Wat is de prijs van een architect?

Bouwen Renovatie
the_title()

Een architect is een belangrijk persoon om je bouw- of renovatiewerken op een goede manier te laten verlopen. De prijzen van architecten kunnen sterk variëren afhankelijk van de architect, de werken en andere factoren. In dit artikel geven we je een overzicht om het geheel iets minder complex te maken.

Wat doet een architect?

Architecten kunnen verschillende taken op zich nemen. Ze tekenen de bouwplannen en controleren de uitgevoerde werken, maken een voorontwerp, vragen de nodige vergunningen voor je aan, … Hij kan ook een specifieke specialisatie hebben, zoals een binnenhuisarchitect of een tuin- en landschapsarchitect. Afhankelijk van de wensen die je hebt, ga je op zoek naar een andere architect.

Hoeveel kost een architect?

Het aanbod architecten is groot en de prijzen verschillen sterk, onder andere bekendheid en ervaring spelen hierin mee. Los daarvan zal het kostenplaatje ook afhangen van de werken die je uitvoert en de materialen die je uitkiest. Hieronder vertellen we meer over een aantal zaken die de prijs beïnvloeden.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn een aantal zaken die de prijs van een architect zullen beïnvloeden:

  • Het type architect: een architect die je helpt bij het bouwen van een nieuwbouw, zal vaak duurder zijn dan een interieurarchitect.
  • Het type opdracht: je zal minder betalen voor het opstellen van een ontwerp dan het laten verbouwen van je volledige woning.
  • De ervaring van de architect: architecten met meer ervaring, zullen vaak een hogere prijs vragen.
  • De mate van begeleiding: je architect kan je bouwproject coördineren. Hij houdt dan contact met de aannemer en andere vakmannen. Dit bespaart jouw tijd en stress, maar kost wel meer.
  • Freelancer of architectenbureau: een architectenbureau kost vaak meer dan een freelancer. Je bent echter wel zeker van ervaring en kwaliteit.

Nieuwbouw of verbouwing?

De prijs bij een nieuwbouw is anders dan bij een renovatieproject. Als je renoveert kan je bijvoorbeeld een extra ruimte toevoegen. Een architect kan een ontwerp opstellen voor een uit- of aanbouw, dakopbouw of bijgebouw.

Een architect kan je ook begeleiden wanneer je een nieuwe woning bouwt. Hij kan je van begin tot einde helpen en advies geven. Ook kunnen ze een coördinerende rol op zich nemen, waardoor jij geen contact moet hebben met een hele hoop verschillende aannemers en je budget en bouwplan goed nageleefd wordt.

De kosten voor een architect bij een renovatieproject liggen ongeveer tussen de 10.000 en 15.000 euro. Bij een nieuwbouw loopt het al snel op tot 35.000-50.000 euro. Deze prijzen zijn slechts richtprijzen, het kostenplaatje van jouw project wordt door veel factoren beïnvloed en kan dus anders zijn.

Methode van prijs berekenen

Er zijn verschillende methoden om een prijs te bepalen:

  • Percentage: sommige architecten kiezen ervoor de prijs te bepalen op basis van een percentage van de volledige verbouwingskosten. Dit percentage mag de architect zelf bepalen, vaak ligt dit rond de 7%
  • Uurloon: Andere architecten bepalen een vast uurloon en berekenen na de werken hoeveel het bedrag zal zijn. Vraag zeker op voorhand een schatting van de aantal werkuren.
  • Vast bedrag: het is ook mogelijk dat een architect een vast bedrag bepaalt voor de werken en hier niets meer aan verandert.
  • Vierkante meter: ten slotte kan een architect er ook voor kiezen een tarief per vierkante meter vast te stellen.

Stel aan het begin van de samenwerking met je architect een contract op. Bepaal hierin ook de betaalfases. Vaak betaal je eerst een voorschot, nadat het voorontwerp klaar is betaal je weer een voorschot, als de stedenbouwkundige vergunning is ingediend betaal je opnieuw een voorschot en ten slotte betaal je nog een voorschot wanneer de aannemers de aanbestedingsdocumenten hebben ontvangen. Dit verschilt echter per vakman.

Type opdracht

Afhankelijk van de opdracht die je aan je architect geeft en heel wat andere factoren, zal de prijs dus sterk variëren. Voor een correcte prijsschatting vraag je dan ook best een offerte aan een vakman. In de tabel hieronder geven we je een overzicht van een aantal werken.

OpdrachtRichtprijs
Tekening van de woningVanaf € 500
Uitbouw begane grond: ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2500
Aanbouw woning: ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9000
Volledige uitbreiding woningVanaf € 10.000-15.000
Begeleiding bij volledige renovatie woningVanaf 35.000-50.000

Om geld te besparen kan je verschillende offertes aanvragen, op zoek gaan naar architecten in je buurt om voorrijkosten te vermijden, de hoeveelheid taken limiteren en de juiste betalingsmethode onderzoeken. Ben je benieuwd hoeveel jouw project zou kosten? Neem dan contact op met een architect.

Vraag een gratis offerte aan bij een architect

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.