Wat zijn de taken van een architect?

Bouwen Renovatie
the_title()

Bij het bouwen of renoveren van een huis komt veel kijken. Een aantal belangrijke taken kan je overlaten aan een architect. Bij werken waarvoor je een vergunning nodig hebt, is het over het algemeen verplicht om een architect in te schakelen. Maar wat zijn de taken van een architect precies? Dat kom je te weten in dit artikel!

Wat zijn de taken van een architect?

Architecten ontwerpen huizen en andere gebouwen. Ze visualiseren dit in ontwerp- en bouwtekeningen. Ook bij verbouwingen van een bestaande woning kan een architect je bijstaan. Ze kunnen je bovendien begeleiden bij het administratieve en technische proces van de verbouwing. Er bestaan verschillende specialisaties binnen de architectuur. Afhankelijk van de werken, heb je dus een andere architect nodig. We sommen ze hieronder voor je op:

Informatie architect

Een informatie architect is er enkel bij grote werken waar meerdere architecten aan meewerken. Hij maakt een architectuurontwerp van grote, complexe systemen en rapporteert alles aan het architectuurteam. Bovendien zorgt deze persoon er voor dat alles vlot verloopt.

Binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect of interieurarchitect kan je bijstaan bij de inrichting van je woning. Hij kan je advies geven over bouwkundige constructies, bouw- en vergunningsaanvragen regelen en offertes opstellen.

Interieuradviseur

Een interieuradviseur kan je helpen bij de inrichting van je woning. Dit kan gaan over meubels, kleuren of accessoires. Deze persoon zal bepaalde zaken minder snel over het oog zien. Hij houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat de plaats van een stopcontact niet in de weg staat of onhandig is voor de manier waarop jij je dagelijkse leven leidt.

Tuin- en landschapsarchitect

Tenslotte is er nog de tuin– en landschapsarchitect. Zij kunnen je helpen bij het ontwerpen van een mooie tuin.

Weet je niet goed waar te beginnen? Neem contact op met een vakman. Samen kunnen jullie bekijken wie je precies nodig hebt.Vraag een gratis offerte aan bij een architect

Voor- en nadelen van een architect

Voordelen van een architect

Kennis

Een architect heeft allerlei kennis die er voor zorgt dat je project vlot en kwaliteitsvol verloopt. Boven kunnen ze je allerlei goed advies geven.

Minder stress

Architecten staan je bij tijdens het verloop van de werken. Ze coördineren het proces en nemen beslissingen. Dit bespaart je een hoop gedoe.

Netwerk

Architecten hebben allerlei nuttige contacten. Ze kunnen je de beste vakmannen aanraden en je helpen bij het aanvragen van vergunningen.

Beschermd beroep

Niet iedereen kan zich zomaar architect noemen. Na een jarenlange studie, moeten ze zich inschrijven bij de Orde van Architecten. Zo weet je zeker dat je samenwerkt met een expert.

De waarde van je woning stijgt

Een architect zal er voor zorgen dat je woning goed ontworpen is en alles logisch geplaatst en ingericht wordt. De waarde van je woning zal hierdoor stijgen. Vraag een gratis offerte aan bij een architect

Nadelen van een architect

Prijs

Architecten zijn niet goedkoop. Het is natuurlijk wel belangrijk om te onthouden dat je hier kennis, kwaliteit en de zekerheid van een goed afgewerkte woning voor terugkrijgt.

Het proces

Bij het ontwerpen van een huis worden verschillende stappen doorlopen.

Stap 1: schetsontwerp

Allereerst bespreek je je wensen en verwachtingen met de architect. Op basis hiervan maakt deze een eerste schets.

Stap 2: Voorlopig ontwerp

Vanuit de schets wordt een meer uitgewerkte schets gemaakt die vaak 3D gevisualiseerd is. Samen kan je kijken of je hier tevreden mee bent of dat er een aantal aanpassingen moeten gebeuren.

Stap 3: finaal ontwerp

Tenslotte maakt de architect het definitieve ontwerp. Dit ontwerp leg je ook voor aan de gemeente: zij bepalen of je toestemming hebt om te bouwen.

Stap 4: technisch ontwerp

Op basis van het definitieve ontwerp, wordt er een technisch ontwerp uitgewerkt. Hierin staat allerlei informatie: de materiaal ontmoetingen, rioleringsverloop, het balkenplan en een detailtekening. Uit deze informatie wordt ook de energiezuinigheid berekent.

Stap 5: vergunningen aanvragen

Vooraleer je kan starten met de bouwwerken, heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit krijg je als de gemeente je technisch ontwerp goedkeurt.

Stap 6: werktekeningen

In deze voorlaatste stap zitten de architect, aannemer en andere actoren samen om een werk overeenstemming af te sluiten. Installatievoorzieningen en gegevens van de constructeur worden opgenomen in de werktekening.

Stap 7: uitvoering

Uiteindelijk kunnen de werken beginnen. De rol van de architect hierbij is het begeleiden van het proces en je hierover te informeren. Zorg er voor dat alle afspraken voordat je begint met bouwen duidelijk op papier staan om latere problemen te vermijden.

De prijs

De prijs die je betaalt voor een architect hangt af van verschillende factoren. Onder andere het aantal en welke werkzaamheden je laat uitvoeren, de soort architect en een heleboel andere zaken spelen hierbij een rol. In de tabel hieronder zie je een aantal prijsvoorbeelden. De prijs voor jouw project kan hier dus sterk van verschillen. Voor een juiste prijsschatting vraag je best een offerte aan.

ProjectRichtprijs
Uittekenen van de woningVanaf 500 euro
Aanbouw woning: inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf 9000 euro
Uitbouw begane grond: inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf 2500 euro
Uitbreiden van de gehele woning10.000-15.000 euro

Heb je meer informatie of hulp nodig bij je renovatie of bouwproject? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij een architect

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.