Wat zijn de prijzen van voegwerken

Gevel
the_title()

Voegen zorgen voor de bescherming en het uiterlijk van je gevel. Het is belangrijk deze goed te onderhouden en te repareren indien nodig. In dit artikel vind je alles over voegwerken: de prijs, mogelijkheden en de verschillende types voegwerken.

Waarom voegwerken?

Voegwerken zijn een belangrijk onderdeel van je gevel. Het omvat alle werkzaamheden die te maken hebben met de voegen in een muur: zowel het aanbrengen van nieuwe voegen, bestaande voegen herstellen en voegen verwijderen

Er zijn twee redenen waarom goede voegwerken belangrijk zijn:

  1. Bescherming

Sommige huiseigenaren denken dat scheuren en barsten in de mortel niet veel kwaad kunnen en dat de voegen alleen een esthetisch doel dienen. Dit is een groot misverstand. De mortel wordt aangebracht om het metselwerk te beschermen en de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Vocht is hierbij vijand nummer één. Vooral vorst kan bij vrieskou schade aan de gevel veroorzaken. Goede mortel zorgt ervoor dat er zo min mogelijk vocht in de gevel kan komen. Heb je vocht in de muren door optrekkend vocht, dan volstaat een reparatie niet en moet je eerst de oorzaak aanpakken.

2. Esthetiek

Naast de praktische redenen hebben voegen ook een esthetische functie. De voegen bepalen het uiterlijk van de gevel mee. Voegmortel wordt in verschillende kleuren gemaakt. De meest voorkomende kleuren zijn wit, grijs en zwart. In sommige gevallen kan je ook dezelfde kleur als de stenen nemen. Om een goede kleur te kiezen, kan je je laten bijstaan door een vakman.

Voegwerken: de mogelijkheden

Er zijn verschillende voegwerken mogelijk. We bespreken ze hieronder.

Nieuwe voegen aanbrengen

Het aanbrengen van nieuwe voegen gebeurt vooral bij nieuwbouw en gevelrenovaties. Voegen beschermen tegen verschillende weersomstandigheden en bepalen het uiterlijk van je woning mee.

Voegen herstellen

Na verloop van tijd kunnen er barsten  en andere beschadigingen ontstaan. Kapotte voegen vergroten de kans op vochtproblemen en zorgen er voor dat het uiterlijk van de gevel minder mooi wordt. 

Voegen verwijderen

Er zijn twee methodes om bestaande voegen te verwijderen:

  • Voegen uithakken

Voegen uithakken gebeurt met een hakhamer en luchtdruk. Het is goedkoper dan voegen uitslijpen, maar het resultaat is iets minder nauwkeurig.

  • Voegen uitslijpen

Het eindresultaat is preciezer wanneer je voegen uitslijpt. Deze methode werkt beter bij smalle of harde voegen. De kosten liggen dus wel wat hoger dan wanneer je de voegen laat uithakken.

Schoorsteen voegen

Voegen die niet meer in goede staat zijn, kunnen tot schoorsteen lekkage leiden. Dit kan vermeden worden door de schoorsteen regelmatig te laten nakijken en herstellen indien nodig. Dit kan je, net als de andere voegwerken, laten doen door een vakman. 

Soorten voegen

Er bestaan verschillende soorten voegen. De meest voorkomende:

Verdiepte voeg

Een verdiepte voeg zit dieper in de muur. De bakstenen steken een paar millimeters uit ten opzichte van de voeg. Verdiepte voegen drogen sneller op nadat ze nat geworden zijn

Open stootvoeg

Een open stootvoeg is in principe geen echte voeg. De ruimte tussen twee stenen wordt opengelaten. Dit zorgt voor verluchting.

Platvolle voeg

Een platvolle voeg is de meest voorkomende soort. De voeg loopt gelijk met de gevel.

Snijvoeg

Een snijvoeg ontstaat op basis van een platvolle voeg, maar er wordt een stukje van de bovenkant en onderkant schuin weggesneden om een schaduweffect te creëren.

Knipvoeg

Knipvoegen zijn qua uiterlijk gelijkaardig aan snijvoegen. Ook hierbij wordt de boven- en onderkant weggesneden. Bij een knipvoeg steekt de voeg lichtjes uit ten opzichte van de gevelstenen, wat bij een snijvoeg niet het geval is.

Daggesneevoeg

Bij een daggesneevoeg wordt er in het midden een horizontale snee gemaakt.

Platvolborstelwerk

Ook deze voegsoort is gebaseerd op een platvolle voeg. Het verschil is dat hierbij een ruwe look gecreëerd wordt door voordat het voegsel uitdroogt er met een borstel over te gaan.

Elastische voegwerken

Elastische voegwerken zijn voegen op basis van elastisch materiaal, bijvoorbeeld siliconen, acrylaten of polyurethaan. Deze voegsoort wordt vooral gebruikt om de verbinding met deuren of ramen water- en luchtdicht te maken. Een voordeel van elastische voegwerken is dat het twee verschillende bouwmaterialen met elkaar kan verbinden.

Schaduwvoeg

Schaduwvoegen lopen schuin. De onderkant van de voeg zit op dezelfde hoogte als de gevel, maar de bovenkant zit een paar millimeters dieper.

Prijs voegwerken

De exacte prijs van voegwerken hangt af van verschillende factoren: de grootte van je gevel, de soort voeg, de hoeveelheid detailwerk, … In de tabel hieronder zie je de gemiddelde prijs per vierkante meter. Voor een exacte prijs, neem je best contact op met een vakman.

Soort voegPrijs per vierkante meter
Verdiepte voeg€ 8-12 
Open stootvoeg€ 10
Platvolle voeg€ 8-12
Snijvoeg€ 60-110
Knipvoeg€ 60-110
Daggesneevoeg€ 30
Platvolborstelvoeg€ 8-12
Elastische voegwerkVanaf € 9-12
Schaduwvoeg€ 11-16

Voegen uitslijpen of uithakken kost gemiddelde € 32 per vierkante meter.

Simpele voegwerken kan je zelf uitvoeren als je een beetje handig bent. Het is echter geen slecht idee toch een specialist in te schakelen. Zo ben je zeker van een mooi eindresultaat. Bovendien kan de muur snel beschadigd raken als je iets fout doet. Ook dat probleem kan makkelijk vermeden worden door een vakman in te schakelen.

Vraag een gratis offerte aan voor voegen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.