Soorten ventilatiesystemen

Ventilatie Vocht
the_title()

Door goed te ventileren gaat de vervuilde lucht uit je woning en komt er nieuwe, zuivere lucht weer naar binnen. Gezonde lucht is belangrijk om onder andere vocht- en gezondheidsproblemen te voorkomen. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. In dit artikel vind je meer informatie over waarom ventileren zo belangrijk is, het verschil tussen mechanische en natuurlijke ventilatie en de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Ventileren is belangrijk om een gezonde lucht in je woning te creëren. De hele dag door wordt de lucht vervuild door vocht, gassen en dampen. Dit gebeurt onder andere door te douchen, koken, verwarmen, ademen, … Je kan niet voorkomen dat de lucht in je woning vervuild raakt, maar gelukkig kan je de luchtkwaliteit verbeteren doormiddel van een ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem drijft de vervuilde lucht af en vervangt deze door verse lucht. Met een gezond binnenklimaat vermijd je vochtproblemen, schimmels, gezondheidsproblemen, …

Gecontroleerde vs ongecontroleerde ventilatie

Vroeger waren woningen niet goed geïsoleerd. Vandaag de dag is dit anders en wordt er sterk ingezet op een goede isolatie van woningen. Dit is positief voor het klimaat, je energierekening en je wooncomfort. Het zorgt er echter voor dat je woning niet ongecontroleerd geventileerd wordt. Woningen die niet goed geïsoleerd zijn, laten verse lucht binnen door spleetjes en kiertjes. Nu woningen beter geïsoleerd zijn, moet je ventileren op een gecontroleerde manier. Er bestaan twee soorten gecontroleerde ventilatie:

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie gebeurt door roosters in gevels en ramen, toevoer- en afvoerkanalen en geopende ramen.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt het ventilatiedebiet geregeld door een ventilatietoestel. Hierbij kan de hoeveelheid en snelheid van luchtverversing exact ingesteld worden.

Soorten ventilatiesystemen

Centrale vs decentrale ventilatie

Bij centrale ventilatie is er één ventilatiesysteem voor meerdere ruimtes. Dit ene systeem regelt dus de aan- en afvoer van lucht in al deze ruimtes. Bij decentrale ventilatie gebruik je één systeem voor een specifieke ruimte. Hierbij is er dus geen doorstroming van lucht via ventilatiekanalen tussen verschillende ruimtes. Twijfel je tussen centrale en decentrale ventilatie? Bespreek dit met een vakman. Zij kunnen afhankelijk van je noden en wensen mee bekijken wat het best bij je past.

Soorten centrale ventilatiesystemen

Er bestaan vier erkende centrale ventilatiesystemen:

Systeem A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer

Bij systeem A is er geen mechanische hulp nodig. De aanvoer van verse lucht wordt geregeld via ingebouwde ventilatieroosters in ramen. De luchtdoorlaatbaarheid kan je manueel aanpassen en de luchtafvoer gebeurt via een verticale schacht in een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken.

Voordelen van dit systeem zijn de prijs, de makkelijke installatie en het feit dat er niet al te veel onderhoud nodig is. Nadelen zijn dat dit systeem het minst energiezuinig is, slecht beperkt regelbaar is en niet alle systemen akoestisch isoleren.

Systeem B: Mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer

Als je in een buurt met veel omgevingslawaai woont, je geen ramen hebt of de te verluchten ruimte ingesloten zit in een appartementsgebouw, is natuurlijke luchtaanvoer geen optie. Hier kies je dan ook best voor een mechanische luchtaanvoer: va een ventilator wordt verse buitenlucht door de woning gestuwd. De afvoer gebeurt op dezelfde manier als bij systeem A.

De voordelen van dit systeem zijn dat je kan kiezen waar je de luchttoevoer wilt hebben, het een goede oplossing voor lawaaierige omgevingen is en er een gecontroleerde aanvoer van verse lucht is. Een nadeel is het energieverbruik van de ventilatoren.

Systeem C: natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer

Soms is een natuurlijke luchtafvoer niet mogelijk. je kan dan kiezen voor een ventilatiesystem met een  mechanische luchtafvoer. Hierbij wordt vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.

Bij veel C-systemen gebeurt de luchtaanzuiging continu. Je kan ook kiezen voor een C+ systeem. Dit systeem is zelfregelend en ververst de lucht wanneer het CO2-gehalte niet goed is.

Dit systeem zorgt voor ene betere ventilatie dan systeem A en je hebt keuze in de plaatsing van de luchtafvoer. Nadelen zijn dat het duurder is dan systeem A en het energieverbruik van de ventilator hoog is.

Systeem D: mechanische luchtaanvoer en -afvoer

Systeem D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Zowel de luchtaanvoer als de luchtafvoer gebeuren volledig automatisch. Er is een netwerk van leidingen doorheen je woning die lucht verspreidt via ventilatieroosters. Bij dit systeem heb je ook de optie om ventilatie te regelen op basis van sensoren, zoals vochtsensoren of CO2sensoren.

Deze soort ventilatie heeft allerlei voordelen: je kan met een warmtewisselaar warmte terugwinnen uit de afgevoerde lucht, de luchtstromen zijn in balans, er zijn filters die de lucht zuiveren zodat er geen pollen of stof meer in zitten en je kan kiezen waar de luchttoevoer en -afvoer geplaatst worden. Nadelen zijn het energieverbruik van de ventilatoren, mogelijke geluidshinder en dat dit systeem meer onderhoud vraagt dan de andere systemen.

Overzicht

Soort ventilatiesysteemNatuurlijk of mechanischVoordelenNadelen
Systeem ANatuurlijke luchtaanvoerNatuurlijke luchtafvoerGoedkoopWeinig onderhoudMakkelijke installatieNiet alle systemen isoleren akoestischMinst energiezuinigBeperkt regelbaar
Systeem BMechanische luchtaanvoerNatuurlijke luchtafvoerGecontroleerde aanvoer van verse luchtKeuze plaats luchttoevoerOplossing voor lawaaierige omgevingEnergieverbruik van de ventilatoren
Systeem CNatuurlijke luchtaanvoerMechanische luchtafvoerBetere ventilatie dan systeem AKeuze in plaatsing van de luchtafvoerEnergieverbruik van de ventilatorDuurder dan systeem A
Systeem DMechanische luchtaanvoerMechanische luchtafvoerKeuze in plaatsing van de luchttoevoer en luchtafvoerFilters die de lucht zuiverenOptie tot warmteterugwinning uit afgevoerde luchtLuchtstromen zijn in balansMeer onderhoud dan andere systemenEnergieverbruik van de ventilatorenMogelijke geluidshinder

Denk je er over na om een ventilatiesysteem te laten installeren, maar twijfel je tussen aan aantal verschillende systemen? Of heb je andere vragen over ventileren? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een ventilatiesysteem

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.