Onderhoud en prijs van een mazoutketel?

Verwarming
the_title()

Als je op zoek bent naar een nieuwe verwarmingsketel, dan is het misschien interessant om een mazoutketel aan te schaffen. In dit artikel worden de voor- en nadelen van een mazoutketel opgelijst en nadien wordt ook de prijs toegelicht. 

Voordelen van een mazoutketel

Wat misschien wel het belangrijkste is, is dat verwarmen met mazout betrouwbaar en veilig is. Onder normale omgevingsomstandigheden is er geen enkele kans op ontploffing van de ketel. Dat is toch wel belangrijk als je weet dat een verwarmingsketel al meermaals ontploft is. Ten tweede is een ketel op mazout ook zeer energiezuinig. Vandaag de dag hebben het merendeel van de mazoutketels een rendement van 98%. Het is dus een energiezuinige manier om je woning te verwarmen.

Ten derde biedt het ook als voordeel dat je de mazouttank op eender welk moment kan laten bijvullen. Je bent niet afhankelijk van het aardgas- of elektriciteitsnetwerk waarvan de prijzen nogal eens kunnen variëren. Idealiter hou je de prijs van de mazout (stookolie) in de gaten en laat je je tank bijvullen als de prijs op een laag punt staat. Verder zijn er ook nog twee praktische voordelen gebonden aan een mazoutketel. Het plaatsen van een mazoutketel gaat zeer snel en er dienen nagenoeg geen aanpassingen gedaan te worden. Tot slot is er ook geen gasaansluiting nodig voor een mazoutketel, waardoor je niet in de problemen zit als er geen gasaansluiting aanwezig is in je straat. 

Nadelen

Buiten voordelen zijn er ook wat nadelen gebonden aan een mazoutketel. Bij de voordelen werden al twee praktische zaken van een mazoutketel aangehaald, maar er is ook een praktisch nadeel aan een mazoutketel. Indien je wil verwarmen met een mazoutketel, moet je ook de nodige ruimte voorzien voor je mazouttank. Die kan zowel bovengronds als ondergronds geplaatst worden. Best plaats je de tank op een plek waar deze eenvoudig kan bijgevuld worden.

Een tweede nadeel is de prijs. In vergelijking met een gasketel ligt de prijs iets hoger. Boven op de aankoopprijs komt nog eens dat je mazouttank ieder jaar moet onderhouden worden door een erkende installateur. De prijs van zo’n onderhoud schommelt tussen de 150 en de 250 euro. De exacte prijs hangt af van de erkende installateur die jij contacteert. Wij raden aan om meerdere installateurs te contacteren. Dan kan jij zelf kiezen door wie je het onderhoud laat doen. Aan elke installateur kan je ook vragen stellen over de mogelijkheden van je mazoutketel en hij zorgt er ook voor dat je mazoutketel optimaal rendeert en dat je ketel zoveel mogelijk energie aflevert. De mazoutketel zelf moet om de 4 vier jaar onderhouden worden. Zo’n onderhoud moet altijd gebeuren door een technicus met een SCIO-certificaat. Tot slot is verwarmen met mazout ook minder goed voor het milieu dan verwarmen met aardgas. Al doet de mazoutsector wel inspanningen om ecologischere types mazout te maken. 

De prijs van een mazoutketel

Net zoals bij alle andere ketels is ook bij een mazoutketel de prijs sterk afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt om je huis te verwarmen en om het water op te warmen. Hieronder staat de prijs van drie soorten mazoutketels.

Het eerste type is een condenserende mazoutketel met A-label. De minimumprijs voor dit type is 5.000 euro en de maximumprijs 7.500 euro.

Het tweede type is een condenserende mazoutketel met A-label en ook nog een zonneboiler bij. De minimumprijs voor dit type is 7.500 euro en de maximumprijs 10.000 euro.

Het derde en laatste type is een condenserende mazoutketel met A-label en een warmtepomp bij. De minimumprijs voor dit type is 10.000 euro en de maximumprijs 15.000 euro. De duurdere aankoopprijs en de kostprijs van het jaarlijks onderhoud wordt wel gedeeltelijk gecompenseerd door de langere levensduur van dit type mazoutketel.

Normaal gaat een mazoutketel minstens 30 jaar mee. Het is belangrijk om te weten dat het telkens om richtprijzen gaat en dat de aankoopprijzen sterk kunnen verschillen. Om een preciezere prijs te kennen die voor jouw situatie van toepassing is, raden wij aan om verschillende offertes aan te vragen. De prijzen die hierboven vermeld staan, houden namelijk geen rekening met installatiekosten, werkuren, eventuele leidingen die gelegd zouden moeten worden, werken aan de elektriciteit die nog zouden uitgevoerd moeten worden en de werkuren van de installateur. Die tarieven kunnen sterk verschillen. 

Tot slot is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat een mazouttank ook bijgevuld en gereinigd moet worden. Ook hierbij is de prijs sterk afhankelijk van het bedrijf dat jij contacteert. 

Vraag een gratis offerte aan voor een mazoutketel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.