Uitbouw, aanbouw en opbouw

Bouwen
the_title()

Vind jij jouw woning te klein, maar zie je het niet zitten om te verhuizen? Dan is uitbouw, aanbouw of opbouw misschien wel iets voor jou. In dit artikel worden drie verschillende mogelijkheden om jouw huis te vergroten uitgelegd. Er worden telkens ook enkele voordelen en nadelen gegeven.

Uitbouw

Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte groter gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een verlenging van een woonkamer of het vergroten van een keuken. Een andere mogelijkheid voor een uitbouw is een extra ruimte aan een pand met een deur die is verbonden met de bestaande ruimte. Het maakt dus niet uit of er een wand verwijderd wordt of dat de uitbouw met een deur verbonden is als de nieuwe ruimte maar toegankelijk is vanuit de bestaande ruimte. Dan is er sprake van een uitbouw. Wat wel belangrijk is, is dat je op voorhand al weet wat je met deze ruimte wilt gaan doen omdat er een belangrijk verschil zit tussen een wand verwijderen en een deur plaatsen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een grotere woonkamer of een extra slaap/badkamer op de begane grond wenst, dan kan je kiezen voor een uitbouw. 

Heb je liever een garage of een praktijkruimte aan huis dan is het beter om te kiezen voor een aanbouw. In beide gevallen stijgt de waarde van uw pand en krijg je er jarenlang veel woon of werk plezier voor terug. Er zijn meerdere mogelijkheden denk maar aan een casco, gehele afwerking, baksteen, gevelbekleding, hout, kunststof of aluminium kozijnen. Jij hebt de touwtjes volledig zelf in handen en kiest zelf wat je het liefst wilt. Vaak is het mogelijk om vergunningsvrij te bouwen wat aanzienlijk in de totale kosten scheelt.

Het grootste voordeel aan uitbouw is, dat je op een goedkope en eenvoudige manier heel wat extra leefruimte creëert in jouw woning. Verder stijgt ook da waarde van jouw huis, waardoor je het als een investering kan zien die je op termijn (gedeeltelijk) kan terugverdienen. Het grootste nadeel is dat er heel wat stress bij komt kijken, maar dat is bij elke verbouwing het geval. 

Aanbouw

Bij een aanbouw wordt er een nieuwe ruimte aan een bestaand pand gebouwd. Dit betekent dat het een aparte ruimte wordt met een eigen ingang zonder dat het verbonden is met het bestaande pand. Denk hier bij aan een garage, praktijkruimte of een berging die aan het bestaande pand wordt gebouwd.

Net zoals bij uitbouw zal uw woning in waarde stijgen. Je creëert ook meer licht en woonruimte in jouw woning. En tot slot bestaat er een mogelijkheid dat je de aanbouw via een hypotheek kan financieren. Deze kan je aanvragen als je een aanbouw overweegt. 

In tegenstelling tot een uitbouw, is een aanbouw wel behoorlijk duur. Je kan natuurlijk wel een deel terugverdienen doordat jouw huis in waarde stijgt. En tot slot neemt een aanbouw ook heel wat tijd in beslag. Zeker bij de mensen die willen besparen door een deel zelf te doen. 

Opbouw

Een opbouw of verhoging op het dak of garage komt in vele verschillende vormen voor. De meest voorkomende is de dakkapel. Maar ook als er een complete verdieping of een enkele kamer op een nieuwbouw of bestaand huis wordt geplaatst noemen we dit een dakopbouw of opbouw van de woning. 

He grootste voordeel van een dakopbouw of opbouw van de woning is dat je heel wat extra ruimte kan creëren in jouw woning zonder dat je oppervlakte verliest. Dat is ideaal wanneer je bijvoorbeeld wel wilt uitbouwen, maar niet wilt inleveren op de ruimte in uw tuin. De meest gekozen opbouwen liggen tussen de 20 en 50 m2. Naast extra ruimte, zorgt een dakopbouw er ook voor dat jouw woning, net zoals bij uitbouw of aanbouw, in waarde stijgt. En bovendien zorgt een dakopbouw waar voldoende glas gebruikt wordt ook voor heel veel extra lichtinval. En door de driedubbele beglazing die vandaag de dag vaak gebruikt wordt, kan je jouw ramen goed isoleren. Zo vermijd je dat kosten van de verwarming oplopen. 

Conclusie: uitbouw, aanbouw of opbouw

We kunnen concluderen dat zowel bij uitbouw, aanbouw als bij opbouw de voordelen feller doorwegen dan de nadelen. Daarom raden wij jou aan om te kijken welke van de drie uitbereidingsmogelijkheden het best bij jouw woning en jouw vereisten aansluiten.

Als je graag wilt uitbreiden zonder veel oppervlakte te verliezen, dan raden wij opbouw aan. Als je graag wilt uitbreiden zonder veel geld te investeren, dan is het niet aangewezen om voor aanbouw te gaan. Dan is uitbouw een veel goedkopere optie. En als je graag een bepaalde ruimte wil vergroten, dan is het aangeraden om voor uitbouw te kiezen. 

Vraag een gratis offerte aan om jouw huis te vergroten

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.