Wat is domotica?

Domotica Elektriciteit
the_title()

Domotica verhoogt je woonkwaliteit. Via een domotica systeem kan je verschillende elektrische apparaten in je woning makkelijk vanop afstand bedienen of automatiseren. In dit artikel vind je meer informatie over wat domotica is, toepassingen, de verschillende soorten en de kostprijs.

Wat is domotica?

Domotica is een systeem dat alle elektrische toestellen in je woning beheert. Met domotica kan je al deze toestellen snel en makkelijk vanop afstand bedienen, via je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Het doel is het verhogen van comfort, veiligheid, communicatie , energieverbruik en flexibiliteit. Het automatiseert je huis.

Domotica kent alle informatie van toestellen en geeft instructies die het systeem uitvoert. Het kan aangesloten worden aan het bestaande elektriciteitsnetwerk of werken via radiogolven. Je bestaande toestellen kunnen over het algemeen geïntegreerd worden in het systeem: het is dus niet nodig om nieuwe toestellen aan te schaffen.

Toepassingen

Er zijn veel verschillende aparaten die geïntegreerd kunnen worden in een domotica systeem. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn:

Verlichting

Het is mogelijk lichten op bepaalde momenten automatisch te laten aan- of uitgaan, lichten vanop afstand uit te doen wanneer je dit vergeten bent, een licht feller zetten of net dempen, …

Verwarming en koeling

Wil je niet thuiskomen in een koud huis? Dan kan je makkelijk de verwarming inschakelen voordat je naar huis vertrekt of dit op voorhand instellen. Naast verwarming kan je ook airco en ventilatie automatiseren, de temperatuur afzonderlijk regelen voor elke ruimte, …

Ramen, deuren en poorten

Met domotica kan je ramen en deuren makkelijk vanop afstand openen of sluiten. Dit is handig als je vergeten bent een raam of deur te sluiten: je hoeft niet helemaal terug naar huis te gaan.

Veiligheid

Je kan waar je ook bent je alarmsysteem makkelijk beheren. Mocht je een beveiligingscamera hebben kan je ook dit vanop afstand bekijken.

Zonwering

Je kan gordijnen, rolluiken en zonwering beheren of instellen wanneer ze automatisch open- of toe gaan. Dit is handig om inbrekers tegen te houden, je privacy te vergroten en de zon buiten te houden.

Daarnaast kan je nog veel andere toestellen integreren in een domotica systeem: de TV, printer, het bad, audiosystemen, etc.

Voordelen van domotica

Domotica kan je woonkwaliteit sterk verbeteren. Hieronder bespreken we enkele voordelen:

Comfort

Het maakt het besturen van allerlei apparaten een pak makkelijker. Je kan ze bedienen vanop afstand, bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent of je liever niet over en weer loopt. 

Energiebesparing

Een tweede voordeel is dat je makkelijk je energieverbruik kan controleren. Je kan bijvoorbeeld de verwarming uitschakelen wanneer er niemand in huis is of instellen dat het wasmachine draait op goedkopere uren.

Veiligheid

Je kan een alarmsysteem automatiseren of lichten af en toe aan doen zodat het lijkt dat je thuis bent.

De installatie is eenvoudig

De installatie van domotica kan vrij snel gebeuren. Het is ondertussen ook al sterk geëvolueerd, waardoor er meestal geen of weinig breekwerk nodig is. Dit was vroeger wel het geval.

Handig voor minder mobiele mensen

Een domotica systeem biedt ook grote voordelen aan ouderen of mensen die minder mobiel zijn. Je kan alles makkelijk vanop afstand instellen. Hierdoor kan je makkelijker met minder hulp in je eigen huis blijven wonen. Ook kan er bijvoorbeeld een paniekknop in het systeem geïntegreerd worden of kunnen hulpdiensten automatisch een melding krijgen als er een bepaalde tijd geen beweging is waargenomen door bewegingscensoren.

Verschillende soorten domotica

Centraal of decentraal systeem

Centraal systeem

Dit systeem werkt op basis van een centrale intelligente controller. Dit bezit alle systeeminformatie. Hierdoor moet alles ingesteld worden of aangestuurd worden via het centrale toestel.

Decentraal systeem

Bij een decentraal systeem heeft elk apparaat in het systeem een eigen programmatie. Wanneer één onderdeel van de installatie niet meer werkt, is het nog mogelijk de andere domotica te gebruiken. Het nadeel is dat dit systeem duurder is.

Bekabeld of draadloos systeem

Bekabeld systeem

Bij een bekabeld systeem wordt de domotica aangesloten op de elektrische installatie van je woning. Dit wordt vooral gedaan bij renovatie of nieuwbouw.

Draadloos systeem

Een draadloos systeem werkt op basis van radiogolven. Dit is aangeraden bij bestaande woningen. Een nadeel van dit systeem is dat de kans op storingen groter is en ze iets trager werken. Problemen komen echter bijna nooit voor.

Gesloten of open systeem

Open systeem

Bij een open systeem is er sprake van universele codering. Hierbij kunnen modules van andere merken gebruikt worden als je het systeem later wil uitbreiden met extra toepassingen.

Gesloten systeem

Bij een gesloten systeem is de hele installatie van één merk. Andere merken kunnen niet  meer aangesloten worden.

Kostprijs

Domotica is relatief nieuw en de prijs is bijgevolg nog hoog. De prijs is afhankelijk van de opties die je kiest, de complexiteit van het systeem, materialen, arbeidskosten, …

In de tabel hieronder zie je de gemiddelde prijzen van een aantal soorten installaties:

Soort installatieGemiddelde prijs
Standaard installatie: bijvoorbeeld verlichting en rolluiken€ 3000-4500
Totale installatie: standaard installatie + audio, media en alarmsysteem€ 8000-9500
Nieuwbouw: domotica perfect weggewerkt en geïntegreerd in een nieuwe woningOngeveer 3-5% van de totaalprijs van de woning

Wil je nog weer te weten komen over domotica of ben je benieuwd wat de precieze kosten zouden zijn wanneer je een domotica systeem laat installeren in jouw woning? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor installatie van domotica

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.