Een boerderij of hoeve renoveren

Bouwen Renovatie
the_title()

Renoveren brengt vaak kopzorgen met zich mee, en het zou kunnen dat het je nogal afschrikt. Een boerderij of hoeve renoveren wekt echter ook wel wat droombeelden op. Niet in een nieuwbouwwoning, maar in een charmant en authentiek gebouw wonen dat je helemaal naar jouw zin hebt aangepast: je zou de uitdaging voor minder aangaan. Hier zetten we even verschillende soorten renovatiewerken voor een boerderij of hoeve op een rij en halen we enkele dingen aan om op te letten.

Deels renoveren uit noodzaak: ongedierte of andere kwaaltjes

Hoewel je hopelijk eerst een grondige keuring liet uitvoeren om het te vermijden, zou het kunnen dat je geplaagd wordt door houtworm. Als je er vroeg bij bent en je zeker bent dat het maar in een klein deel van je woning zit, zou je het in principe zelf kunnen bestrijden. Al kan je altijd best een expert inschakelen om de hele situatie te evalueren. Houtworm gaat namelijk zelden uit zichzelf weer weg, en kan snel verspreiden. Dan kan het de constructie van je woning aantasten en zit je met een groter probleem. Ook houtrot komt vaak voor en moet op een gelijkaardige manier aangepakt worden. Ongedierte, zoals muizen of ratten bijvoorbeeld, kan ook een deel van het gebouw aantasten waardoor je slechts een deel van je woning wil renoveren. Ook hier kan je best een gespecialiseerde firma inschakelen om het correct aan te pakken.

Meer licht 

Een boerderij of hoeve renoveren zal vaak gepaard gaan met nieuwe ramen om meer licht binnen te laten. Deze gebouwen hebben vaak kleine ramen om koude buiten te houden en de hele constructie zo sterk mogelijk te houden. Het zou kunnen dat de ramen en bijhorende kozijnen sowieso aan vervanging toe zijn, door de glassoort en/of omdat ze niet voldoende isoleren. Maar los daarvan zorgen grotere ramen alleszins voor meer lichtinval en dus voor een aangenaam open gevoel binnen. De woning zal er ook net iets sneller door opwarmen, je kan er een modernere look door verkrijgen en beter genieten van het uitzicht. 

Isoleren en verdere dakrenovaties

Boerderijen en hoeves zijn vaak niet alleen oud, maar ook groot. Hierdoor zullen isoleerwerken vaak nodig zijn. Niet enkel ramen vervangen zoals eerder gezegd, maar ook de vloer isoleren of spouwmuurisolatie laten uitvoeren kan een goed idee zijn. Of natuurlijk dakisolatie laten plaatsen. 

Een oud dak renoveren en isoleren brengt vaak specifieke eisen met zich mee, vooral als het bijvoorbeeld gaat om een rieten dak dat je graag wil (of mogelijk moet) behouden. Een dak renoveren roept bij een hoeve of boerderij ook extra vragen op, omdat een ouder dak behouden vaak ook meer onderhoud zal vragen. Het hele dak ineens vervangen, bijvoorbeeld riet vervangen door dakpannen, zal je op lange termijn mogelijk kosten besparen. Je zal wel zeker moeten zijn dat je dat mag, want zulke gebouwen komen vaak met bepaalde richtlijnen en voorwaarden. Eens je met het dak bezig bent, kan je ook ineens kijken of de schoorsteen vervangen of aangepast moet worden. 

Verbinden en/of indeling aanpassen

Een hoeve of boerderij bestaat vaak uit verschillende gebouwen. Je wil mogelijk enkel de stallen of de hooischuur renoveren, wat natuurlijk perfect kan. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om ze met elkaar te verbinden, om zo niet alleen een groter wooncomplex te hebben maar ook de indeling van je woning aan te kunnen passen. Velen renoveren zulke bijgebouwen zodat ze er een (wo)mancave, fitness of speelkamer van kunnen maken. Al houdt niemand je tegen om dus alle ruimtes met elkaar te verbinden en je woonkamer elders in te richten. Een boerderij of hoeve renoveren doe je uiteindelijk vaak voor jezelf. 

Opletten: voorwaarden en vergunningen

Aangezien het zulke speciale gebouwen zijn, kan een boerderij of hoeve renoveren gepaard gaan met wat technische details. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het gebouw een monumentale status heeft. Zeker een compliment, want dat betekent dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het van belang vond om het gebouw door te geven aan de volgende generaties. Maar dat wil ook zeggen dat je een vergunning moet aanvragen voor elke wijziging die je aan de buitenkant wil aanbrengen. Je architect kan je hiervoor meer info over geven, specifiek op jouw gemeente of gewest. Het zou kunnen dat het gewest namelijk eerst je plannen evalueert voor het je een vergunning toekent.

Een boerderij of hoeve renoveren doe je echter niet altijd gewoon voor jezelf, zoals we eerder aangaven. Als het en monumentale status heeft zal je mogelijk ook moeten renoveren, omdat je dan verplicht bent om verder verval te voorkomen. Check dan zeker even of je recht hebt op een kostencompensatie. Dan zit je trouwens vaak met een restauratie in plaats van een renovatie. Hierdoor mag je enkel traditionele materialen gebruiken. Vaak moet dit om het specifieke uiterlijk te behouden. Als je maar een deel van een gebouw wil renoveren door houtworm bijvoorbeeld, zoals eerder gezegd, zal je er dus ook op moeten letten dat het gerenoveerde stuk wel nog past bij de rest van het gebouw. 

Het zou kunnen dat je even door de bomen het bos niet meer ziet. Je kan dan ook altijd advies vragen aan een architect of een andere expert binnen de werken die je wil laten uitvoeren. Ga daarna zeker verschillende offertes aanvragen zodat je goed kan vergelijken en op voorhand een duidelijk budget kan vastleggen. Zo kan een boerderij of hoeve renoveren (of restaureren) alleen maar zorgen voor meerwaarde aan de woonst en meer genot voor jou!

Vraag een gratis offerte aan om een boerderij te renoveren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.