Gevelrenovatie: kaleien of crepi?

Gevel Renovatie
the_title()

Bij het renoveren van je gevel heb je verschillende opties qua gevelbekleding. Kaleien en crepi zijn hier twee van. Deze twee soorten gevelbekleding hebben verschillende goede kwaliteiten en zorgen met hun uitgebreid aantal aan mogelijkheden qua kleur en afwerking voor een mooi uiterlijk van je woning. Maar wat is nu de beste keuze voor je gevelrenovatie: kaleien of crepi? Bekijk de beste optie voor je situatie met je vakman.

Kaleien

Kaleien is een techniek die al honderden jaren mee gaat. Landbouwers brachten ieder jaar een laag kalkverf aan op hun buitenmuren om ze te beschermen. Na een aantal jaar was deze laag erg dik, dit noemden ze het kalei-effect. Tegenwoordig wordt er gewoon één dikke laag aangebracht. Dit is efficiënter, maar kent dezelfde voordelen.

De laag die aangebracht wordt is vooral van kalk gemaakt. Kaleien zorgen voor een rustieke look. Tegenwoordig kan je kiezen uit veel kleuren en afwerkingen, waardoor het uiterlijk van je woning aangepast kan worden aan je smaak. Bovendien camoufleert het kleurverschillen en oneffenheden op je gevel. De onderliggende structuur blijft over het algemeen wel zichtbaar.

Naast het esthetische voordeel van kaleien, zijn er ook meer praktische voordelen. Kaleiverf biedt bijvoorbeeld zeer goede bescherming tegen allerlei weersomstandigheden, bijvoorbeeld goed tegen natte omstandigheden. Ook kunnen je muren nog goed ademen wanneer je voor kaleien kiest. Hierdoor is de kans dat vocht aan de binnenkant van je muur ophoopt en er schimmels ontstaan kleiner.

Crepi

Crepi, ook wel buitenpleister genoemd, lijkt op kalei, maar de consistentie is anders. Er zijn twee soorten crepi: minerale crepi en kunstharscrepi. Minerale crepi wordt van natuurlijke materialen gemaakt en kunstharscepi onder andere van siliconen. Ze zorgen allebei voor een vochtvrije gevel.

Crepi heeft net als kaleien beschermende eigenschappen. Bovendien is het slijtvast, zeker bij kunstharspleister is dat het geval. Minerale crepi kan dik aangebracht worden, wat handig is als de gevel oneffenheden vertoont die je graag volledig wil wegwerken. Ze zijn allebei waterbestendig en gaan jarenlang mee. Hieronder bespreken we kort de eigenschappen per type crepi.

Kunstharscrepi of kunstharspleister

Kunstharscrepi wordt ook wel synthetische crepi, sierpleister of siliconenpleister genoemd. Het is een heel elastisch materiaal.  Als krimpt en uitzet door temperatuurverschillen, is de kans klein dat er barsten of scheuren ontstaan. Het is net als kaleien en minerale crepi vochtafstotend. Kans op schimmels is dus kleiner, wat de kan op renovatiewerken en gezondheidsproblemen verlaagt. Bovendien is gevelreiniging minder snel nodig.

Bij dit type crepi wordt er slechts een dunne laag aangebracht.. Als je een strakke afwerking wil, is een egale en vlakke ondergrond nodig. Als je oneffenheden goed wil verdoezelen is minerale pleister waarschijnlijk een betere keuze.

Minerale pleister

De basis van minerale pleister is meestal kalk en cement. De laag wordt dikker aangebracht, waardoor oneffenheden volledig weggewerkt kunnen worden. minerale pleister is echter iets gevoeliger voor vocht en aantasting door algen dan de andere materialen. Mocht je in een vochtige, groene omgeving wonen is kunstharscrepi waarschijnlijk beter geschikt.

Prijs

De prijs verschilt op basis van de oppervlakte, extra werken die nodig zijn, de precieze afwerking, … In deze tabel zie je de gemiddelde prijs van kaleien en crepi per vierkante meter/

MateriaalGemiddelde prijs per vierkante meter
Kaleien25-40 euro per vierkante meter
Crepi40-80 euro per vierkante meter.

Om de kosten te drukke kan je nagaan of er premies zijn waar je recht op hebt. Een voorbeeld van een premie die bij sommige gevelrenovaties gebruikt kan worden, is de renovatiepremie. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op  deze premie, maar het is de moeite waard dit na te gaan.

Als je woning ouder is dan tien jaar en je de werken laat uitvoeren door een aannemer betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%

Conclusie: kaleien of crepi?

Kaleien en crepi zorgen allebei voor een mooi uiterlijk van je gevel en zijn geschikt voor allerlei weersomstandigheden. Minerale crepi is net wat minder goed bestand tegen vocht, waardoor de andere twee materialen beter geschikt zijn in vochtigere omgevingen. 

Zowel crepi als kaleien zijn dus een goede keuze voor je gevelrenovatie. De verschillen zijn niet heel groot. Als je twijfelt tussen de verschillende soorten crepi en kaleien, kan je contact opnemen met een vakman. Zij kunnen je meer vertellen over de verschillen, de prijs en welke soort het best geschikt is voor jouw woning.

Vraag een gratis offerte aan voor gevelrenovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.