Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning

Duurzame energie
the_title()

Zonnepanelen zijn een duurzame bron van energie. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw woning, hangt af van je specifieke situatie. Te weinig zonnepanelen hebben, zorgt ervoor dat je niet zelfvoorzienend kan zijn. Ook te veel zonnepanelen hebben is niet nuttig: zo wordt er een overschot energie geproduceerd. Deze energie kan niet opgeslagen worden en je betaalt in dit geval enkel meer voor de installatie van de zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je woning verschilt dus per huishouden. Om zo veel mogelijk voordeel te halen uit je zonnepanelen bereken je best hoeveel panelen nodig zijn voor jouw situatie.

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Toch haal je hier op termijn voordeel uit. Als de hoeveelheid zonnepanelen op je dak voldoende is om zelfvoorzienend te zijn, bespaart dit veel geld op je energierekening. Op termijn is die investering terugverdiend en aangezien de energieprijzen blijven stijgen, bespaar je steeds meer. Daarnaast is de zon een bron van groene energie. Zonnepanelen dragen bij aan een beter klimaat.

Waarom een specifieke hoeveelheid zonnepanelen?

Als de hoeveelheid zonnepanelen op je dak te weinig vermogen produceren, moet er nog steeds veel gewone energie gebruikt worden. Als er te veel zonnepanelen zijn, wordt er meer vermogen geproduceerd dan nodig en hierdoor gaat energie verloren. Een geschikt aantal zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid energie die er gebruikt wordt in je huishouden. Met een optimaal vermogen betaal je niet meer dan nodig aan de plaatsing en moet er zolang de zon schijnt geen andere energiebron gebruikt worden. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning?

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt voor je woning, hangt af van twee zaken: je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Het is belangrijk hierbij rekening te houden met een mogelijk stijgende energierekening, als je bijvoorbeeld van plan bent een elektrische auto aan te schaffen, en mogelijke storende effecten op de werking van de zonnepanelen, zoals schaduw op het dak. Ook is het belangrijk rekening te houden met het feit dat de werking van zonnepanelen een beetje achteruit gaan naarmate ze ouder worden. 

Een goede formule voor een eerste inschatting van het aantal panelen, is de volgende: jaarlijks stroomverbruik x 1,1 / het vermogen van 1 paneel in wattpiek

In de tabel hieronder staat een voorbeeldsituatie op basis van een standaard dak situatie. Elk dak is anders en de hoeveelheid zonnepanelen kan dus licht variëren.

Gemiddeld jaarlijks verbruikhoeveel zonnepanelenSchatting kosten plaatsing
1900 kWh8 zonnepanelen€ 2850 inclusief btw
2500 kWh10 zonnepanelen€ 3339 inclusief btw
3800 kWh16 zonnepanelen€ 4873 inclusief btw
5600 kWh24 zonnepanelen€ 6671 inclusief btw

Hieronder staat een samenvatting van de manier waarop je de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt voor je woning kan berekenen:

  • Bekijk hoeveel energie je verbruikt per jaar in kWh.

Dit kan je terugvinden op de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur.

  • Bepaal het vermogen dat de zonnepanelen moeten opwekken in Wp.

Hierbij moet je eerst nagaan wat het piekvermogen van de zonnepanelen is. Dit verschilt per type paneel. 

  • Bepaal de hoeveelheid zonnepanelen.

Een formule die hiervoor gebruikt kan worden: jaarlijks stroomverbruik x 1,1 / het vermogen van 1 paneel.

Om zeker te zijn dat de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst worden voldoen aan de noden van je huishouden, schakel je best een installateur in.

Andere manieren om te besparen

Als de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt voor je woning op het dak liggen, zorgt dit op termijn voor een grote besparing. Je energierekening zal zakken en na een tijd zal de investering terugverdiend zijn. Er zijn echter nog enkele andere factoren waar rekening mee gehouden kan worden die voor een nog snellere terugverdientijd zorgen. 

  • Factoren die invloed hebben op de rentabiliteit

Het soort zonnepaneel, de locatie van je woning, de gemiddelde temperatuur, schaduwen, de hellingshoek en de oriëntatie van de zonnepanelen. Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op de hoeveelheid vermogen die de zonnepanelen produceren. Het is belangrijk de situatie zo optimaal mogelijk te maken. Deze zaken verschillen bij elke woning. 

  • Thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat overtollig geproduceerde energie op, waardoor er toch nog opgewekte energie gebruikt kan worden wanneer de zon niet schijnt. De investering in een thuisbatterij is echter hoog en niet iedereen haalt hier voordeel uit. Als een thuisbatterij voordelig is in jouw situatie, is het interessant om te kijken of je in aanmerking komt voor een premie voor een thuisbatterij.

  • Premie

Via netwerkbeheerder Fluvius kan je een premie aanvragen voor zonnepanelen. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden, onder andere dat het enkel toegekend wordt bij nieuwe installaties en de zonnepanelen verplicht geplaatst moeten worden door een erkende installateur. Het bedrag van de premie is maximum 40 % van de investeringskosten inclusief btw. Dit bedrag zakt jaarlijks. In 2021 is het maximaal bedrag vastgelegd op 1500 euro, in 2024 is dit slechts 375 euro.

Ook dit zijn zaken waar een installateur rekening mee houdt. Om te weten te komen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt voor jouw woning, schakel je best een vakman in.

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.