Elektriciteit afgekeurd: de meest voorkomende fouten

Elektriciteit
the_title()

Een periodieke controle van je elektriciteit is verplicht om de 25 jaar en ook op bepaalde andere momenten moet je elektrische installatie gekeurd worden. Elektriciteit die in orde is, zorgt voor een lagere kans op brand en elektrocutie. Als je elektriciteit afgekeurd wordt, moet je de defecten zo snel mogelijk laten oplossen. In dit artikel kom je de meest voorkomende fouten en hun oplossingen te weten.

Elektriciteit keuren

Op bepaalde momenten moet een elektrische installatie verplicht gecontroleerd worden door een erkend controleorganisme. Zij kijken na of je elektriciteit voldoet aan de voorschriften van het AREI. Dit is belangrijk om veiligheid te garanderen: Een elektrische installatie die niet in orde is, kan brand, elektrocutie of kortsluitingen veroorzaken. 

De momenten waarop een controle verplicht is:

  • Bij verkoop van je woning
  • Bij een uitbreiding of verzwaring van je elektrische installatie
  • Bij de ingebruiksstelling van je elektrische installatie
  • Bij de installatie van een tijdelijke elektrische installatie 
  • Om de 25 jaar is een keuring ook in andere situaties verplicht

Als alles in orde is, krijg je een positief keuringsverslag. Als één of meerdere zaken niet in orde zijn, heb je 12 tot 18 maanden de tijd dit op te lossen.  De precieze tijd hangt af van de situatie:

  • Je koopt een woning met een afgekeurde installatie

In dit geval heb je 18 maanden de tijd om alles in orde te maken.

  • De elektrische installatie werd na een periodieke controle afgekeurd

In dit geval heb je 12 maanden de tijd om alles in orde te maken.

  • De installatie werd na een verzwaring of uitbreiding afgekeurd

In dit geval heb je 12 maanden de tijd om alles in orde te maken.

Als defecten niet hersteld worden en je dus geen positief keuringsverslag hebt, loop je het risico dat de verzekering niet tussenkomt bij problemen.

De meest voorkomende fouten

Hieronder bespreken we de meest voorkomende fouten die ervoor zorgen dat elektriciteit afgekeurd wordt.

De elektrische schema’s ontbreken

Een eendraadschema geeft een overzicht van al de stroombanen, lichtpunten en stopcontacten. Een situatieschema is het grondplan van de woning waarop alle elektrische punten aangeduid staan. Als één van deze schema’s onvolledig is of ontbreekt, ben je niet in orde.

Oplossing: de schema’s (laten) opstellen of aanvullen. Als je een elektricien inschakelt kost dit gemiddeld 250-500 euro.

Stopcontacten zijn niet verbonden met het aardingssysteem

Als je stopcontacten met een aardingspen hebt die niet verbonden zijn met het aardingssysteem kan dit leiden tot een stroomschok

Er is een uitzondering op deze regel: installaties van voor 1 oktober 1981 die niet aangesloten zijn op toestellen van klasse 1 (onder andere wasmachines, afwasmachines, droogkasten, …) hoeven dit niet te doen.

Oplossing: een elektricien kan nieuwe geleiders plaatsen om aardingspennen op je stopcontacten aan te sluiten. Meestal zijn hier breekwerken voor nodig. De prijs hangt af van het aantal stopcontacten

Er is geen of een defecte differentieelschakelaar

Een differentieelschakelaar maakt de elektrische installatie spanningsloos als er een bepaalde verliesstroom optreedt. Dit beschermt je tegen brand, elektrocutie en energieverspilling.

Oplossing: de differentieelschakelaar installeren. Dit neem niet veel tijd in beslag. Gemiddeld kost dit 45-175 euro, exclusief werkuren. 

De geleiders zijn niet voldoende geïsoleerd

Als geleiders onvoldoende geïsoleerd zijn, vloeit er elektrische stroom van de geleider naar de aarde. Dat kan beschadigingen aan elektrische apparaten, brand en elektrocutie veroorzaken.

Oplossing: een elektricien kan met een isolatiemeter naar de precieze locatie van de fouten zoeken. Leidingen in schakelaars, stopcontacten en lichtpunten zullen losgekoppeld moeten worden. vaak zullen er breekwerken plaatsvinden. De prijs verschilt afhankelijk van het aantal fouten en hun locatie. Het is vaak een tijdrovend proces en de kosten kunnen dus sterk oplopen.

Stopcontacten en schakelaars zijn fout ingebouwd in houten wanden

Indien je stopcontacten en schakelaars ingebouwd zijn in houten wanden, heb je een speciaal gemaakte inbouwdoos nodig. Dit is belangrijk om de veiligheid te garanderen.

Oplossing: alle stopcontacten die niet goed ingebouwd zijn moeten gedemonteerd en opnieuw correct ingebouwd worden. Dit is een tijdrovend proces. De precieze prijs verschilt afhankelijk van het aantal schakelaars en stopcontacten die opnieuw ingebouwd moeten worden. inbouwdozen zelf zijn goedkoop, maar het is precisiewerk en de werkuren en bijgevolg de kosten kunnen oplopen.

Zelf repareren of een elektricien inschakelen?

Het is niet verplicht om een elektricien in te schakelen. In principe kan je een groot deel van de fouten dus zelf oplossen, maar als je geen goede kennis hebt over elektriciteit wordt dit sterk afgeraden. Als je hier niet in gespecialiseerd bent, zijn fouten snel gemaakt. Dit zorgt voor onveiligheid en kan onder andere brand veroorzaken. Je schakelt dus best een gespecialiseerde elektricien in.

Los van zekerheid over een kwalitatieve uitvoering, kan je zeker zijn van kwaliteitsvol materiaal als je de werken laat uitvoeren door een elektricien. Bovendien betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21% als je woning ouder dan 10 jaar is. Dit verlaagd btw-tarief gaat zowel over de werkuren als het materiaal.

Ook wacht je best niet te lang om je elektriciteit in orde te laten brengen. Niet enkel voor je eigen veiligheid, maar ook omdat de 12 of 18 maanden sneller om zijn dan je denkt. Het kan een hele tijd duren vooraleer een elektricien kan langskomen en nadien moet je de installatie nog laten herkeuren. 

Conclusie

Het is belangrijk dat je elektriciteit in orde is. In de eerste plaats voor je eigen veiligheid, maar ook om zeker te zijn dat de verzekering tussenkomt bij problemen. Als na een keuring blijkt dat de elektriciteit niet in orde is, wacht je best niet te lang om defecten op te lossen. Deze werken laat je best uitvoeren door een elektricien: zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle uitwerking.

Weet je niet zeker of je elektriciteit al dan niet gekeurd moet worden? Of wil je problemen op een goede manier laten oplossen? Neem dan contact op met een professional.

Vraag een gratis offerte aan voor je elektriciteit

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.