Welke soorten elektriciteitswerken zijn er?

Elektriciteit
the_title()

Een deurbel installeren, je elektrische installatie vernieuwen, een domotica systeem laten plaatsen of een nieuw stopcontact installeren: het zijn allemaal voorbeelden van elektriciteitswerken. Er bestaan verschillende soorten elektriciteitswerken. Bij alle werken, groot en klein, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Fouten maken bij elektrische installaties leidt al snel tot gevaarlijke situaties. In dit artikel vind je een overzicht van verschillende soorten elektriciteitswerken, prijzen en een aantal belangrijke puntjes om rekening mee te houden.

Elektriciteitswerken: belangrijke informatie

Bij het uitvoeren van elektriciteitswerken, moet ja altijd de voorschriften van het Algemene Reglement op de elektrische Installaties volgen. Deze voorschriften zorgen er voor dat elektriciteitswerken op een correcte en veilige manier uitgevoerd worden.

Ook is het belangrijk om te controleren of je een keuring van je elektriciteitsnetwerk moet laten uitvoeren voor of na de werken die je wilt uitvoeren. Voorbeelden van momenten waarop een keuring verplicht is, is bij de installatie van een nieuwe elektrische installatie, bij renovatie of uitbreiding van de bestaande elektrische installatie en bij tijdelijke elektriciteitsinstallaties. Deze keuring moet uitgevoerd worden door een erkend controlemechanisme.

Als je zelf geen of weinig kennis hebt over elektriciteit, schakel je best een elektricien in. Zo weet je zeker dat de werken op een veilige manier en volgens de bestaande normen uitgevoerd worden. 

Soorten elektriciteitswerken

Er bestaan veel verschillende soorten elektriciteitswerken. We delen ze op in drie categorieën: algemene elektriciteitswerken, kleine elektriciteitswerken en industriële elektriciteitswerken. Per soort bespreken we enkele voorbeelden.

Algemene elektriciteitswerken

Algemene elektriciteitswerken gaan over de volledige installatie of de vernieuwing van een elektriciteitsnet in een woning. Deze werken zijn ingewikkeld waardoor je ze om de veiligheid van jezelf en anderen te garanderen beter laat uitvoeren door een elektricien.

Elektriciteit vernieuwen

Op bepaalde momenten moet je je bestaande elektrische installatie laten keuren. Als je installatie op dit moment afgekeurd is, moeten bepaalde onderdelen of de gehele elektrische installatie in je woning vernieuwd worden. Dit is nodig om brand en kortsluitingen te vermijden. Ook is het een ideaal moment om de elektrische installatie uit te breiden, door bijvoorbeeld extra stopcontacten te installeren, als je dit wenst.

Nieuwe elektrische installatie

Een volledig nieuwe elektrische installatie installeren, gebeurt voornamelijk bij nieuwbouw. Het is hierbij belangrijk om goed te onderzoeken dat alle stopcontacten en schakelaars op de juiste plek geplaatst worden zodat de bouwplannen later niet aangepast moeten worden.

Domotica systeem 

Domotica is een systeem waarin verschillende elektrische apparaten geïntegreerd kunnen worden. Op deze manier kan je de apparaten vanop afstand bedienen of automatiseren, zo kan je bijvoorbeeld op vaste momenten je rolluiken laten op- en neergaan of lichten uit doen wanneer je niet thuis bent.

Kleine elektriciteitswerken

Kleine elektriciteitswerken zijn werken aan een deel van je elektrische installatie. Over het algemeen beperken de werken zich tot één kamer. Ze zijn dus eenvoudiger dan algemene elektriciteitswerken, maar het is nog steeds aangeraden deze werken te laten uitvoeren door een elektricien als je eigen kennis hierover beperkt is. We bespreken enkele voorbeelden.

Deurbel plaatsen

Wanneer je deurbel niet goed werkt of je een nieuwe deurbel installeert, moet deze correct op het elektriciteitsnet aangesloten worden. 

Lamp aansluiten

Nieuwe lampen veilig en juist aansluiten aan het elektriciteitsnet is niet eenvoudig. Om jezelf van werkende lampen te garanderen, schakel je best een vakman in.

Stopcontact aansluiten

Wanneer je een nieuw stopcontact wil aansluiten, moeten alle kabels op een veilige manier op het elektriciteitsnet aangesloten worden. Ook dit is niet eenvoudig om zelf te doen. 

Industriële elektriciteitswerken

Een laatste categorie binnen de soorten elektriciteitswerken zijn de industriële elektriciteitswerken. Dit zijn werken die niet uitgevoerd worden in particuliere woningen. Het gaat hierbij vooral om de elektriciteit van grote gebouwen of zware elektrische machines

Prijzen en premies

Er zijn verschillende soorten werken die logischerwijze allemaal een andere prijs hebben. in de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een aantal werken.

Soort elektriciteitswerkGemiddelde prijs
Elektriciteit leggen€ 7000-10000
Elektriciteit vernieuwen€ 8000-10000
Verlichting aanleggen€ 1600-1900
Domotica systeem€ 6500
Meterkast vervangen€ 350-550
Stopcontact plaatsen€ 60-120

Als je woning minstens 30 jaar is, zou het kunnen dat je recht hebt op een overkoepelende renovatiepremie bij een gedeeltelijke of volledige vernieuwing van je elektrische installatie. Het premiebedrag hangt af van je inkomsten en het geïnvesteerde bedrag. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de premie, maar het is de tijd waard om na te gaan of je hier recht op hebt.

Bij alle verschillende soorten elektriciteitswerken is het belangrijkste dat de werken veilig uitgevoerd wordt. Defecten in elektrische installaties kunnen al snel tot erg gevaarlijke situaties leiden die vermeden kunnen worden door de werken op een correcte en veilige manier uit te voeren. Als je zelf te weinig kennis hebt over elektriciteit, schakel je dus best een vakman in.

Vraag een gratis offerte aan voor elektriciteitswerken

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.