Spuitkurk voor je gevelrenovatie

Gevel
the_title()

Ben je op zoek naar een nieuwe gevelbekleding? Dan is het een goed idee om spuitkurk in overweging te nemen. Dit materiaal heeft tal van voordelen: het is duurzaam, makkelijk aan te brengen op de gevel en het heeft isolerende eigenschappen. In dit artikel vind je meer informatie om te bepalen of spuitkurk al dan niet het geschikte materiaal is voor je gevelrenovatie. 

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een gevelbekleding die gemaakt is op basis van acrylhars en kurkgranulaat. Het materiaal wordt over het algemeen in twee lagen rechtstreeks op de gevel gespoten. Wanneer je kiest voor gespoten kurk, heb je de keuze uit verschillende kleuren en korrelgroottes. Je kan dus een gevel kiezen die perfect bij je smaak past. Bovendien heeft kurk goede isolerende eigenschappen en beschermt spuitkurk je tegen vocht en kou.

Voor- en nadelen spuitkurk voor je gevelrenovatie

Spuitkurk als gevelbekleding biedt tal van voordelen. Net als alle andere gevelbekledingen kent het natuurlijk ook enkele nadelen. We bespreken hieronder de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen

  • Isolerende eigenschappen

Je kan best nog een echt isolatiemateriaal plaatsen vooraleer je de gevel bekleedt met spuitkurk. Toch helpt dit materiaal bij de isolatie. Het is warmte- en geluid bufferend. Daarnaast zorgt het voor minder koudebruggen.

  • Bescherming

Spuitkurk is waterafstotend en beschermt je gevel tegen vocht. Het blijft dampopen, waardoor er minder kans is op condensvorming.

  • Brandwerend

“Kurk is toch van hout gemaakt? En hout brand toch goed?” Laat je hier zeker niet door vangen want Kurk is degelijk efficiënt en is zeker nog eens een veilige geveloplossing. Maak je zeker dus geen zorgen want spuitkurk is brandwerend.

  • Breed toepasbaar

Spuitkurk kan op verschillende ondergronden geplaatst worden: beton, hout, baksteen en kunststof.

  • Esthetisch aspect

Er zijn heel wat verschillende kleuren en korrelgroottes, waardoor je verschillende kanten op kan met het uiterlijk van je gevel. Vaak wordt er een middel-grove korrel gebruikt. De gespoten kurk kan rechtstreeks op de bestaande stenen aangebracht worden of het kan op een cementeringslaag aangebracht worden. Als je het rechtstreeks op stenen aanbrengt, blijft de structuur van de stenen zichtbaar. Breng je het aan op cement, dan krijg je een egale look.

  • Milieuvriendelijk

Kurk is een milieuvriendelijk product. Het is nagroeibaar en ook de andere producten die gebruikt worden om tot spuitkurk te komen en dit materiaal aan te brengen op de gevel zijn niet schadelijk voor het milieu. Bovendien heeft het een lange levensduur.

  • Niet kwetsbaar

Spuitkurk is niet al te kwetsbaar. Het is kras- en slijtvast, UV-bestendig en elastisch, waardoor er minder kans is op beschadigingen. 

  • Weinig onderhoud

Spuitkurk heeft geen speciaal onderhoud nodig. Vuil kan je makkelijk verwijderen met de tuinslang.

  • Makkelijke plaatsing

Spuitkurk wordt vaak vergeleken met crepi. Één van de verschillen tussen beide is dat het aanbrengen van crepi arbeidsintensiever is. Het kan makkelijk en snel op de gevel gespoten worden.

Nadelen

  • Geen volwaardige gevelisolatie

Zoals hierboven al besproken heeft spuitkurk goede isolerende eigenschappen, maar het biedt geen volledige isolatie.

  • Reinigings- en herstellingswerken

Het is belangrijk dat je gevel in goede staat is vooraleer je spuitkurk plaatst. het moet schoon zijn en er mogen geen scheuren of andere beschadigingen aanwezig zijn. Als dit wel het geval is, moet je de gevel eerst reinigen en herstellen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Weet je niet zeker of je gevel voldoende in orde is om het te bekleden met spuitkurk? Dan kan je altijd raad vragen bij een vakman.

Spuitkurk of crepi

Spuitkurk wordt vaak vergeleken met crepi. Het uiterlijk van beide materialen is gelijkaardig. Toch zijn ze verschillend van elkaar:

  • Crepi heeft minder isolerende eigenschappen dan spuitkurk.
  • Het aanbrengen van crepi is arbeidsintensiever dan het aanbrengen van spuitkurk.
  • Crepi kan je niet zelf reinigen, terwijl spuitkurk makkelijk zelf schoon te maken is.
  • Spuitkurk is duurzaamer dan crepi.
  • Crepi heeft meer kans op scheurtjes en andere beschadigingen.

Prijs spuitkurk voor je gevelrenovatie

De exacte prijs van spuitkurk hangt af van verschillende factoren. Onder andere het te bekleden oppervlakte, de bereikbaarheid van de gevel, de arbeidskosten en het aantal lagen dat aangebracht moet worden. Ook is het belangrijk rekening te houden met eventuele reparatie- en schoonmaakkosten. Een propere gevel zonder beschadigingen is zeer belangrijk. Als je een juiste schatting wilt voor jouw gevel, schakel je best een vakman in.

Gemiddelde kost spuitkurk 60-80 euro per vierkante meter. De prijs van crepi is iets hoger: gemiddeld 80-120 euro per vierkante meter. 

Ben je overtuigd van de voordelen van spuitkurk en wil je je gevel er graag mee laten bekleden? Twijfel je nog tussen crepi of spuitkurk? Wil je graag meer informatie over andere gevelbekledingen of heb je nog andere vragen? Schakel dan zeker een vakman in.

Vraag een gratis offerte aan voor gevelrenovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.