Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Duurzame energie Elektriciteit
the_title()

Steeds meer mensen overwegen om een thuisbatterij aan te schaffen. Dit is geen verrassing, want het gebruik van zonne-energie wordt steeds populairder in België. Door het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis, kun je je eigen energie opwekken en via een thuisbatterij nog meer geld besparen op je energierekening. Maar hoe werkt dit nu juist? En wat is de prijs van een thuisbatterij en is het de investering waard?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een opslagsysteem voor energie dat de overtollige stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen opslaat voor later gebruik. Dan heb je een slimme oplossing die je kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals ’s nachts of op bewolkte dagen. 

Normaal wordt het overschot aan opgeslagen elektriciteit meteen teruggegeven aan het elektriciteitsnet, maar door deze groene oplossing wordt hij opgeslagen bij je thuis. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het energienetwerk en dat je meer controle hebt over je energieverbruik. 

Thuisbatterij hoort je een verlaagd btw tarief te geven

De voordelen van een thuisbatterij

  • Besparen op je energierekening: Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het energienetwerk. Hierdoor moet je geen rekening houden met de fluctuerende prijzen van de energiemarkt en bespaar je fors op je energierekening.
  • Gebruik van duurzame energie: Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen en deze op te slaan in een thuisbatterij, maak je gebruik van duurzame energie. Bovendien verminder je je CO2-uitstoot, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu en een duurzame toekomst.
  • Flexibiliteit: Met een thuisbatterij kun je zelf bepalen wanneer je de opgeslagen energie gebruikt. Hierdoor kun je flexibel omgaan met energieverbruik en kun je bijvoorbeeld ’s avonds de opgeslagen energie gebruiken in plaats van energie van het netwerk.
  • Hogere waarde van je woning: Een thuisbatterij kan de waarde van je woning verhogen, omdat het een duurzame investering is.
  • Betrouwbaarheid: Een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat je niet zonder energie komt te zitten bij een stroompanne
  • Subsidies: In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidies of andere financiële voordelen bij de aanschaf van een thuisbatterij
  • Gecompenseerd voor overtollige elektriciteit: Een terugdraaiende teller is handig Wanneer je kWh elektriciteit injecteert, hierdoor zal je meter draaien en wordt zal je voor de elektriciteit dat je op een ander moment verbruikt dus gecompenseerd worden.

De thuisbatterij prijs: welke kosten komen er kijken bij een thuisbatterij?

Maar wat kost zo’n thuisbatterij eigenlijk? De prijs van een thuisbatterij varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet je rekening houden met de grootte van de batterij, de capaciteit, het type, de installatiekosten en eventuele subsidies die je kan verkrijgen. Over het algemeen kunnen thuisbatterijen variëren in prijs van enkele duizenden euro’s tot meer dan tienduizenden euro’s.

Een belangrijke factor die de prijs van een thuisbatterij beïnvloedt, is de capaciteit van de batterij. Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie de batterij kan opslaan en hoe duurder de batterij zal zijn. Daarnaast zijn er verschillende soorten batterijen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen en prijzen. Lithium ion batterijen zijn bijvoorbeeld duurder, maar hebben een langere levensduur en zijn efficiënter dan loodzuur batterijen.

Zonnepanelen produceren de energie voor je trap verlichting

Naast de kosten van de batterij zelf, zijn er ook installatiekosten om rekening mee te houden. Het installeren van een thuisbatterij is een ingewikkeld proces dat het nodige vakmanschap vereist. De installatiekosten van een thuisbatterij kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het project en de betrokken installateur.

Wat zijn de thuisbatterij opties voor mijn gezin?

Een thuisbatterij van 4kWh kan al volstaan voor gezinnen met een elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar. Deze batterij kost gemiddeld € 4.400 euro, inclusief plaatsingskosten en 6% btw. Ga je voor een model met meer vermogen van bijvoorbeeld 8 kWh? Dan zal je moeten rekenen op een kostenplaatje tussen de € 5000 en € 8000. Vanaf 10 en 14 kWh beginnen de prijzen vanaf € 8000 en kunnen deze oplopen tot wel € 15.000.

Hou er rekening mee dat een goedkope optie niet per se de beste is. Een thuisbatterij is pas een goede investering als het op een redelijke termijn wordt terugverdiend. Goedkope modellen zullen minder lang meegaan, waardoor de terugverdienperiode misschien niet bereikt kan worden.

Huis met opgeslagen energie s'nachts

Welke soort thuisbatterij premie kan je krijgen?

De overheid heeft een premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij, maar deze wordt versneld afgebouwd:

“De Vlaamse Regering heeft beslist dat thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 geen aanspraak meer maken op de premie.”

Kijk dus goed na of je keuringsattest binnen die datum valt indien je nog een aanvraag wilt indienen. Dit doe je via de website van de Vlaamse overheid. Check ook zeker of je aan alle voorwaarden voldoet.

Een goede investering?

Of een thuisbatterij de investering waard is, hangt af van verschillende factoren. Als je al zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan een thuisbatterij je helpen om je eigen opgewekte energie beter te benutten. Zo bespaar je nog meer geld op je energierekening. Dit is vooral het geval als je veel energie verbruikt wanneer de zon niet schijnt. Het kan ook een goede investering zijn als je graag zelfvoorzienend wilt zijn en minder afhankelijk wilt zijn van het energienetwerk.

Een thuisbatterij kan echter een minder goede investering zijn als je weinig energie verbruikt. In dit geval kan de terugverdientijd van de batterij langer zijn en kan het dus minder rendabel zijn om te investeren in een thuisbatterij. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je eigen energieverbruik. Hier mee kom je op nieuwe mogelijke besparingen die een thuisbatterij kan opleveren je gezin. Via de simulator van de Vlaamse overheid kan je al een eerste inschatting maken.

Als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, is het verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en offertes op te vragen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken en de beste deal vinden die past bij jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de batterij en opzoek te gaan naar een kwalitatieve en erkend installateur.

Laat je thuisbatterij onderhoud uitvoeren door een erkende installateur

Specialist contacteren

Als je meer wilt weten of een thuisbatterij een rendabele investering bij jouw thuis zou zijn, kan je altijd contact opnemen met een professionele via TrustUp. Op onze website bekijk en vergelijk je verschillende erkende installateurs van thuisbatterijen. In een paar muisklikken vraag je offertes aan bij meerdere vakmannen, waardoor je deze gemakkelijk met elkaar kan vergelijken. Door gebruik te maken van TrustUp, kun je ervoor zorgen dat je in contact komt met betrouwbare en deskundige aanbieders van thuisbatterijen.

Vraag een gratis offerte aan voor een thuisbatterij

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.