Wat betekent een totaalrenovatie

Renovatie
the_title()

Wil je verschillende renovatiewerken uitvoeren in je woning? Dan voer je een totaalrenovatie uit. in dit artikel lees je meer over wat een totaalrenovatie precies betekent, wie de werken voor je kan uitvoeren en hoe het kostenplaatje eruitziet.

Wat is een totaalrenovatie?

Bij een totaalrenovatie renoveer je je volledige woning. Dit kan letterlijk over je hele woning gaan, maar het kan evengoed een combinatie van enkele werken zijn.

Een totaalrenovatie heeft verschillende voordelen: renoveren is goedkoper dan een nieuw huis kopen, er zijn verschillende premies beschikbaar die het kostenplaatje drukken, de waarde van je woning wordt hoger, de uitstraling van je woning verbetert en afhankelijk van de hoeveelheid werken hoeft het niet al te veel tijd in beslag te nemen.

Mensen hebben verschillende redenen om een totaalrenovatie uit te voeren:

  • Je wilt je woning moderner maken
  • Je wilt je woning energievriendelijker maken
  • Er zijn een aantal zaken beschadigd of aan vervanging toe
  • Je wilt je energierekening verlagen
  • Je wilt je wooncomfort laten stijgen

Bij het inschatten van de tijdsduur van de renovatiewerken, moet je rekening houden met verschillende factoren. Als je bijna alles verandert kan dit al snel oplopen tot een jaar, maar kleinere renovaties kunnen vaak al in een aantal weken afgewerkt worden. Onthoud wel dat je op bepaalde vergunningen een hele tijd moet wachten. Als je samenwerkt met een vakman, verloopt dit proces vaak sneller.

Stappenplan totaalrenovatie

Elke totaalrenovatie is anders. De stappen zullen verschillen afhankelijk van de oppervlakte van je woning en de uit te voeren werken. Hieronder geven we de basisstappen die bij veel totaalrenovaties gevolgd worden. Om zeker te zijn dat alles goed loopt, is het aangeraden je te laten bijstaan door een vakman.

Stap 1: analyse van je woning

Vooraleer je bepaalt wat je allemaal renoveert, voer je een bouwkundige check van je woning uit. Op deze manier kan je uitzoeken wat allemaal gerenoveerd moet worden en of de constructie van je woning al dan niet stevig genoeg is.

Stap 2: ontwerp

Als je in kaart gebracht hebt welke werken je wil laten uitvoeren, kan je een ontwerp laten opmaken dat voldoet aan je wensen en de bestaande wetgeving, zoals EPB-eisen.

Stap 3: planning

De derde stap is het opstellen van een planning. Door alle werkzaamheden perfect uit te plannen, weet je zeker dat de werken elkaar vlot opvolgen. Het is aangeraden om te starten met de belangrijkste zaken, zoals stabiliteitswerken en centrale verwarming, om nadien de minder belangrijke werken uit te voeren.

Stap 4: administratie

Een totaalrenovatie brengt een hoop administratie met zich mee. Controleer of alles in orde is. Denk hierbij aan de EPB-aangifte, stedenbouwkundige vergunningen en het aanvragen van offertes.

Stap 5: budget

Nadat je de vorige stappen doorlopen hebt, heb je al een goed beeld van de prijs van je totaalrenovatie. Het is aangeraden dit vast te leggen met de aannemer zodat je zeker niet voor verassingen komt te staan. Ook zijn er verschillende premies waar je mogelijk recht op hebt. Tenslotte is het een goed idee om rekening te houden met onverwachte kosten.

Stap 6: de renovatiewerken uitvoeren

Wanneer alle stappen afgerond zijn, kunnen de renovatiewerken beginnen!

Voorbereiding, opvolging en uitvoering: wie doet dit?

Er zijn verschillende partijen die je kunnen bijstaan bij je totaalrenovatie. We sommen de verschillende opties voor je op.

Voorbereiding en opvolging van de totaalrenovatie

Totaalaannemer

Sommige aannemers bieden totaalpakketten aan voor een totaalrenovatie. Ze regelen in principe alles voor je.

Voordelen hiervan zijn dat je maar één aanspreekpunt hebt, je advies op maat krijgt en er op voorhand duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden over de totale prijs en de tijdsduur. Nadelen zijn dat je geen advies en prijzen kan vergelijken en je niet kan besparen door zelf de renovatiewerken te coördineren.

(interieur)architect

Een (interieur)architect kan net als een totaalaannemer alle werken op zich nemen. Je kan er ook voor kiezen een architect in te schakelen voor advies en de werken te laten uitvoeren door een aannemer. voor bepaalde werken is het verplicht om een architect in te schakelen.

Voordelen van een architect zijn dat je maar één aanspreekpunt hebt, je advies op maat krijgt, een architect veel ervaring en expertise heeft op vlak van interieurinrichting en design en er op voorhand duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden over de totale prijs en de tijdsduur. Nadelen zijn dat het duurder is dan een totaalaannemer en je niet kan besparen door zelf de renovatiewerken te coördineren.

Zelf

Ben je goed in plannen, heb je kennis van verbouwen en heb je tijd? Dan kan je de voorbereidingswerken en coördinatie van je totaalrenovatie ook zelf doen.

Voordelen hiervan zijn dat het goedkoper is en je controle hebt over alles. Nadelen zijn dat je geen vast aanspreekpunt hebt bij vragen, je een minder duidelijk zicht op de totale prijs en tijdsduur hebt en je geen financiële bescherming hebt bij tegenvallers tijdens de uitvoering.

Uitvoering van de werken

Totaalaannemer

Een totaalaannemer regelt ook de uitvoering van de renovatiewerken. Hij coördineert onderaannemers en controleert de planning regelmatig.

Voordelen hiervan zijn dat de werken correct en snel uitgevoerd worden en er geen discussie is over verantwoordelijkheid wanneer zaken mislopen. Een nadeel is dat je niet kan besparen door zelf werken uit te voeren.

Aannemer en (interieur)architect

Wanneer je samenwerkt met een aannemer en een architect, voert de aannemer de werken uit en houdt de architect de planning en de kwaliteit van het werk in het oog.

voordelen zijn dat de werken correct en snel uitgevoerd worden, er geen discussie is over verantwoordelijkheid wanneer zaken mislopen en je een combinatie van technische kennis en creatief advies hebt. Een nadeel is dat je niet kan besparen door zelf werken uit te voeren.

Verschillende vakmannen

Je kan ook zelf op zoek gaan naar verschillende vakmannen.

Voordelen hiervan zijn een correcte uitvoering van de werken en een grote vrijheid que keuze van de vakmannen waarmee je samenwerkt. Nadelen zijn dat het lastiger is om de verschillende werken op elkaar af te stemmen, het prijsoverzicht en de tijdsduur minder duidelijk is, je niet kan besparen door werken zelf te doen en er discussies kunnen zijn over de verantwoordelijkheid wanneer zaken mislopen.

Prijs totaalrenovatie

Omdat elke totaalrenovatie compleet verschillend is, is een exact kostenplaatje niet te bepalen. om een goede prijsschatting van jouw project te krijgen, schakel je best een vakman in. Hieronder geven we richtprijzen van enkele veel voorkomende renovatiewerken tijdens een totaalrenovatie. Deze prijs kan dus sterk verschillen afhankelijk van het materiaal, de staat van je woning en je exacte wensen.

RenovatiewerkenGemiddelde prijs
Toilet renoveren1750-2500 euro
Keuken renoveren1200-1700 euro
Badkamer renoveren6000-9500 euro
Zolder renoveren30-40 euro per vierkante meter
Elektriciteitswerken30-35 euro per uur
Schilderwerken30 euro per vierkante meter
Afbraakwerken30-40 euro per vierkante meter

Premies totaalrenovatie

Een totaalrenovatie is een grote investering. Er zijn gelukkig enkele premies beschikbaar die de kosten kunnen drukken. Het is een goed idee om na te gaan of je hier al dan niet recht op hebt.

Overkoepelende renovatiepremie

De overkoepelende renovatiepremie bedraagt 20% – 30% van de goedgekeurde facturen. Het minimumbedrag dat je moet voorleggen is 2500 euro.

Totaalrenovatiebonus

Als je binnen vijf jaar investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, zoals nieuwe beglazing en isolatiewerken, heb je recht op de totaalrenovatiebonus.

Provinciale en gemeentelijke premies

Sommige gemeentes en provincies geven premies voor renovatiewerken. Vraag dit na bij je gemeente.

Premies netbeheerder

Netbeheerder Fluvius biedt verschillende premies aan, zoals dak- en zolderisolatie, muurisolatie en vloerisolatie.

Verlaagd btw-tarief

Is je woning 10 jaar of ouder? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief: je betaalt slechts 6% btw in plaats van 21% voor de materialen en arbeidskosten.

Informeer je goed over de voorwaarden van de premies. Je kan je hierbij laten bijstaan door een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een renovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.