Stappenplan voor een succesvolle verbouwing

Renovatie
the_title()

Bij een verbouwing komt veel geregel en stress kijken. Er zijn zo veel dingen waar je aan moet denken dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Om het wat makkelijker te maken geven je hier een stappenplan voor een succesvolle verbouwing.

Analyseer je woning

Allereerst is het belangrijk een goed beeld te hebben van de staat van je woning. Het is belangrijk dat de constructie en stabiliteit in orde zijn vooraleer je aan je verbouwingen begint. Daarnaast kan je bekijken wat allemaal veranderd moet worden. We sommen hieronder een aantal zaken op waar je zeker aan moet denken:

  • Isolatie: is je huis voldoende geïsoleerd?
  • Dak: is je dak in orde?
  • Gevels: heeft je gevel nood aan herstellingen of renovatie?
  • Vochtproblemen: heb je soms last van vocht of vermoed je dit?
  • Akoestiek: heb je last van lawaai?

Bekijk per ruimte wat er allemaal moet gebeuren. Denk hierbij ook aan de indeling van je woning: is alles wat je wil verbouwen mogelijk of moet je zaken veranderen? Kijk hiervoor onder andere ook naar stopcontacten en verlichting. Het is een goed idee een vakman in te schakelen om je hierbij te laten helpen. Zij gaan minder snel belangrijke zaken over het hoofd zien.

Budgeteer je verbouwing

Ook je budget is belangrijk. Past alles wat je wil verbouwen in je budget? indien nodig kan je kijken of je kan besparen op bepaalde zaken of nagaan of je een lening kan aangaan. Denk zeker ook aan onvoorziene kosten. Bekijk ook of je recht hebt op premies, zoals de totaalrenovatiebonus.

Maak een plan van de verbouwing

Nu je weet wat er allemaal verbouwd moet worden en je je budget kent, kan je een plan opmaken. Een overzicht van wat er allemaal moet gebeuren, wanneer dit moet gebeuren, … is erg handig. De kans dat er problemen optreden is op deze manier veel kleiner. Om je plan zo exact mogelijk af te werken, kan je best samenwerken met de personen die de werken zullen uitvoeren. Wie dit kan doen, lees je hieronder.

Denk ook na over eventuele duurzame opties. Dit is enerzijds beter voor het klimaat en anderzijds bespaar je er op termijn geld mee omdat je energierekening lager zal zijn. Je kan hierbij denken aan zonnepanelen, een warmtepomp en isolerend glas.

Bepaal wie de werken gaat uitvoeren

Als je zelf niet al te handig bent, is het een goed idee om een specialist in te schakelen. Zij kunnen je helpen om de verbouwing op een goede manier voor te bereiden en uit te voeren. Op deze manier weet je zeker dat de werken elkaar niet in de weg zitten en alles correct en veilig uitgevoerd wordt. Je kan zowel een aannemer als een (interieur)architect inschakelen.

Controleer of je vergunningen nodig hebt

Voor bepaalde verbouwingswerken heb je een vergunning nodig. Bij sommige werken moet je ook verplicht een architect inschakelen.  Controleer bij je gemeente of je voor de verbouwingswerken die jij gaat uitvoeren een vergunning nodig hebt. Vaak zal je vakman je dit kunnen vertellen.

Controleer je plan

Nu alles geregeld is, kan je controleren of je plan goed in elkaar zit. Volgen de werken elkaar logisch op? Zijn alle vakmannen geregeld? Hoe veel tijd zal de verbouwing in beslag nemen en hoeveel zal het je kosten? Je kan de uitvoering en controle van de planning ook overlaten aan je vakman.

Zorg er voor dat alle afspraken met je aannemer of architect goed zijn vastgelegd.

Regel eventueel een tijdelijk verblijf

Grote renovatiewerken kunnen je woning tijdelijk veranderen in een bouwwerf. Dit is geen aangename plek om te wonen. Zeker als er geen warm water, elektriciteit en werkende verwarming is. Besluit of het misschien een beter idee is een tijdje ergens anders te wonen. Misschien kan je bij vrienden of familie logeren of op hotel gaan? Afhankelijk van waar je gaat wonen, kan dit voor extra kosten zorgen, maar je hebt wel meer comfort.

Zorg goed voor jezelf

Een verbouwing vraagt veel tijd en brengt stress met zich mee. Hou structuur in je dag en neem rust als je het nodig hebt.

Verbouw en geniet van je vernieuwde woning!

Uiteindelijk kunnen de werken echt starten. Dit kan lang duren, maar er komt een einde aan. En uiteindelijk kan je terecht in je mooie, vernieuwde woning.

Ben je van plan om te verbouwen, heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij de planning of werken? Schakel dan zeker een vakman in.

Vraag een gratis offerte aan voor een verbouwing

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.