Zijn zonnepanelen nog interessant

Duurzame energie
the_title()

Wil je zonnepanelen plaatsen maar ben je niet zeker of dit nog steeds een relevante investering is? Zeker na de heisa die we in de media gezien hebben kan de onzekerheid zijn toegenomen. In dit bericht geven wij zowel de voordelen als de valkuilen weer om mee rekening te houden in het aankoopproces.

De voordelen van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is sterk gedaald. In 20 jaar tijd bedraagt de prijs nog slechts 25% van de prijs 20 jaar geleden. Niettegenstaande gaat de levensduur er wel op vooruit. De standaardlevensduur van deze panelen ligt nu namelijk rond de 25 jaar. Zonnepanelen zijn bovendien nooit goedkoper geweest en de kwaliteit wordt steeds beter. Het is een win-win situatie die we te danken hebben aan onze moderne tijd.

Gewoonlijk zijn zonnepanelen binnen 8 à 10 jaar terugbetaald (ook met de nieuwe net tarieven). Dit hangt af van heel wat factoren. Een besparing van € 400 per jaar is een zeer gangbare prijs. Als je dan € 4000 betaald hebt, is dit al terugbetaald vooraleer nog maar de helft van de gemiddelde levensduur bereikt is. Je komt mogelijks ook in aanmerking voor een premie tot wel € 1500 van de Vlaamse overheid waardoor de terugverdientijd nog korter wordt. Bevraag je daar dus zeker over, zodat je de premie niet misloopt. Daarbuiten genieten woningen die ouder zijn dan 10 jaar van 6% btw in plaats van 21%.

Als je ervoor kiest om zonnepanelen te laten installeren, sta je een serieuze stap dichter bij onafhankelijkheid op het vlak van energie. Is de elektriciteit in de straat uitgevallen? Geen probleem, want je hebt steeds de nodige reserves op overschot. Dankzij deze milieuvriendelijke onafhankelijkheid help jij ook een klein beetje mee aan de natuur. Zonnepanelen zijn ook onderhoudsvriendelijk waardoor ze amper gereinigd moeten worden.

Zoals we net hebben aangehaald gaat het dus om een duurzame keuze. Als we allemaal een kleine bijdrage leveren in het opnemen van zonne-energie zal de totale som hiervan wel degelijk een verschil maken. 

De Vlaamse overheid introduceerde in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen. De investeringspremie kwam in de plaats van de terugdraaiende teller waar in januari 2021 heel veel om te doen was. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden, mocht je deze investeringspremie wensen te ontvangen.

De voorwaarden

 • Zorg dat je gebouw oud genoeg is. Zo zou je een bouwaanvraag moeten hebben die dateert van voor 2014. 
 • Plaats een kleine installatie, met een vermogen tot 10 kVA. Dat is het maximum dat de omvormer (die de zonne-energie omzet) aankan.
 • Kies voor een nieuwe installatie voor zonnepanelen. Met andere woorden je mag geen bestaande zonnepanelen installatie uitbreiden.
 • Installeer geen zonnepanelen als deel van een nieuwbouw of renovatieproject om aan de verplichte EPB eisen te voldoen. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat.
 • Laat de plaatsing van de zonnepanelen doen door een erkend installateur.

De kostenbepalende factoren

Het zou kunnen dat gebouwen of bomen het nut van jouw zonnepanelen kunnen verminderen, dit is ook het geval met hoge kerken enz. Waarom? Wel, als er schaduw op de panelen komt te staan, vermindert het nut natuurlijk. Dat is heel eenvoudig.

Woningspecifieke zaken als dakoppervlak, hellingsrichting en hellingshoek van het dak zijn ook dingen die meespelen. Het perfecte dak is gericht naar het zuiden en heeft een hellingshoek van 35 graden. Bij een plat dak moet je er rekening mee houden dat na het plaatsen van je panelen consoles worden geplaatst, deze moeten voorzien zijn van een ballast. 

Zorg dat je ook op de hoogte bent van je energiebehoefte. Pak de energiegegevens van de afgelopen jaren er eens bij en bekijk wat jouw jaarlijks energieverbruik is. Denk dan na over welk deel van je verbruik je zelf wilt kunnen voorzien. Is het 50% of toch 20% of 30%? Het is gebruikelijk om slechts een deel van je energieverbruik af te dekken door zonne-energie.

Bekijk bij het aankopen zeker het volgende: wattpiek (Wp). Dit is hoeveel de zonnepanelen aankunnen om in ideale omstandigheden te genereren. Dit is een belangrijke factor voor de prijs.

Enkele valkuilen

Voordat je overgaat tot deze investering en een offerte aanvraagt bij een installateur van zonnepanelen, check je best even of je volgende stappen al hebt voltooid. 

 • Ga langs bij je gemeente. Dit is een absolute must om extra informatie op te doen over wat mag en niet mag. Dat kan namelijk verschillen van gemeente tot gemeente.
 • Kies en koop de juiste zonnepanelen voor jouw situatie. Elke situatie is uniek, er zijn heel wat zaken waar je mee rekening mee moet houden. 
 • Maak gebruik van de ideale omstandigheden voor zonnepanelen. In sommige gevallen is het al nuttiger om zonnepanelen te plaatsen als in andere situaties.
 • Bevraag je over de subsidiemogelijkheden. Zonnepanelen worden nog steeds gesubsidieerd vanwege de milieuvriendelijkheid. 
 • Als ondernemer dien je je zeker aan te melden bij de belastingdienst. Als ondernemer heb je fiscale voordelen waar je wellicht beroep op kunt doen op het vlak van zonnepanelen.
 • Onderzoek de markt op een grondige manier en vergelijk meerdere prijzen en mogelijkheden bij erkende en betrouwbare installateurs van zonnepanelen uit jouw buurt

Conclusie over zonnepanelen

We kunnen concluderen dat het aankopen en installeren van zonnepanelen nog steeds rendabel is. Er zijn heel wat zaken waar je mee moet rekening houden. Hou daar rekening mee. Wij wensen je alvast veel plezier met je aankoop! 

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.