Besparen op elektriciteit en sluimerverbruik

Elektriciteit
the_title()

Elektriciteit is niet goedkoop. Er zijn verschillende zaken die je zelf kan doen om de besparen op elektriciteit en je energierekening. Onder andere door je woning energiezuiniger te maken of over te stappen naar een goedkopere energieleverancier, maar ook door je bewust te worden van je sluimerverbruik en hier iets aan te doen. 

Besparen op elektriciteit

Er zijn verschillende manieren om je energierekening te verlagen. Hieronder bespreken we er enkele.

Overstappen naar een andere leverancier

Overstappen naar een andere energieleverancier klinkt als een heel gedoe, maar het kost eigenlijk niet al te veel tijd en je kan er veel geld mee besparen. Het is interessant na te gaan of de kosten lager zouden liggen bij andere leveranciers en indien dit zo is te veranderen van leverancier.

Je woning energiezuiniger maken

Een energiezuinig huis houdt je energierekening laag. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, zal je bijvoorbeeld minder snel je verwarming aan moeten zetten. Naast een goede isolatie zijn er nog andere zaken die je kan doen om je woning meer energiezuinig te maken:

Voor heel wat zaken die je huis energiezuiniger maken, kan je een premie aanvragen bij het installeren hiervan.

Elektriciteit slim gebruiken

Afhankelijk van je elektriciteitsplan, betaal je op bepaalde uren meer dan op andere uren. Door je elektriciteitsverbruik slim in te plannen en vooral elektriciteit te gebruiken op de goedkopere uren, kan je een pak geld besparen.

Vernieuw je elektrische installatie

Wanneer je elektrische installatie oud is, kan je er voordeel uit halen hem te vervangen. Nieuwe elektriciteitsdraden en een meterkast zijn over het algemeen zuiniger. Daarnaast zorgt het ook voor extra veiligheid.

Minder elektriciteit gebruiken

Minder elektriciteit gebruiken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Er zijn heel veel kleine manieren om dit te doen. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden.

  • Verlichting

Let er op dat je het licht uitschakelt wanneer je een ruimte verlaat (een bewegingsmeter kan hierbij helpen), vervang gloeilampen door led- of spaarlampen, …

  • Verwarmen en koelen

Het is slim de verwarming pas aan te zetten als het écht nodig is: een warmere trui doet vaak al veel. Ook is het slim een goede zonwering te hebben, de temperatuur ’s nachts zo laag mogelijk te laten zakken, airco’s zo weinig mogelijk te gebruiken, …

  • Keuken

Zet de  temperatuur van de koelkast of vriezer niet lager dan nodig, zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol zit, gebruik niet meer water dan nodig, zet de oven al een paar minuten eerder uit: de restwarmte is voldoende, …

  • Wassen, drogen en strijken

Draai enkel volle wasmachines, was op een koudere temperatuur indien mogelijk, hang je was aan een wasdraad of droogrek in plaats van de droogkast te gebruiken, maak de stoffilter van je droogkast regelmatig schoon,…

Veel kleine zaken, maken een groot verschil.

Sluimerverbruik

Minder elektriciteit verbruiken, kan ook door je bewust te worden van sluimerverbruik. Sluimerverbruik is de energie die verspild wordt door onder andere de kleine lampjes van de televisie, microgolf, computer, …. Bij een gemiddeld gezin maakt sluimerverbruik ongeveer 10% uit van het totale verbruik

Energiemeter

Eerst en vooral is het een goed idee sluimerverbruikers te vinden. Dat kan je doen met een energiemeter. Je plaatst dit tussen het toestel en het stopcontact en de energiemeter zal je vertellen hoeveel energie het toestel verbruikt wanneer het op stand-by staat. Een energiemeter kost ongeveer 10-15 euro.

Sluimerverbruik oplossen

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je makkelijk kan doen om sluimerverbruik tegen te gaan:

  • Stekkers uittrekken: trek wanneer je een apparaat niet meer gebruikt de stekker uit het stopcontact. Ook wanneer een toestel is opgeladen, mag je niet vergeten de lader uit het stopcontact te halen.
  • Laag sluimerverbruik: let bij de aankoop van een nieuw elektrisch apparaat op het sluimerverbruik: sommige toestellen hebben een laag of zelfs geen sluimerverbruik.
  • Stekkerdoos: zet apparaten uit via de uitknop op een stekkerdoos wanneer je ze niet nodig hebt.
  • Stand-by: als het kan, schakel je best de stand-by stand van je toestellen uit. 
  • Transformatoren: wanneer je een nieuwe transformator aanschaft, let er dan op dat je een energiezuinige variant kiest.

Top vijf grootste sluimerverbruikers

Er zijn veel toestellen die je op termijn geld kunnen besparen wanneer je ontdekt dat ze nodeloos energie verbruiken. Deze vijf zijn bij veel gezinnen de grootste sluimerverbruikers:

  1. Computer (en bijhorende apparaten): gemiddeld 33 euro per jaar
  2. TV (met digicorder of dvd-speler): gemiddeld 15 euro per jaar
  3. Koffiezetapparaat: gemiddeld 6 euro per jaar
  4. Hifi-installatie: gemiddeld 6 euro per jaar
  5. Digitale klok oven: gemiddeld 4 euro pr jaar

Het lijken slechts kleine besparingen, maar alleen al door deze vijf zou je per jaar 64 euro kunnen besparen. Alle kleine beetjes helpen.

Vraag een gratis offerte aan om te zien hoe je kan besparen op je elektriciteit en sluimerverbruik

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.