Wat is bio-elektriciteit?

Duurzame energie Elektriciteit
the_title()

Biomassa of bio-energie is elektriciteit, gas of warmte die uit organisch materiaal gewonnen wordt. Het zorgt voor duurzame energie, wat erg belangrijk is om de klimaatopwarming en bijhorende problemen tegen te gaan. In dit artikel lees je meer over verschillende manieren om groene energie op te wekken, wat duurzaamheid precies inhoudt en op welke manieren bio-elektriciteit opgewekt kan worden.  

Waarom duurzame energie?

Groene energiebronnen zijn belangrijk om de klimaatopwarming tegen te gaan. Het wordt dan ook sterk aangemoedigd om in de mate van het mogelijke je eigen groene stroom op te wekken. De overheid doet dit onder andere door premies voor bijvoorbeeld zonnepanelen aan te bieden. Op termijn zorgt dit ook voor een lagere energierekening.

Wat is bio-elektriciteit?

Bio-elektriciteit is een vorm van groene energie. De meest gekende bronnen van duurzame energie zijn zon, wind en water. 

Zonne-energie

Het grootste deel van de zonne-energie wordt geproduceerd via zonnepanelen. Dit wordt omgezet in elektriciteit of warmte. Ook in je eigen woning kan je makkelijk zonne-energie opwekken door zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen zijn een investering, maar je bespaart hier uiteindelijk een pak geld mee. 

Windenergie

Windmolens kunnen elektriciteit produceren vanaf de kracht van de wind ongeveer 15km/uur is. Ook bedrijven kunnen hun eigen windmolens plaatsen om op die manier groene energie op te wekken.

Waterkracht

Ook waterkracht is een vorm van groene energie. een turbine wordt in een stuwdam aangedreven door vallend water. Een watermolen draait door de stroming in een rivier. Net als de zon en de wind is water een onuitputtelijke bron.

Er is echter nog een andere belangrijke bron om groene energie op te wekken: biomassa. Biomassa is de grondstof van bio-energie. Bio-energie is elektriciteit, gas of warmte die uit organisch materiaal, biomassa, gewonnen wordt. Biomassa levert duurzame energie op verschillende manieren. Het zorgt voor ongeveer 75% van de totaal geproduceerde groene energie in Vlaanderen. Het is een iets minder bekende groene energiebron, maar duidelijk wel een belangrijke.

Bio-energie wordt net als water, wind en zon als onuitputtelijke bron beschouwd. Dit staat echter ter discussie: de grondstoffen die voor bio-energie gebruikt worden, kunnen uitgeput geraken als er te snel te veel van gebruikt wordt. 

Wat wordt als duurzaam beschouwd?

Bio-energie is dus een vorm van duurzame energie. over het algemeen wordt bio-energie als duurzaam gezien als er voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • Natuurlijke grondstoffen mogen niet uitgeput worden: de hoeveelheid plantaardig materiaal moet op peil blijven voor voldoende aanplant van bossen
  • Er mogen op geen enkel moment schadelijke milieueffecten zijn tijdens het opwekken van bio-energie
  • De benutting van de grondstoffen moet optimaal zijn

Het is belangrijk kritisch te staan tegenover duurzame energie. wat producenten als duurzaam zien kan verschillen is niet altijd écht ‘duurzaam’. De voordelen van groene energie zijn er pas wanneer de energie ook echt groen is.

Bio-energie opwekken

Om bio-energie op te wekken heb je biomassa nodig. Dit kan gaan over groenteafval, tuinafval, hout, modder, gerst, zuiveringsslib, … Als het organisch is, kan het gebruikt worden om bio-energie op te wekken.

Bio-energie opwekken uit biomassa kan op drie verschillende manieren:

Verbranden

Er ontstaat verbrandingswarmte wanneer biomassa verbrand wordt in afvalverbrandingsinstallaties. Deze warmte kan omgezet worden in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt aan energiebedrijven geleverd en zij leveren dit aan hun klanten als groene stroom.

Vergassen

Als biomassa verbrand wordt zonder zuurstof, ontstaan er brandbare gassen. Groen gas is een duurzame variant van aardgas en kan voor dezelfde toepassingen gebruikt worden.

Vergisten

Wanneer je biomassa laat rotten of het vergist zonder zuurstof onder invloed van bepaalde bacteriën, komen er gassen vrij. Dit is biogas en bestaat uit methaan en CO2. Dit wordt gezuiverd en bewerkt zodat mensen het kunnen gebruiken als energie. Het gas kan in het gasnet geïnjecteerd worden of er kan elektriciteit mee opgewekt worden. daarnaast kan biogas ook gebruikt worden bij voertuigen die op basis van gas rijden.

Elke methode vereist zijn eigen grondstoffen nodig.

Conclusie

Duurzame energiebronnen zijn belangrijk om de klimaatproblemen tegen te gaan. Er zijn verschillende manieren waarop groene energie opgewekt wordt. Het is een goed idee om ook je eigen woning duurzamer te maken, bijvoorbeeld door bio-elektriciteit te gebruiken in plaats van gewone elektriciteit. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen.

Als je overtuigd bent van het nut van bio-elektriciteit en andere vormen van groene energie, maar niet goed weet welke vorm het best voor je is, kan je contact opnemen met een specialist.

Vraag een gratis offerte aan voor bio-elektriciteit

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.