De kelder omvormen met een kelderrenovatie

Renovatie
the_title()

Er zijn verschillende redenen om je kelder te renoveren. Soms is het nodig om de staat van je woning in orde te houden, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van vochtproblemen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de kelder om te vormen met een kelderrenovatie tot een bewoonbare ruimte. je kan allerlei fijne leefruimtes maken van je kelder. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Verschillende soorten renovatiewerken in de kelder

Er zijn verschillende momenten waarop een renovatie van je kelder nodig is. Denk hierbij aan vochtproblemen, een beschadigde vloer of een slechte isolatie. We bespreken een aantal belangrijke werken.

Vochtbestrijding

Vochtproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals gezondheidsproblemen en schade aan je woning. Kelders worden snel vochtig. Hier zijn verschillende oorzaken en oplossingen voor.

Oorzaken

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt via de grond in de muren terecht. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een te hoog grondwaterpeil en lekke leidingen. Bij opstijgend vocht ligt de oplossing in een renovatie van vloeren en muren.

Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht komt er vocht in de binnenmuren vanuit de buitenmuren. Dit komt onder andere voor wanneer er veel regenval is of de buitenmuren beschadigd zijn. Net zoals bij opstijgend vocht, is er een renovatie van de vloer en muren nodig.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer afgekoelde warme lucht niet weg kan. Over het algemeen komt dit door een gebrek aan ventilatie. De meest geschikte oplossing hiervoor is dan ook het plaatsen van een ventilatiesysteem.

Oplossingen

Renovatie keldervloer- en muur

Muren injecteren

Het injecteren van muren is een goed oplossing bij een lichte lekkage. Er wordt een vochtwerende gel aangebracht door verschillende gaten te boren in de muur.

Kelderdrainage

Kelderdrainage gebeurt bij een hardnekkige lekkage waarbij de druk van het grondwater hoog is. Er bestaat randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage. Via een drainagerand en een noppenmembraan wordt het vocht naar een verzamelput gebracht.

Kelderbekuiping

Als de druk van het grondwater niet hoog is, maar de lekkage hardnekkig, dan kan je je kelder kuipen. Dit brengt breekwerken met zich mee. Dit gebeurt als volgt: Eerst en vooral wordt de vloer verwijderd, waarna er waterdichte cementmorel aangebracht wordt op vochtige plekken. Vervolgens wordt er een nieuwe waterdichte vloerplaat geplaatst waarop een dichting laag aangebracht wordt. Tenslotte wordt er nog extra versterking aangebracht in de klimnaad.

Ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk om vervuilde lucht naar buiten te voeren en schone lucht weer naar binnen te brengen. Ventilatie zorgt er voor dat vochtproblemen vermeden worden. Er zijn twee mogelijkheden: Natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie.

Heb je last van vocht, maar weet je niet goed waar het probleem zich bevindt? Schakel dan een vakman in. Zij hebben kennis en speciale apparatuur om het probleem op te sporen en op te lossen.

Isolatie

Isolatie zorgt ervoor dat warmte niet kan ontsnappen in de winter en hitte minder makkelijk binnenkomt in de zomer. Met isolatie bespaar je energie, wat positief is voor het klimaat en je energierekening.

Muurisolatie

Muurisolatie dient om warmte in de kelder langer vast te houden en bijgevolg energie te besparen. Er zijn verschillende manieren om muren te isoleren.

Plafondisolatie

Plafondisolatie dient voornamelijk om bovengrondse geluiden te dempen en warmte vast te houden. Dit is evengoed vloerisolatie van de benedenverdieping, waardoor de warmte daar ook beter vastgehouden wordt.

Verschillende functies kelder

Veel mensen denken bij een kelder aan een donkere, vieze ruimte waar eventueel wat spullen opgeborgen worden. Er zijn echt allerlei manieren om van je kelder een leuke woonruimte te maken. We geven een aantal ideeën die je in je kelderruimte kan uitvoeren:

  • Slaapkamer
  • Ontspanningsruimte
  • Wijnkelder
  • Woonkamer
  • Werkkamer
  • Bioscoop
  • Fitnessruimte
  • Speelkamer
  • Badkamer
  • Keuken

Om je kelder om te bouwen tot een bewoonbare ruimte, moet je aan verschillende dingen denken. Onder andere plafondafwerking, muurafwerking, vloerafwerking, elektriciteit, waterleiding en de inrichting zijn van belang. Het is ook belangrijk dat het vochtgehalte in orde is en dat er goede ventilatie is. Heb je hulp nodig bij deze werken of heb je zelf een goed idee, maar weet je niet goed of dit mogelijk is? Neem dan contact op met een vakman.

Prijs kelderrenovatie

De prijs van je kelderrenovatie hangt af van wat je precies renoveert. De kosten van het oplossen van een vochtprobleem zullen bijvoorbeeld sterk verschillen van de prijs die je betaalt om je kelder om te vormen tot een fitnessruimte. Om een goed overzicht van het totale kostenplaatje te krijgen, schakel je best een vakman in. Voor bepaalde werken zijn er premies beschikbaar die de kosten drukken. Dit gaat vaak over werken die de energieprestatie van je woning verbeteren.

Heb je nog andere vragen over het renoveren van je kelder? Ook dan kan je contact opnemen met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een kelderrenovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.