Wat is de prijs van een elektricien?

Domotica Duurzame energie Elektriciteit
the_title()

Ben je bezig aan een nieuwbouw- of renovatieproject en heb je een elektricien nodig voor het installeren van je elektrische installatie? Wil je buitenverlichting laten aanleggen om extra sfeer te creëren in je tuin of heb je een aantal kleine elektriciteitsklusjes die moeten gebeuren? Dan is het een goed idee om een elektricien in te schakelen.

Het is belangrijk om elektriciteitswerken steeds op een veilige en kwalitatieve manier uit te voeren om gevaarlijke situaties zoals kortsluiting of brand te vermijden. Een elektricien heeft de nodige kennis en ervaring om al je elektriciteitswerken goed uit te voeren, maar hoeveel kost een elektricien eigenlijk? Dat kom je te weten in dit artikel.

Wat doet een elektricien?

Een elektricien is vaak noodzakelijk bij nieuwbouw- of renovatieprojecten, maar ook voor een heleboel andere klussen kan je beroep doen op hun diensten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van binnen- of buitenverlichting, het verlengen van een elektriciteitsleiding, het vervangen van stopcontacten, het installeren van domotica of het repareren van een elektriciteitskast. Ook het keuren van elektrische installaties nemen sommige elektriciens op zich.

Een periodieke keuring van je elektrische installatie is erg belangrijk, en bovendien wettelijk verplicht, om de veiligheid van jezelf, je woning en de mensen om je heen te garanderen. Om veiligheidsreden is het ook belangrijk elektriciteitswerken over te laten aan iemand die hier verstand van heeft.

Problemen aan je elektrische installatie kunnen immers leiden tot kortsluitingen of brand. Hoewel je bepaalde klussen misschien liever zelf zou uitvoeren om geld te besparen, raden we je toch sterk aan een specialist in te schakelen als je zelf geen ervaring hebt met elektriciteit.

Ben je op zoek naar een betrouwbare elektricien in jouw regio, dan kan je op Trustup.be gemakkelijk jouw ideale match vinden.

Hoeveel kost een elektricien?

De prijs van een elektricien hangt af van allerlei factoren. Onder andere het soort project, de manier waarop de elektricien zijn kostprijs berekent, de complexiteit van het project, benodigde materialen, voorrijkosten en eventuele extra opties spelen een rol.

Het gemiddelde uurloon van een elektricien ligt tussen de 35-40 euro exclusief materiaalkosten, maar dit kan sterk verschillen afhankelijk van onder andere de ervaring van je vakman en of deze zelfstandige is of voor een elektriciteitsbedrijf werkt. De opbouw van het totale kostenplaatje kunnen we grofweg onderverdelen in drie categorieën:

arbeidskosten, materiaalkosten en overige kosten. De arbeidskosten bepalen het grootste deel van de totale prijs van een elektricien, namelijk zo’n 70%, de materiaalkosten nemen 25% in beslag en overige kosten zoals de voorrijkosten of een veiligheidskeuring 5%. Hieronder gaan we dieper in op een aantal factoren die invloed hebben op de kosten en geven we een overzicht van de gemiddelde prijs van een aantal projecten.

Arbeidskosten

De arbeidskosten nemen het grootste deel van de totaalprijs in beslag. Sommige elektriciens bepalen hun prijs per uur, andere berekenen de kosten voor het totaalproject.

Het uurloon van een elektricien hangt onder andere af van de ervaring van de elektricien en of ze als zelfstandige werken of in dienst zijn bij een bedrijf. Voor een elektricien met weinig ervaring betaal je gemiddeld 20-25 euro per uur, de prijs voor een elektricien met veel ervaring kan al snel oplopen tot 40-50 euro per uur.

Als je zekerheid wilt op kwaliteit kan het soms een goed idee zijn om te kiezen voor een elektricien met wat meer ervaring, maar ook minder ervaren vakmannen kunnen perfect werk leveren. Anderzijds werken ervaren vakmannen vaak wat sneller, waardoor je project sneller af is en je dus minder arbeidsuren moet betalen. Je kan steeds vragen naar de ervaring en projecten van een elektricien vooraleer je ermee in zee gaat. Zo heb je beter zicht op de kwaliteit van hun werk.

Daarnaast zal je ook een andere prijs betalen voor een zelfstandige elektricien dan voor een elektricien die voor een bedrijf werkt. Zelfstandige elektriciens zijn over het algemeen goedkoper omdat ze meer moeite moeten doen om klanten te krijgen. Als er een prijs wordt afgesproken voor het totaalproject, dus inclusief materiaalkosten en andere bijkomende kosten, gaat het meestal over grote projecten. Hiervoor neem je dus best contact op met een elektricien voor een offerte.

Elektriciteitskeuring

Bij bepaalde projecten moet je verplicht een veiligheidskeuring laten uitvoeren na afloop van de werken. Voor deze keuring betaal je ongeveer 350-450 euro. Neem dit dus zeker mee in je budget als de werken die je laat uitvoeren een keuring vereisen.

prijs elektricien

Gemiddelde prijs van een elektricien per project

Een specifiek kostenplaatje voor jouw project kunnen we niet geven. Hiervoor kan je een offerte aanvragen bij één van de vele elektriciens op Trustup.be. De prijs kan immers sterk variëren afhankelijk van allerlei factoren. Hieronder geven we alvast een overzicht met richtprijzen, zo heb je al zicht op wat je te wachten staat.

Kleine Elektriciteitswerken

ProjectPrijs
1-2 lichtpunten aanleggen150-250 euro
Inbouwstopcontact plaatsen60-120 euro
Stopcontact vervangen30-50 euro
Draadloze of bedrade deurbel plaatsen15-65 euro
Aardschakelaar aansluiten of vervangen115-165 eur

Grote Elektriciteitswerken

ProjectPrijs
9-16 lichtpunten aanleggen1600-1900 euro
Meterkast vervangen350-550 euro
Domoticasysteem installeren6500 euro (afhankelijk van het soort)
Elektriciteitsnetwerk aanleggen (elektriciteitskast, bekabeling, stopcontacten, schakelaars etc. in gehele woning. Dit gebeurt voornamelijk bij nieuwbouw of grote renovaties)7000-10.000 euro

Hoe kan je besparen op de prijs van een elektricien?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren door een elektricien is niet goedkoop, maar zoals we hierboven al zeiden sterk aangeraden om je veiligheid en de kwaliteit te garanderen.

Er zijn echter allerlei manieren om geld te besparen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een beginnende elektricien die als zelfstandige werkt in te schakelen omdat zij over hat algemeen een lager tarief aanrekenen. Daarnaast kan je afhankelijk van het project besparen op materiaalkosten door te kiezen voor goedkopere varianten. Onthoud hierbij dat veiligheid en kwaliteit steeds belangrijk blijft.

Vraag advies aan je vakman over de materialen waarop je kan besparen en waar je dit beter niet doet. Een elektricien moet bovendien slechts 6% BTW  betalen in plaats van de gebruikelijke 21% die je betaalt als je zelf materialen aanschaft, wat een groot verschil is op de totaalprijs.

Hoe meer werk je aan je elektricien kan geven, hoe goedkoper de totaalprijs zal zijn. Als je meerdere klussen hebt, laat je deze dus best in één keer uitvoeren. Sommige elektriciens geven een korting als je hen samen met een aantal buren inschakelt zodat ze meer werk op dezelfde plek hebben.

Voor sommige projecten en in sommige situaties heb je recht op financiële steun, denk hierbij bijvoorbeeld aan MijnVerbouwpremie. Het is altijd een goed idee om bij je gemeente te vragen of ze premies of subsidies aanbieden voor het project dat jij uitvoert.

Tot slot raden we aan om een elektricien uit je eigen regio te contacteren om op voorrijkosten te besparen en contact op te nemen met verschillende elektriciens zodat je offertes kan vergelijken en de beste prijs-kwaliteit kan uitkiezen.

Via Trustup.be kan je makkelijk op zoek naar een ervaren, betrouwbare elektricien in jouw buurt. Vraag een aantal offertes aan bij vakmannen die ervaring hebben in het project waarvoor jij hen nodig hebt. Zo vind je snel en makkelijk de ideale elektricien én heb je een goed overzicht op hoeveel een elektricien kost in jouw specifieke situatie.

Via het onderstaande formulier ontvang je gratis een offerte aan om jouw ideale elektricien in de buurt in te schakelen!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.