Vocht bestrijden

Vocht
the_title()

Vochtproblemen kunnen onder andere tot schimmels, gezondheidsproblemen en schade aan je woning leiden. Het is dus erg belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te sporen en het vocht te bestrijden. In dit artikel kom je meer te weten over een aantal veel voorkomende vochtproblemen, hun behandeling en de kosten. 

Waarom is vocht bestrijden nodig?

Vochtproblemen kunnen leiden tot schimmels, slechte geurtjes, kapotte muren, … het is bovendien slecht voor de gezondheid en kan tot ernstige schade aan je woning leiden. Het is niet altijd duidelijk of en waar er een vochtprobleem is. Soms is het probleem veel uitgebreider dan je denkt. Een specialist inschakelen wanneer je een vermoeden hebt van een vochtprobleem is dus aangeraden.

Vochtproblemen en hun behandeling

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die elk hun eigen behandeling nodig hebben. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende vochtproblemen.

Opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht slurpen muren het grondvocht op. Dit kom doordat de vochtwering ontbreekt of slecht werkt. Dit probleem komt relatief vaak voor. In het begin ontstaan de vochtplekken onderaan de muur, maar na een tijd kan het zich verder in de muur verplaatsen en schimmels, muffe geuren en loskomende muurafwerking veroorzaken.

Behandeling: er zijn verschillende manieren om opstijgend vocht te behandelen.

  • Muren injecteren

Bij deze oplossing worden gaten geboord in de vochtige muren. Er wordt een vochtwerende gel geïnjecteerd die er voor zorgt dat de muur uitdroogt.

  • Carebrick

Hierbij worden keramische kokers met gaten in de muren geplaatst. Bijgevolg ventileren de muren en zo verdampt het vocht.

  • Muren onderkappen

De muren worden opgeheven om een vochtwerende laag te plaatsen. Dit verhindert het contact tussen de muren en het grondvocht en zo kan de muur opdrogen. Dit is een arbeidsintensieve behandeling.

Condensatievocht

In vochtige ruimtes, zoals een badkamer, moet de vochtige lucht goed afgevoerd worden. als dit niet het geval is, wat het gevolg kan zijn van onder andere slechte ventilatie, zal het vocht neerslaan op koude oppervlakken. Vaak gebeurt dit op ramen, maar het kan ook op muren gebeuren. Dat is vooral het geval wanneer er een onderbreking in de isolatielaag in de muur is. Het gevolg hiervan zijn vochtplekken en schimmelvorming op de muren.

Behandeling: ook voor condensatievocht zijn er drie behandelingen mogelijk.

  • Beter ventileren

Vaak is een slechte ventilatie de oorzaak van condensatievocht. Een ventilatierooster of ventilatiesysteem kan een oplossing zijn hiervoor.

  • Vochtprobleem oplossen 

Soms ontstaat condensatievocht door een ander vochtprobleem, zoals opstijgend vocht. Het is belangrijk het andere probleem op te sporen en op te lossen.

  • Isolatiewerken uitvoeren 

Condensatievocht doet zich vaak voor op plaatsen waar de isolatielaag onderbroken is. Een goede isolatie is dus heel belangrijk.

Doorslaand vocht

Wanneer een gevelmateriaal poreus wordt, bijvoorbeeld als gevolg van slijtage, zal de gevelbekleding vocht gaan absorberen in plaats van afstoten. Eerst vertonen de buitenmuren vochtplekken en na een tijd ontstaan er ook vochtplekken op de binnenmuren. Doorslaand vocht is gevaarlijk voor de constructie van je woning: wanneer het vriest, bevriest het vocht in de muren. Dit zorgt voor barsten.

Behandeling: er zijn een aantal manieren om doorslaand vocht te behandelen.

  • Buitenmuur verven met vochtwerende verf

Bij deze behandeling wordt een speciale soort verf op een propere gevel aangebracht. 

  • Gevel impregneren

Hierbij wordt een waterwerende laag op de buitenmuur aangebracht. Er mag geen schade zijn en de gevel moet proper zijn om het goed te laten werken. Dit geldt als behandeling, maar kan ook preventief tegen vochtbestrijding gebruikt worden.

  • Nieuwe gevelbekleding

Waterdichte gevelbekleding plaatsen is ook een manier om het probleem op te lossen. Het is ook handig de buitenmuur meteen goed te isoleren.

Lekken

Vochtproblemen kunnen ook optreden door een lek. Een lek kan ontstaan door een afvoerbuis, aan het verwarmingssysteem, … lekken zelf opsporen is vrij moeilijk: je laat best een lekdetectie uitvoeren. Zo kan het lek gevonden en opgelost worden.

Prijs vochtbestrijding 

De totale prijs van vochtbestrijding hangt af van heel wat factoren. De prijsopbouw is ongeveer als volgt: de voorrijkosten zijn ongeveer 2% van de totale prijs, de arbeidskosten ongeveer een vierde en de rest van het bedrag is voor het materiaal. 

VochtprobleemBehandelingGemiddelde prijs
Opstijgend vochtMuren injecteren
Carebrick
Muren onderkappen
Vanaf 100 euro per meter
Vanaf 115 euro per meter
Vanaf 100 euro per meter
CondensatievochtVentilatie
Airco
Ventilatiesysteem
Vanaf 300 euro
Vanaf 550 euro
Vanaf 3000 euro
Doorslaand vochtBuitenmuur verven
Gevel impregneren
Nieuwe gevelbekleding
Gemiddeld 20-40 euro per m²
Gemiddeld 8-12 euro per m²
Vanaf 40 euro
LekkenLekdetectieGemiddeld 300-400 euro

Premie

In sommige gevallen kan je gebruik maken van de renovatiepremie. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het bedrag van de premie hangt onder andere af van je inkomen. Meestal is het ongeveer 20%-30% van het factuurbedrag met een maximum van 2500-3333 euro per categorie.

Vermoed je een vochtprobleem in je woning? neem dan zeker contact op met een vakman: zij kunnen je helpen met het opsporen en oplossen van het probleem en je vertellen wat de precieze kostprijs zal zijn.

Vraag een gratis offerte aan voor vochtbestrijding

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.