Elektriciteit renoveren

Elektriciteit Renovatie
the_title()

Wanneer je elektrische installatie niet meer veilig is, je wil besparen op je energiegebruik of je elektriciteit afgekeurd is, dan is het een ideaal moment om je elektriciteit te renoveren. Het is belangrijk dat je elektrische installatie in goede staat is. Als dit niet het geval is kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zoals kortsluiting en brand. In sommige gevallen is het verplicht een attest te hebben als bewijs dat je elektriciteit in orde is, bijvoorbeeld wanneer je een woning die voor 1981 gebouwd is verkoopt.

Wanneer elektriciteit renoveren?

Op bepaalde momenten is het verplicht je elektriciteit te laten controleren. Als je elektriciteit afgekeurd wordt, ben je verplicht dit binnen een periode van anderhalf jaar te vervangen. Als je dit niet doet, ben je niet meer verzekerd.

Één van de momenten dat het verplicht is een controle aan te vragen, is wanneer je een woning die voor 1981 gebouwd is, verkoopt. Je hebt dan een attest nodig dat je elektrische installatie is goedgekeurd. Het is echter een goed idee je elektriciteit ook te laten controleren als je je woning niet verkoopt. Een elektrische installatie die niet in orde is kan tot gevaarlijke situaties leiden, zoals brand.

Verschillende renovatiewerken

Er zijn verschillende manieren waarop een elektrische installatie vernieuwd kan worden. je kan alles vernieuwen, maar even goed enkele onderdelen die aan vervanging toe zijn. Een volledig nieuwe elektrische installatie kost uiteraard een pak meer dan wanneer je enkel de stopcontacten vervangt. We bespreken de verschillende renovatiewerken kort:

Elektrische installatie verzwaren

Oude elektrische installatie kunnen de hoeveelheid elektriciteit die vandaag de dag gebruikt wordt vaak niet aan. We gebruiken veel meer elektrische apparatuur dan vroeger. Elektrische installaties moeten hier op aangepast worden. Dit gebeurt vaak door de verdeelkast te vervangen en extra groepen toe te voegen.

Oude installatie vervangen

Het is ook mogelijk je volledige elektrische installatie te vervangen. De zekeringkast wordt vervangen en verzwaard, de oude stopcontacten en de schakelaars en elektrische bedrading worden vernieuwd. Dit is duur, maar uiteindelijk heb je wel een elektrische installatie die aan alle eisen voldoet.

Zekeringkast vervangen

De zekeringkast is het centrum van je elektrische installatie. Door de hoeveelheid elektrische apparaten die we gebruiken, is een vernieuwing van de zekeringkast vaak nodig. Oude zekeringkasten kunnen dit niet aan. Als je zekeringkast een klassieke smeltzekering heeft, is dit nog belangrijker. Het wordt vervangen door een installatieautomaat die het circuit automatisch onderbreekt op momenten dat er te veel stroom binnenkomt.

Schakelaars en stopcontacten vernieuwen

Als je stopcontacten of schakelaars verouderd of niet meer in goede staat zijn, laat je deze best vervangen. Als je dit niet doet, kunnen er kortsluitingen ontstaan. Laat je dit vernieuwen? Dan is het een goed idee stil te staan bij de plaats van de stopcontacten. Zijn er plekken in huis waar een extra stopcontact nodig is? Ben je van plan in de toekomst bepaalde meubels te verplaatsen waardoor een bestaand stopcontact geen nut meer zou hebben?

Als je zelf niet veel kennis hebt over elektriciteit, is het sterk aangeraden  deze werken te laten uitvoeren door een elektricien.

Prijs renovatie elektriciteit

Elektriciteitswerken zijn niet goedkoop. In de tabel hieronder zie je de richtprijzen voor een aantal verschillende elektriciteitswerken. Een exacte prijs voor jouw situatie, kan je opvragen bij een vakman.

ElektriciteitswerkGemiddelde prijs
Verzwaring elektrische installatie1000-1500 euro
Vervanging oude installatie5000-10.000 euro
Vervanging zekeringskast750-1000 euro

Premies voor het vernieuwen van elektriciteit

Er zijn een aantal premies beschikbaar die de kosten van je elektriciteitsrenovatie kunnen drukken.

Vlaamse verbeteringspremie

Als je woning ouder is dan vijfentwintig jaar, kan je de verbeteringspremie aanvragen wanneer je je elektriciteit vernieuwt. Het bedrag van deze premie kan oplopen tot 750 euro.

Vlaamse renovatiepremie

Als je de elektriciteit laat vernieuwen in een woning die minstens dertig jaar oud is, kom je misschien in aanmerking voor de renovatiepremie. Hiermee bespaar je tot 20-30% van de totale factuurprijs. Je kan deze premie slecht ééns keer om de tien jaar aanvragen.

Gemeentelijke of provinciale premie

Sommige gemeentes en provincies bieden onder bepaalde voorwaarden een bijkomende premie aan. Vraag dit na bij je gemeente.

Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan tien jaar? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief. In dit geval betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit geldt enkel wanneer je een aannemer inschakelt.

Weet je niet zeker of je elektrische installatie in orde is? Schakel dan zeker een vakman in om dit te controleren en eventuele herstellingen uit te voeren. Het is belangrijk dat je elektrische installatie in goede staat is om problemen te vermijden.

Vraag een gratis offerte aan om je elektriciteit installatie te renoveren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.