De terugverdientijd van zonnepanelen

Duurzame energie
the_title()

Zonnepanelen installeren: een hele investering. Maar wel eentje die je kunt terugverdienen. Na zo’n 8 à 10 jaar heb je de kosten normaal al omgezet naar enkel nog opbrengsten. Heb je het liever wat nauwkeuriger? Deze factoren bepalen mee wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. 

Aanschafkosten 

Het is belangrijk te weten welke kosten je aanvankelijk maakt als je beslist om zonnepanelen te installeren. Je kan immers enkel terugverdienen wat je al uitgegeven hebt. 

Allereerst bepaal je natuurlijk best welke panelen je precies aanschaft. Onder andere het merk en de soort panelen bepalen die initiële kost. Qua soort kies je normaal tussen de goedkopere polykristallijnen exemplaren, en de doorgaans duurdere monokristallijnen panelen die een hoger rendement hebben.

Ook moet je weten hoeveel panelen je nodig hebt om voldoende stroom op te wekken. Zet daarvoor eerst even op een rij hoeveel energie je precies verbruikt. Dat kan je doen door naar je jaarlijkse afrekening bij je energieleverancier te kijken. Bekijk vervolgens de hoeveelheid energie die opgwekt kan worden door de panelen die je wenst te installeren. 

Eens je zo ver bent, moeten de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Doorgaans gebeurt dit door externe vakmensen, dus de eenmalige kost voor installatie dien je ook op te tellen bij je aanschafkosten. 

Vergeet bovendien ook niet dat er nog randapparatuur bij komt kijken. Het gaat dan om zaken zoals een omvormer, bekabeling, montagesets en meetapparatuur. 

Kortom, de aanschafkost wordt bepaald door het merk en de soort zonnepanelen, de hoeveelheid zonnepanelen, de installatie en de randapparatuur. De terugverdientijd van zonnepanelen wil je natuurlijk zo kort mogelijk houden. Meerdere factoren spelen daar in mee.  Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Je verbruik en je energieleverancier

Eerder berekende je je al hoeveel je verbruikt, bijvoorbeeld op een jaar. Sta hier nog even bij stil: ga je alles wat je opwekt direct verbruiken? Anders komt de overtollige energie op het net terecht. Wat dat voor jou precies inhoudt, hangt af van je energieleverancier. Verbruik je meer dan je opwekt, dan volgt er nog een extra factuur. Je zal ’s avonds trouwens sowieso nog moeten vertrouwen op je energieleverancier, aangezien de panelen enkel overdag energie produceren. Wat je overdag betaalt verschilt waarschijnlijk van het avondtarief. 

Bij de kostenraming komt dus ook de actuele stroomprijs in combinatie met wat je nog gaat verbruiken naast je zelfopgewekte zonne-energie. Vraag ook je vaste netvergoeding na om het compleet te maken.

Plaatsing op het dak 

Nu dit allemaal vaststaat, kijken we naar het rendement van de panelen. Zoals we eerder al vaststelden, heeft de terugverdientijd van zonnepanelen enkel betrekking op wat je uitgaf bij het aanschaffen ervan. Maar je uitgaven hou je natuurlijk liefst zo laag mogelijk, terwijl je je opbrengst de hoogte in wil.

Dat hangt samen met de factoren hierboven, maar ook met je dak. In welke richting staat je dak? Het zuiden zorgt ervoor dat de panelen optimaal werken. Het zou zo’n 20% meer kunnen opbrengen dan wanneer de panelen in een andere richting staan. 

Heeft je dak een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden? Dat zou ideaal moeten zijn voor de energieopbrengst. Anders kan je navragen of de zonnepanelen met een frame geïnstalleerd worden om die helling alsnog te bekomen. 

Tenslotte maakt het natuurlijk ook een verschil of je altijd volle zon op je dak hebt als die schijnt, of dat je dak deels in de schaduw staat. Waar je woont kan daar ook invloed op hebben, want op sommige plaatsen zijn er sowieso meer zonuren per jaar dan op andere. Hoe meer directe zon de zonnepanelen krijgen, hoe meer energie er uiteraard opgewekt kan worden.

Door deze zaken kan je dus optimaal gebruikmaken van je zonnepanelen. Door het rendement zo hoog mogelijk te krijgen, heb je een snellere terugverdientijd van je zonnepanelen.Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

De levensduur van de panelen

Hier kunnen we kort over zijn: de meeste zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Uiteraard verschilt dit naargelang de soort panelen, de invloeden van de omgeving, het onderhoud door de jaren heen, etc. De omvormer zal allicht eerder aan vervanging toe zijn. Na 10 jaar zou het kunnen dat je een nieuwe moet aanschaffen. Dit kan je dus ook verrekenen in het kostenplaatje. 

Letterlijk geld krijgen

De 21% btw kan je normaal terugvragen. Hoewel de subsidies door de jaren heen schommelen, zijn er wel degelijk nog premies beschikbaar voor zonnepanelen. De factuur die je tot nu toe voor jezelf hebt opgesteld, kan dus verminderen met deze bedragen.

Zonnepanelen zijn dus een investering die loont, aangezien je ze alleszins terugverdient. Hoe snel precies, hangt af van al deze factoren. Online kan je trouwens nog op zoek gaan naar handige tools waar je al deze zaken kan invoegen, en zo in één klik jouw terugverdientijd van zonnepanelen kunt ontdekken. En dan moet je enkel nog genieten van je zonne-energie! 

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.