Wat is de prijs van een toiletrenovatie?

Badkamer Renovatie
the_title()

Iedereen brengt heel wat tijd door op het toilet. Het is dan ook belangrijk dat je toilet in goede staat is en ook een aangename ruimte is een voordeel. Er zijn verschillende redenen waarom je je toilet zou willen renoveren: soms is het gewoon nodig omdat bepaalde zaken kapot zijn, maar je kan evengoed de uitstraling van het toilet opsmukken omdat het een onderdeel van je interieur is. In dit artikel vind je inspiratie, informatie en de prijs van een toiletrenovatie.

Wanneer is een toiletrenovatie nodig?

Je kan op eender welk moment en om eender welke reden beslissen dat je je toilet wilt renoveren. Er zijn echter een aantal momenten dat het aangeraden is je toiletpot te vervangen of repareren. Bijvoorbeeld wanneer er geurhinder is, de leidingen of afvoer verstopt zijn, je last hebt van verkleuringen of wanneer er een aantal onderdelen kapot zijn.

Soorten toiletten

Wanneer je een nieuw toilet koopt, kan je kiezen uit verschillende soorten toiletpotten en verschillende spoelmodellen.

Soorten toiletpotten

Staand toilet

Bij een staand toilet staat de toiletpot op de grond. Er bestaan een aantal soorten staande toiletten, het verschil zit meestal in het waterreservoir. Er zijn zowel toiletten waarbij het reservoir achteraan op de pot geplaatst wordt als toiletten waar het reservoir ingebouwd zit. Een voordeel van deze soort is de prijs: het is goedkoper dan een hangtoilet of Japans toilet. Een nadeel is dat het onderhoud minder handig is.

Hangtoilet

Een hangtoilet wordt ook wel een wandcloset genoemd. Het is een veelvoorkomend model omdat het verschillende voordelen heeft. Het is onder andere onderhoudsvriendelijk, je kan zelf de hoogte kiezen en het neemt minder plaats in beslag. Een nadeel is dat deze soort duurder is dan een staand toilet en de juiste aansluitingen in de muur aanwezig moeten zijn.

Japans toilet

Een Japans toilet, ook douchetoilet of wellness wc genoemd, is een toilet waarbij je geen toiletpapier nodig hebt omdat er een waterstraal ingebouwd is. Het is luxueus en duurzaam. Je kan via een bedieningspaneel kiezen welke functie je gebruikt. Naast de waterstraal zijn er nog andere functies, zoals een verwarmde toiletbril.

Soorten spoelmodellen

Vlakspoel

Een vlakspoeltoilet heeft een plateau, wat ervoor zorgt dat opspattend water tegengehouden wordt.

Diepspoel

Bij een diepspoeltoilet is er geen plateau. Het voordeel van deze soort is dat het makkelijker schoon te maken is.

Inspiratie

Je kan verschillende kanten op met je toilet en de ruimte er omheen. We geven een aantal ideeën. Heb je zelf een idee? De kans is groot dat dit mogelijk is. Contacteer een vakman om je idee te bespreken.

Kleur

Veel toiletpotten zijn gemaakt van wit keramiek of kunststof, maar je kan evengoed voor een andere kleur kiezen. Niemand houdt je tegen om een zwarte toiletpot te kiezen of één met alle kleuren van de regenboog.

Ouderen en andersvaliden

Voor ouderen en andersvaliden zijn de meeste toiletten niet ideaal. Gelukkig kan je een wc aanpassen zodat het handiger in gebruik is. Dit kan onder andere door de toiletbril te verhogen of leuningen te plaatsen langs het toilet. Meer mogelijkheden kan je opvragen bij een vakman.

Toilet zonder spoelrand

De meeste wc’s hebben onder de bril een rand. Hier kan vuil en kalk zich ophopen. Als je kiest voor een model zonder spoelrand, gebeurt dit niet.

Sfeer

De inrichting en uitstraling van de toiletruimte lijkt voor veel mensen minder belangrijk dan de uitstraling van andere ruimtes in huis. We spenderen echter heel wat tijd op het toilet: waarom zou je de inrichting niet zo mooi mogelijk maken?

Denk hierbij aan een mooie vloer, een nieuw verfkleur op de muren, een muurtekening of een andere wandbedekking, plantjes, mooie handdoekjes, goede zeep, een speciale spiegel, sfeervolle verlichting of een print op de toiletbril.

Prijs toiletrenovatie

De prijs van je toilet hangt af van verschillende factoren. Onder andere het model dat je kiest en eventuele voorbereidende werken. Als je ook bijvoorbeeld tegels, stucwerk of kranen wil renoveren, dan betaal je natuurlijk meer. Voor de toiletpot zelf betaal je gemiddeld tussen de 400 en 3000 euro. Een meer exacte prijsschatting kan je opvragen bij een vakman.

Premies

Er zijn een aantal premies waar je bij je toiletrenovatie misschien recht op hebt. Bekijk zeker de voorwaarden goed vooraleer je begint met je toiletrenovatie.

  • De aanpassingspremie

Als je aanpassingen doet om het toilet toegankelijker te maken voor 65-plussers, heb je mogelijk recht op de aanpassingspremie. Het bedrag hiervan gaat tot 1250 euro.

  • De Vlaamse renovatiepremie

Een toiletrenovatie valt onder technische installaties en sanitaire voorzieningen. Als je recht hebt op de Vlaamse renovatiepremie, kan het bedrag zo’n 20-30% van je factuur bedragen.

  • Premies van Fluvius of de gemeente

Soms heb je recht op een premie van Fluvius of de gemeente. Of er gemeentelijke premies beschikbaar zijn, kan je checken bij je gemeente.

Ben je overtuigd dat je een toiletrenovatie wil laten uitvoeren of heb je een aantal vragen?

Vraag een gratis offerte aan voor een toiletrenovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.