Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Duurzame energie
the_title()

Zowel een warmtepomp als zonnepanelen zorgen voor een duurzamere woning. een warmtepomp combineren met zonnepanelen versterkt dit. Naast het feit dat je een positieve bijdrage levert aan het milieu, zal je een lagere energierekening krijgen en op termijn geld besparen.

Waarom een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen?

Een warmtepomp produceert warmte op een duurzame manier. Warmtepompen halen een deel van de energie die ze hiervoor nodig hebben uit de lucht of de grond, maar er wordt ook elektriciteit gebruikt. Om het proces nog duurzamer te maken, kan je de warmtepomp combineren met zonnepanelen. Zonnepanelen halen energie uit de zon. De elektriciteit die hiermee opgewekt wordt is dus duurzaam. Wanneer de warmtepomp elektriciteit kan gebruiken die de zonnepanelen opgewekt hebben, kan je volledig zelfvoorzienend worden. 

Je levert op deze manier dus een grote bijdrage aan het milieu, maar op termijn zal je ook geld besparen. De investering is groot, maar afhankelijk van onder andere je verbruik verdient dit zich relatief snel terug.

Warmtepomp vs gasketel

Veel mensen verwarmen met een gasketel. De installatie van een gasketel is een pak goedkoper. Op lange termijn is gas iets duurder dan een warmtepomp. Wanneer je de warmtepomp combineert met zonnepanelen zal je op termijn echter wel meer besparen. 

Voordelen van verwarmen via een warmtepomp

Een warmtepomp heeft verschillende voordelen: ze haalt energie uit natuurlijke en onuitputtelijke bronnen, het is makkelijk te onderhouden, het stoot geen rook uit, het kan gecombineerd worden met een klassieke verwarmingsketel zodat je een hybride systeem hebt, …

Enkele nadelen zijn dat het duur is, de ventilator van een warmtepomp lawaai maakt en het elektriciteit nodig heeft om te werken indien je geen zonnepanelen hebt.

Of de voordelen van een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, opwegen tegen de nadelen in jouw situatie, bekijk je best met een expert.

Andere zaken om rekening mee te houden

Om nog meer voordeel te halen uit je warmtepomp, kan je een buffervat installeren. Een buffervat wordt aangesloten op de installatie, waardoor de geproduceerde warmte opgeslagen kan worden. Een vat kan gemiddeld ongeveer 300-500 liter warm water opslaan. Op deze manier kan je op momenten dat de zon schijnt of de elektriciteit goedkoper is, extra warmte aanmaken en deze gebruiken op andere momenten.

Warmtepompen zijn het meest efficiënt in woningen die goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben. De installatie van een warmtepomp in een oude, niet goed geïsoleerde woning wordt afgeraden.

Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is dat de kosten in de winter waarschijnlijk hoger zullen zijn. Tijdens de wintermaanden schijnt de zon minder en zullen zonnepanelen dus minder elektriciteit opwekken. Op hetzelfde moment verwarmen mensen tijdens deze maanden meer, dus de warmtepomp zal meer gewone elektriciteit verbruiken. 

Prijs van zonnepanelen en een warmtepomp

De kostprijs van zonnepanelen en een warmtepomp zijn hoog. Of deze combinatie op termijn voordeel oplevert hangt onder andere af van je verbruik, je gezinssamenstelling, de energieprijzen, … dit bekijk je best samen met een specialist.

In de tabel hieronder staan de prijzen van enkele soorten warmtepompen, gevolgd door de prijzen van zonnepanelen.

Soort warmtepompBasisprijzen warmtepomp
Lucht-luchtwarmtepompVanaf € 1000 
Lucht-waterwarmtepomp€ 6000 
Warmtepompen voor sanitair water€ 2200 – 3000 
Hybride warmtepomp€ 5000 – 6000
Lucht-waterwarmtepomp hoge temperatuur€ 9000 – 1100 
Geothermische warmtepomp€ 12000 – 13000 
Soort zonnepaneelGemiddelde prijs
MonokristallijnGemiddeld € 670 per paneel
PolykristallijnGemiddeld € 590 per paneel
Dunne film of amorf Gemiddeld € 390 per paneel
Glas-glasGemiddeld € 1000 per paneel

Zonnepanelen verdien je gemiddeld na tien jaar terug. Door de stijgende energieprijzen haal je er steeds meer voordeel uit.

Premies

Er zijn premies beschikbaar voor zowel warmtepompen als zonnepanelen. Sommige installateurs bieden ook een korting aan wanneer je beide samen laat installeren.

Of je in aanmerking komt voor een premie hangt af van enkele factoren. Ook moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet de installatie bijvoorbeeld gebeuren door een erkend vakman. 

Premie warmtepompen

Het premiebedrag van een warmtepomp bedraagt maximum 40% van het bedrag op je eindfactuur. Hieronder zie je een overzicht van het premiebedrag per soort warmtepomp:

  • Lucht-luchtwarmtepomp: € 300 
  • Hybride-luchtwaterwarmtepomp: € 800 
  • Lucht-waterwarmtepomp: € 1500 
  • Geothermische warmtepomp: € 4000 

Premie zonnepanelen

Ook bij zonnepanelen is het premiebedrag begrensd tot 40% van de investeringskosten. Het bedrag wordt jaarlijks aangepast:

  • 2021: maximum € 1500 
  • 2022: maximum € 1125 
  • 2023: maximum € 750 
  • 2024: maximum € 375 

Premies voor zonnepanelen en een warmtepomp moeten aangevraagd worden bij netbeheerder Fluvius.

Meer informatie over warmtepompen, zonnepanelen en de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen kan je verkrijgen bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen en een warmtepomp

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.