Toepassingen en prijs thuisbatterij?

Duurzame energie
the_title()

Een thuisbatterij dient er voornamelijk voor om de zonne-energie die je produceert en niet direct opgebruikt thuis op te kunnen slaan in je eigen batterij in de plaats van deze terug aan het elektriciteitsnetwerk te geven. Wanneer er dan bewolkte dagen zijn of het avond is en er geen rechtstreekse zonne-energie meer wordt geproduceerd, wordt de energie uit de thuisbatterij gebruikt. In dit artikel overlopen we de verschillende toepassingen en de prijs van een thuisbatterij.

Toepassingen

Door het gebruik van een batterij ben je minder afhankelijk van het algemene elektriciteitsnetwerk en verhoog je de graad van zelfconsumptie. Je energie wordt thuis geproduceerd en thuis opgeslagen zodat er altijd extra stroom is om te gebruiken. Zonder een thuisbatterij moet de stroom die je zonnepanelen produceren onmiddellijk inzetbaar zijn, als dit niet zo is, vloeit de stroom verder naar het algemene elektriciteitsnetwerk. De onmiddelijke inzetbaarheid van zonne-energie is vaak lastig omdat deze overdag het meeste geproduceerd wordt, net wanneer er eigenlijk het minste stroom verbruikt wordt.

Het zorgt er dan ook voor dat je minder stroom gaat moeten gebruiken die van het algemene elektriciteitsnetwerk komt. Je kan zo meer zelfstandig op je eigen zonne-energie steunen. Hierdoor bespaar je extra stroomkosten en werk je extra energie-efficiënt.

Het gebruik is een groene en milieuvriendelijke keuze die je CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagt.

Ook tijdens algemene storingen of elektriciteitspannes kan je nog steeds rekenen op de stroom uit je thuisbatterij.

In sommige gevallen wordt het ook gebruikt zonder zonnepanelen. Dit heeft als doel om ’s avonds en ’s nachts elektriciteit van het netwerk te halen en op te slaan omdat de stroom dan vaak goedkoper is. Hierbij kijk je best eens na of je elektriciteitscontract ook daadwerkelijk werkt met een dag- en nachttarief en of de investering in een thuisbatterij het waard is in jouw situatie. Daarnaast zorgt ook in dit geval een thuisbatterij voor een back-upsysteem wanneer er een stroompanne is.

Prijs thuisbatterij

Voor de aankoop kan je gemiddeld rekenen op een prijs tussen de 5900 en 7700 euro, afhankelijk van het gekozen model en de capaciteit van de batterij. De aankoop hiervan is dus een heuse investering, maar wel een waar je op lange termijn baat bij hebt. De thuisbatterij zonder de installatie en omvormer kost ongeveer tussen de 3000 en 8000 euro, dit afhankelijk van het vermogen van je batterij. Een batterij van 3 kWh zal ongeveer 3500 euro kosten, terwijl een batterij met 10 kWh al snel 7500 euro kost. De omvormer die je nodig hebt bij je thuisbatterij kost daarnaast nog gemiddeld 1800 euro. De extra kost en aankoop van een omvormer is enkel nodig als je een thuisbatterij laat plaatsen nadat je installatie van zonnepanelen eerder al gebeurd is Om de installatiekosten te drukken, laat je best je zonnepanelen en je thuisbatterij op hetzelfde moment plaatsen als je die keuze hebt.

Verder verschilt de prijs natuurlijk ook afhankelijk van het merk dat je kiest, het soort dat je kiest en de kwaliteit ervan. Een loodzuur-thuisbatterij is bijvoorbeeld de goedkoopste keuze, maar is ook een stuk minder duurzaam, op vlak van levensduur, maar ook op vlak van milieuvriendelijkheid. De lithium-ion en zoutwater-thuisbatterij gaan beiden een stuk langer mee. Om te weten welke soort thuisbatterij het beste bij je situatie past, contacteer je best een erkend installateur thuisbatterij met je vragen.

Premie

Om het gebruik van milieuvriendelijke thuisbatterijen aan te moedigen is er een premie van de Vlaamse overheid waar je op kan rekenen. Wanneer je thuisbatterij geïnstalleerd wordt door een erkend installateur en voor 2025 geïnstalleerd wordt, kan je een premie aanvragen. Deze bedraagt per geïnstalleerde kWh 150 tot 225 euro. Per aansluitingspunt kan je tot 1725 euro terugkrijgen. De thuisbatterijpremie telt enkel voor thuisbatterijen op basis van lithium-ion en zoutwater. Een loodzuur-thuisbatterij is onder andere omwille van deze reden voor veel mensen de minst aantrekkelijke keuze.

Heb je nog verdere vragen over thuisbatterijen en of de aankoop van een thuisbatterij de investering waard is voor jouw woning of bedrijf? Contacteer dan zeker een erkend installateur voor je verdere vragen.

Vraag een gratis offerte aan voor een thuisbatterij

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.