Hoe je elektriciteitsfactuur verlagen

Elektriciteit
the_title()

De prijs van elektriciteit is de afgelopen tijd sterk gestegen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de kosten toch wat kan inperken. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je je elektriciteitsfactuur kan verlagen in 2023.

Overheidsmaatregelen om je elektriciteitsfactuur te verlagen

De federale regering neemt een aantal maatregelen die de hoge energiefacturen wat minder zwaar maken. Deze maatregelen om je elektriciteitsfactuur te verlagen hebben effect vanaf 1 maart 2022.

Verlaging van de btw op elektriciteit

Vier maanden lang zal je slechts 6% btw op elektriciteit moeten betalen in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Een gemiddeld gezin zal hiermee een besparing doen van ongeveer 65 euro.

Verwarmingspremie van 100 euro per aansluiting

De verwarmingspremie geldt niet alleen voor wie verwarmt met elektriciteit, maar ook voor mensen die op stookolie of gas verwarmen.

Uitbreiding sociaal tarief

Sinds vorig jaar hebben meer mensen recht op een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Dit uitgebreide sociaal tarief zal automatisch verlengd worden tot 30 juni.

Wat kan je zelf doen om je elektriciteitsfactuur te verlagen?

Controleer je energiecontract

Als je voordat de prijzen stegen een energiecontract met vaste prijs afgesloten hebt, dan hou je dit contract best aan. Zo geniet je nog een tijd van een lagere energieprijs. Als je contract bijna afloopt, kan je eventueel overschakelen naar een andere energieleverancier als dit voordeliger zou zijn.

Isoleer

Een goed geïsoleerde woning zorgt er voor dat je minder energie verbruikt en bijgevolg minder betaalt. Zorg er voor dat je woning zeker een goede dakisolatie en isolerende ramen heeft. Ook vloerisolatie en gevelisolatie hebben een zichtbaar effect op je energierekening. Isoleren is een investering, maar dit verdien je relatief snel terug en er zijn verschillende isolatiepremies waar je recht op hebt. Wil je graag meer informatie over isoleren? Neem dan contact op met een isolatiespecialist.

Slimme thermostaat

Het merendeel van de energie die gemiddelde gezinnen verbruiken, dient voor verwarming. Door hier goed mee om te gaan kan je dan ook veel besparen. Zorg er voor dat je verwarming niet onnodig aanstaat. Als je een instelbare thermostaat hebt, kan je dit goed afstemmen op jouw levensstijl. Ook een slimme thermostaat kan een interessante investering zijn. Hiermee kan je de verwarming vanop afstand besturen. Daarnaast kan het nog helpen de verwarmingsleidingen te isoleren.

Onderhoud

Onder andere je verwarmingsketel en (gas)boiler moet je regelmatig laten onderhouden. Dit is belangrijk voor de veiligheid, maar het zorgt er ook voor dat deze toestellen niet onnodig veel energie verbruiken. Sommige vakmannen bieden een onderhoudscontract aan zodat je dit niet vergeet.

Hernieuwbare energie

Groene, hernieuwbare energie is goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee! Je kan bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen installeren om zo weinig mogelijk afhankelijk te zijn van het energienet. Ook hiervoor kan je beroep doen op een aantal premies.

Maak gebruik van het daltarief

Plan je energieverbruik zo in dat je energie slurpende apparaten vooral op goedkopere momenten gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de was doen of het opladen van een elektrische auto.

Het daltarief verandert vanaf juli 2022 naar het capaciteitstarief. Op dit moment betaal je distributienetkosten op basis van de hoeveelheid kWh die je gebruikt. Vanaf juli telt dit slechts mee voor 20%. De overige 80% wordt bepaald door de verbruikspieken die je veroorzaakt. Vanaf dan zal je dan ook je verbruiksmomenten op een andere manier moeten afstellen dan enkel op het daltarief te letten.

Kleine aanpassingen, een groot verschil voor het verlagen van je elektriciteitsfactuur

Er zijn heel wat kleinere aanpassingen die samen een zichtbaar verschil vormen op je energiefactuur. We sommen een aantal ideeën voor je op:

  • Las wekelijks een schermloze dag in. Je bespaart energie en kan quality time met familie, vrienden of jezelf hebben.
  • Eet vaker een rauwe maaltijd. Een afwisseling tussen gekookte en rauwe groenten is enerzijds erg gezond, anderzijds bespaart het ook tijd en energie.
  • Gebruik ledverlichting.
  • Beperk je sluipverbruik: zet je elektrische toestellen volledig uit, vergeet geen opladers uit het stopcontact te trekken, …
  • Maak gebruik van zonlicht en doe je verlichting zo weinig mogelijk aan. Vergeet het licht ook zeker niet uit te doen als je een ruimte verlaat. Verlichting met sensoren kan je hier eventueel bij helpen.
  • Draag een warmere trui in plaat van de thermostaat een graadje te verhogen.
  • Hang je was op een droogrek in plaats van het in de droogkast te stoppen.

Voor meer informatie over je energieverbruik of hulp bij de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een slimme thermostaat kan..

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.