Wat is de prijs van een gascondensatieketel?

Verwarming
the_title()

Ben jij op zoek naar een nieuwe gasketel? Dan is een gascondensatieketel misschien iets voor jou. Het is de zuinigste verwarmingsketel onder de gasketels. In een condensatieketel wordt het water verwarmd door de verbrandingswarmte, net als bij niet-condenserende ketels. Door de condensatie wordt nadien energie gehaald uit de waterdamp. Dat maakt de condensatieketel zo zuinig. In dit artikel geven we je meer informatie over het onderhoud, de voordelen en de prijs van een gascondensatieketel.

Voordelen van een condensatieketel 

Zoals al aangegeven in de inleiding, is een condensatieketel veel zuiniger dan andere gasketels. Hij verbruikt 35% minder energie dan een oude verwarmingsketel. Mede dankzij een modulerende brander past een condensatieketel zich aan aan de hoeveelheid energie die nodig is. Zo vermijd je dat er te veel energie opgewekt wordt. Buiten energievriendelijk is een condensatieketel ook milieuvriendelijk. Bij het opwekken van energie komt er zeer weinig C02 vrij.

Ook de uitstoot van andere verbruiksgassen is zeer gering. En ook door het hoge rendement van een gascondensatieketel is een dergelijke ketel zeer goed voor het milieu. Een gascondensatieketel heeft een rendement van 109%, terwijl een hoogrendementsketel een rendement heeft van ‘maar’ 92%.  Verder is een gascondensatieketel ook om praktische redenen zeer interessant. In vergelijking met een mazouttank neemt een condensatieketel zeer weinig plaats in, waardoor je weinig ruimte verliest. Tot slot heb je bij de installatie van een gascondensatieketel ook recht op premies. Dat zorgt ervoor dat de investering zich nog sneller laat terugverdienen. 

Nadelen van een condensatieketel

De nadelen zijn veel minder talrijk dan de voordelen, maar toch zijn er enkele nadelen waar je rekening mee dient te houden. Ten eerste is het mogelijk dat je schoorsteen niet voldoet aan de vereiste voor een gascondensatieketel. In sommige gevallen zal de schoorsteen dus een kleine aanpassing ondergaan. Dat is vaak in appartementsgebouwen het geval. 

Wat de aankoopprijs betreft, die ligt hoger dan bij een traditionele verwarmingsketel. Uiteraard verdien je door het hogere rendement een deel van de investering automatisch terug. Verder worden er ook subsidies uitgekeerd, al heeft niet iedereen daar recht op. Online kan je vinden of je al dan niet in aanmerking komt voor subsidies. 

Prijzen van een gascondensatieketel

Zoals in de vorige alinea al vermeld, is de aankoopprijs van een gascondensatieketel redelijk hoog. De prijs van een gascondensatieketel is sterk afhankelijk van het vermogen (kW). Dat vermogen is voor iedereen anders en wordt bepaald door jouw verwarmingsbehoefte en jouw warmwaterverbruik. Verder wordt de prijs van een gascondensatieketel ook bepaald door de installatie. Een installatie kost gemiddeld tussen de 250 en de 500 euro. Indien jij dit zelf kan, bespaar je natuurlijk heel wat geld. Een gascondensatieketel exclusief installatie kost tussen de 1500 en de 4000 euro. Zoals reeds vermeld, wordt een deel van deze investering automatisch terugbetaald door de zuinigheid van een gascondensatieketel en er zijn ook premies die uitgekeerd worden aan mensen die een gascondensatieketel laten installeren. Verder heb je ook recht op een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%) als je woning ouder dan 10 jaar is. 

Onderhoud van een gascondensatieketel

Voor het onderhoud van een gascondensatieketel geldt er in Vlaanderen een specifieke regeling. In Vlaanderen is een onderhoud verplicht om de 2 jaar voor een toestel met een vermogen van minstens 20 kilowatt (kW). Het onderhoud mag ook enkel uitgevoerd worden door een erkende technicus, die gespecialiseerd is in gasvormige brandstof. Bij een onderhoud wordt de verbrander gereinigd en indien nodig wordt er een nieuwe brander geplaatst. Dankzij een regelmatige onderhoudsbeurt blijft de ketel efficiënt en zuinig. 

De prijzen van een onderhoud verschillen uiteraard van technicus tot technicus. Neem gerust even contact op met een vakman voor meer informatie.

Premies bij de installatie van een gascondensatieketel

Voor het plaatsen van een gascondensatieketel, kan je enkel als beschermde afnemer een premie krijgen van 1.800 euro als je een oud toestel op aardgas vervangt. Als je een oud toestel op stookolie vervangt, kan je zelfs een premie van 2.500 euro krijgen. Op de website www.fluvius.be staat er uitgelegd hoe je deze premies kan aanvragen. 

Indien het toestel dat je vervangt een toestel op gas is, dat meer dan 20 jaar oud is, kan je als beschermde afnemer en als niet-beschermde afnemer een premie ontvangen. Er bestaan drie verschillende premies voor de vervanging van een oude gasketel. Voor een nieuw centraal verwarmingstoestel op aardgas met een vermogen dat niet hoger is dan 70 kilowatt krijg je een premie van 500 euro. Voor een nieuwe boiler op aardgas of een nieuw doorstroomtoestel ontvang je 200 euro. En tot slot, voor een nieuw verwarmingstoestel voor individueel gebruik, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde haard op aardgas of een kachel een premie van 150 euro.

Vraag een gratis offerte aan voor een gascondensatieketel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.