Een simpele truc is om met een stuk keukenpapier langs de leidingen te gaan. Zodra er water, roest of kalk op je papier terechtkomt, is er een grote kans op lekkage

Een verborgen waterlek detecteren? Sluit dan al je waterbronnen in huis af en controleer je watermeter. Als deze nog loopt, is er een lek.

Is er een lek? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met één van onze vakmannen.

Geen lek? Oef! Let er toch op dat je altijd afdichtingen vervangt die een beetje lekken en kitnaden die versleten zijn, om een waterdichte afdichting te blijven verzekeren.

Welke problemen kan je nog voorkomen?

Naast vochtproblemen, zijn schimmel- en meeldauwgroei ook boosdoeners. Deze voorkom je door je badkamer regelmatig te reinigen en gebruik te maken van natuurlijke luchtverfrissers.

Je kan het jezelf makkelijk maken door schimmelwerende verf of materialen te gebruiken. Deze benodigdheden vind je in iedere bouwwinkel.

Hoe je snel een natuurlijke luchtverfrisser maakt? Mix wat citroensap met water en zuiveringszout (baking soda). Het is kinderspel en je badkamer ruikt altijd fris!

Welke materialen gebruik je het best in je badkamer?

Voor zowel vocht- als schimmelproblemen, kan je specifieke materialen gaan gebruiken. Zo verklein je de kans op lastige problemen van bij het begin. Een iets duurdere investering, maar een kwalitatieve en zorgeloze badkamer in de plek. Bij TrustUp voorzien we je van een lijst met de ideale materialen.

De beste materialen tegen vochtproblemen

  • Keramische of porseleinen tegels, ze zijn waterbestendig, duurzaam en makkelijk schoon te maken.
  • Natuursteen, van marmer tot travertijn. Ze ogen wat luxueuzer maar ze vragen meer voorzichtigheid bij het schoonmaken en hebben nood aan een goede afdichting om de tegels waterbestendig te houden.
  • Waterbestendige verf, het is vochtbestendig en schimmelwerend. Ideaal om je plafond en muren een mooi kleurtje te geven.
  • Glas, het oogt modern en geeft je badkamer een ruimere look. Het materiaal is waterbestendig en makkelijk schoon te maken.
  • RVS accessoires, (roestvrij staal). Denk aan RVS-kranen, douchekoppen
  • Kunststof & acryl, ze zijn waterbestendig, duurzaam en makkelijk schoon te maken. Deze materialen worden gebruikt voor badkuipen, douchebakken en wastafels.
Experten in het bestrijden van vocht

De beste materialen tegen schimmelproblemen:

  • Schimmelwerende verf, je muren en plafond zullen je dankbaar zijn! Deze verf is in elke bouwwinkel te vinden. Deze verf bevat een ‘anti-condensatie’ functie, waardoor er op deze oppervlakken geen vocht wordt opgehoopt. Geen vocht, wil zeggen geen schimmel.

Wat zijn de zwakste plekken?

De meest voorkomende plek waar vocht zich ophoopt is rond de bad- & douchezones. Er spettert hier vaak veel water in het rond en droogt niet snel op. De oplossing? Maak gebruik van een douche of wand gordijn. Veeg bij het verlaten van de badkamer deze zone droog met een handdoek.

Een andere plek waar vocht graag verblijft is rondom de wastafel. Het water spettert er in het rond en komt vaak onder potjes en andere accessoires die zich op de wastafel bevinden. Het vocht droogt er moeilijk op, dus is het belangrijk om het altijd droog te vegen na gebruik. Om vochtophoping te voorkomen.

Bescherm je woning tegen vocht

Heb je al eens gelet op vochtplekken rond je toilet? Gebruik de juiste spoeltechniek en voorkom dat water op de grond spat. Controleer hier regelmatig op lekkages en zorg ervoor dat de afdichtingen correct zijn geplaatst.

Andere plekken waar je best wat aandacht aan geeft zijn ventilatieopeningen, tussen tegels en achter kitnaden.

Nog één laatste tip van de specialisten van TrustUp. Ventilatie blijft heel belangrijk in een badkamer. Zet zoveel mogelijk ramen en deuren open voor een frisse wind. De vervuilde binnenlucht vindt een weg naar buiten en het is de perfecte aanvulling op je ventilatie-/ afzuigsysteem.

Via het onderstaande formulier ontvang je gratis een offerte aan om jouw ideale vochtspecialist in de buurt in te schakelen!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.