Wat is de prijs van een luchtbevochtiger?

Ventilatie Vocht
the_title()

Een te droge lucht in je woning is niet goed. Vooral in de winter is de lucht in woningen snel droog. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen met een luchtbevochtiger. Deze apparaten zorgen voor een goede luchtvochtigheid, wat allerlei voordelen met zich meebrengt. Je hebt onder andere minder kans op luchtweginfecties, het verlicht hooikoorts en hoofdpijn en verbetert je slaap. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten en de prijs van luchtbevochtigers.

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is ideaal wanneer je last hebt van droge lucht in je woning. Een te droge lucht kan leiden tot onder andere luchtweginfecties.

Je kan een luchtbevochtiger in verschillende ruimtes zetten: de living, slaapkamer, babykamer of op kantoor. Wanneer je een luchtbevochtiger uitkiest, houd je best rekening met waar je hem wil plaatsen. De grootte van de ruimte en het geluidsvolume van de luchtbevochtiger zijn hierbij belangrijke factoren. Als je hem in je slaapkamer wilt plaatsen, is het bijvoorbeeld een goed idee een stiller model te kopen dat een display heeft dat je kan dimmen, zodat je geen last hebt van het licht.

Voordelen

Zoals je hierboven al kon lezen, zorgt een voldoende vochtige lucht er voor dat je de kans op luchtweginfecties verkleint. Daarnaast zijn er nog heel wat andere zaken waar een luchtbevochtiger bij kan helpen. We sommen de belangrijkste voordelen kort op:

  • Het zorgt er voor dat je beter slaapt
  • Het zorgt er voor dat er minder stof in je woning is
  • Het verbetert je concentratie
  • Het vermijdt irritaties aan je ogen en luchtwegen
  • Het zorgt er voor dat je houten vloeren, schilderijen en meubels minder uitdrogen
  • Het vermindert hooikoorts, hoofdpijn en ziektes

Soorten luchtbevochtiger

Er bestaan vier soorten luchtbevochtigers. Allemaal verdampen ze de lucht op hun eigen manier. We bespreken de verschillende soorten luchtbevochtigers hieronder:

Ultrasone verdampers

Ultrasone verdampers gebruiken trillingen met een hoge frequentie om water om te zetten in fijne nevel. Die nevel wordt opgenomen in de lucht voordat er druppels ontstaan. Ze zijn energiezuinig en stil, maar werken niet met hard water. Deze soort is ideaal voor kleine ruimtes, zoals een slaapkamer.

Luchtwassers

Deze luchtbevochtiger bevochtigt en reinigt de lucht door bacteriën er uit te halen. Dat gebeurt op de volgende manier: een ventilator zuigt lucht aan, stof en vuildeeltjes blijven aan de draaischijven kleven en deze schijven worden gezuiverd en gewassen in een waterbad. Tenslotte wordt de lucht opnieuw in de ruimte geblazen. Voordelen van deze soort zijn dat je hem continu kan gebruiken, je de filters nooit hoeft te vervangen en ze meestal stil werken. Een nadeel is dat het wat meer ruimte in beslag neemt dan veel andere soorten luchtbevochtigers.

Warmwaterverdampers

Warmwaterverdampers, ook wel stoombevochtigers genoemd, warmen het water op tot 100 C°. vervolgens blazen ze stoomdeeltjes, die volledig bacterie- en kiemvrij zijn, door de ruimte. Deze soort luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid snel, wat het ideaal maakt voor een kort gebruik. Een nadeel van dit type is dat je ze niet continu kan gebruiken en ze vrij veel energie opslurpen.

Koudwaterverdampers

Deze soort luchtbevochtiger zuigt lucht aan langs een vochtige filtermat, waarna het water op een natuurlijke wijze verdampt en zich verspreidt door de ruimte. Bovendien vangt de filter stofdeeltjes op. Het is dan ook belangrijk de filter regelmatig te vervangen. Een voordeel van koudwaterverdampers is dat je ze continu kan gebruiken.

Extra opties

Automatische modus

Luchtbevochtigers met een automatische modus merken het op wanneer de lucht te droog wordt. Ze springen dan automatisch aan om de luchtvochtigheid te verbeteren.

Ionisator

Een ionisator geeft stofdeeltjes, dierenhaar en pollen een negatieve elektrische lading, waardoor de deeltjes zich bundelen en ze makkelijker uit de luchtreiniger gefilterd kunnen worden. de deeltjes vallen op de grond en vervolgens kan je ze opzuigen met een stofzuiger. Negatieve ionen zijn rustgevend, ontspannend en zorgen voor een positief gevoel.

Naast een ionisator en automatische modus zijn er nog allerlei andere opties: aromaverdampers, ingebouwde luchtbevochtigers, mobiele luchtbevochtigers, luchtbevochtigers met een slaapmodus of design luchtbevochtigers. Heb je bepaalde wensen voor je luchtbevochtiger? Bespreek deze dan met een vakman. Zij kunnen je vertellen of dit al dan niet mogelijk is.

Prijs luchtbevochtiger

De prijs van een luchtbevochtiger varieert sterk afhankelijk van de soort luchtbevochtiger die je kiest (extra opties, de kwaliteit). Je kan luchtbevochtigers voor weinig geld vinden, maar de prijs kan evengoed oplopen tot enkele honderden euro’s. Het is een goed idee om te bedenken wat je precies wil en vervolgens prijzen te vergelijken.

Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid kunnen tot problemen leiden. Heb je vragen over luchtvochtigheid of luchtbevochtigers? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.