Wat is de prijs van een warmtepomp?

Duurzame energie Verwarming
the_title()

Ben jij op zoek naar een nieuwe, milieuvriendelijke installatie om jouw huis te verwarmen? Dan is een warmtepomp misschien wel iets voor jou. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten warmtepompen en de voordelen van een warmtepomp en de prijs van een warmtepomp.  

Soorten warmtepompen

Er zijn vier soorten warmtepompen die van elkaar onderscheiden worden: water-water, lucht-water, grond-water en lucht-lucht warmtepompen. Deze vier soorten werken volgens dezelfde principes. Enkel de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, verschilt per type warmtepomp.

Water-water warmtepomp

Met een water-water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten twee putten geslagen waarin de collectoren worden geplaatst. De putten hebben, afhankelijk van de bodemsamenstelling, een diepte van 25 tot 150 meter. Aangezien de temperatuur van het grondwater op deze diepte altijd constant is, behaal je met een water-water warmtepomp, zelfs bij extreme vrieskou, het hoogste rendement. Dit systeem wordt vaak toegepast bij lage energiewoningen en is qua kostprijs het duurste systeem vanwege de hoge kosten van de grondboringen.

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische waterpompen (water-water, grond-water), omdat er geen dure grondboringen gedaan hoeven te worden. Het rendement van luchtpompen ligt echter wel wat lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht constant varieert. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Ze presteren dus het best in de warme periodes. Ze worden daarom vaak toegepast voor verwarming van het sanitaire water of het zwembadwater. Bovendien zijn ze makkelijk te plaatsen.

Grond-water warmtepomp

Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de aardwarmte op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem geplaatst worden. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement. De keuze van het type plaatsing zal afhangen van de totale tuinoppervlakte en de samenstelling van de bodem.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen geven de warmte aan de lucht af, in plaats van aan het sanitaire water of CV-water. Je kan de werking van deze warmtepomp vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van afgekoeld. Lucht-lucht warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleine ruimtes waarin nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Het zijn relatief goedkope apparaten die vooral geschikt zijn als bijverwarming. Je kunt dit type warmtepompen in de zomer gebruiken als airconditioningsysteem.

Voordelen

Er zijn heel wat voordelen te koppelen aan een warmtepomp. Eerst en vooral is het zeer goed voor het milieu, zoals reeds vermeld in de inleiding. Met een warmtepomp verbruik je aanzienlijk minder energie. In vergelijking met een ketel op aardgas, verbruik je ongeveer 600 euro minder aan energiekosten per jaar. Zo kan je op termijn een deel van de investering automatisch terugverdienen. Het zorgt ook voor een verminderde co2 uitstoot en verbrandt geen fossiele brandstoffen in tegenstelling tot een ketel op aardgas of mazout (stookolie). Bekijk zeker de mogelijkheden met je specialist.

Een tweede voordeel is eerder een praktisch voordeel. Bij de plaatsing van een warmtepomp zijn geen grote verbouwingen nodig, waardoor het eenvoudig is om de warmtepomp te installeren. En een derde voordeel betreft het financiële aspect. Dankzij de energiezuinigheid bespaar je heel wat energiekosten op het einde van het jaar. De waarde van jouw huis stijgt ook door zijn aanwezigheid. Tot slot heb je ook recht op een subsidie bij de installatie. Daarmee kan je de prijs van de investering drukken. 

Prijs van een warmtepomp

Het is financieel gezien zeer aantrekkelijk. Een dergelijke pomp haalt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron zoals buitenlucht, grondwater of de bodem. De overige 20% haalt de pomp uit elektriciteit. 

De prijs van een grond-water warmtepomp hangt af van het captatienet. Bij een horizontaal captatienet moet je rekening houden met een kostprijs van om en bij de 10.000 euro. Bij een verticaal buizennetwerk schommelt de kostprijs rond de 15.000 euro. De prijs van een water-water warmtepomp schommelt ook rond de 15.000 euro. Dat komt vooral doordat de installatiekosten vrij hoog liggen. De kostprijs van een lucht-lucht warmtepomp is sterk afhankelijk van de grootte van de installatie. De minimumprijs is 2500 euro, maar die prijs kan veel hoger oplopen. En de prijs van een lucht-water warmtepomp tot slot, schommelt tussen de 7500 en de 12.500 euro. 

Vraag een gratis offerte aan voor een warmtepomp

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.