Wat doet een elektricien?

Elektriciteit
the_title()

Heb jij je altijd al afgevraagd wat een elektricien nu juist allemaal doet en voor welke problemen je een elektricien kan contacteren? Dan kan dit artikel jou meer uitleg geven. In dit artikel wordt eerst uitgelegd wat een elektricien is. Nadien volgt een uitgebreide uitleg van het takenpakket van een elektricien. En tot slot wordt ook nog het gemiddelde uurloon besproken en er volgt nog een uitleg over waarom het aangeraden is om voor een erkende vakman te kiezen in plaats van voor een willekeurige vakman die zijn diensten aanbiedt. 

Wat is een elektricien? 

Een elektricien is iemand die gespecialiseerd is in de aanleg van elektronische installaties en het onderhoud ervan. De elektronische installaties kunnen zowel bij mensen thuis zijn, zoals verlichting, video-kasten, televisies en koelkasten. Maar er zijn ook elektriciens die zich richten op de aansturing van zware, elektrische machines in bijvoorbeeld fabrieken of transportmiddelen. Hij zorgt ervoor dat stroom veilig afgetapt en elektrische apparaten en installaties veilig gebruikt kunnen worden. 

Het takenpakket

Zoals in de uitleg in de vorige alinea al duidelijk werd, is een elektricien verantwoordelijk voor het aanleggen en aansluiten van allerlei typen elektriciteitsvoorzieningen en -installaties. Denk aan stopcontacten, groepenkasten en elektra-infrastructuur in woningen, kantoren, gebouwen, ziekenhuis en scholen. Hij kan zich ook bezighouden met door elektra aangestuurde machines, bijvoorbeeld in fabrieken. Daarvoor zijn wel aanvullende cursussen en opleidingen nodig. Hij komt eigenlijk op elke plek waar er elektra aan te pas komt.

Verder zijn elektriciens ook geschikt voor het onderhoud van elektrische installaties. Dat is zeer belangrijk aangezien er vaak problemen opduiken met elektrische installaties. Daarom is het van belang om de elektronische installaties regelmatig door vakspecialisten, in dit geval elektriciens, te laten nakijken. Zo vermijd je dat de apparaten stukgaan en verleng je ook de levensduur van de apparaten. Hij kan het benodigde onderhoud aanvoeren aan deze installaties en hij kan u waar nodig voorzien van advies met betrekking tot de uit te voeren werkzaamheden.

Naast onderhoud en aanleg van elektronische installaties kan je een elektricien ook contacteren als er zich storing of een stroompanne voordoet bij jou thuis. Zo’n stroompanne of storing kan door verschillende redenen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld als er bij jou thuis iets niet goed aangesloten is. Maar er kan zich ook een probleem voordoen in jouw wijk of straat, in dat geval is het niet aan jou om een vakman te contacteren.

Het uurloon van een elektricien

Het uurloon is natuurlijk afhankelijk van de elektricien die jij contacteert, maar gemiddeld betaal je tussen de 35 euro en de 40 euro voor een vakman.

Verder zijn er nog twee factoren die bepaald zijn voor het uurloon. Eerst en vooral wordt er een onderscheid gemaakt tussen een zelfstandig elektricien en een vakman die werkt voor elektriciteitsbedrijf. Vaak betaal je voor een zelfstandig elektricien iets meer dan voor een vakman die werkt voor elektriciteitsbedrijf. Die moeten namelijk rekening houden met de lasten van hun werkgever en winstopslagen. 

En tot slot speelt de grootte van de elektriciteitswerken ook een rol. Een klein project (bvb. enkele stopcontacten voorzien) gaat meestal gepaard met een hoger uurloon dan grote werken (bvb. elektriciteit leggen in het hele huis). Die meerprijs past men toe ter compensatie voor de administratie, het vervoer, … die er ondanks het ‘kleine werk’ bij komt kijken.

Kies voor een erkende elektricien

Wij raden jou aan om altijd een erkende elektricien te contacteren. Het is belangrijk om niet blindelings in te gaan op elektriciens die zoekertjes plaatsen. In deze zoekertjes bieden zij vaak hun kennis als elektricien aan tegen zeer aanlokkelijke prijzen. Hier zitten zeker ook goede elektriciens tussen, maar er is geen zekerheid dat de elektricien die jij contacteert over het vakmanschap bezit die hij pretendeert te bezitten. Het is mogelijk dat de kwaliteit van het uitgevoerde werk van zeer lage kwaliteit is. Daardoor is het soms nodig om toch een erkende vakman te laten komen, waardoor de prijs nog hoger oplopen. 

Daarom raden wij aan om een erkende elektricien te contacteren. Die bezit alle kwaliteiten om reparaties of onderhoud aan elektronische installaties uit te voeren. Bovendien heeft hij ook de nodige ervaring om ook met grote problemen om te kunnen. Kortom, door een erkende elektricien te contacteren ben je verzekerd van een goed resultaat volgens de regels van de wet.

Vraag een gratis offerte aan bij een elektricien

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.