Hoe kies ik een goede aannemer

Bouwen
the_title()

Bij een bouwproject moet je veel belangrijke knopen doorhakken. Je zit dan ook met veel grote vragen, zoals ‘Hoe kies ik een goede aannemer?’. Daar willen we je vandaag een handje mee helpen, door je een overzicht te bieden van de zaken waar je op kan letten om het proces wat aangenamer te maken. 

Taken van een aannemer 

Waar kan je een goede aannemer voor inschakelen? Een aannemer staat in voor het gehele project, maar doet niet alles zelf. De taken zullen dan ook verdeeld worden onder andere vaklieden. De aannemer zal wel kunnen instaan voor concrete taken als alle plannen bespreken met de architect, een planning opstellen voor het hele proces en de bouwvergunningen in orde brengen. Ook kan hij dus andere werknemers begeleiden met elk hun eigen taak, staat hij in voor de aanwezigheid van de bouwmaterialen en voor de toestand van de werkplaats. Je vragen kan je meestal gewoon rechtstreeks aan de aannemer stellen, waardoor je één duidelijk aanspreekpunt hebt.

Het werk van de aannemer 

‘Hoe kies ik een goede aannemer?’ Allereerst door te beginnen bij het begin. Trek online op onderzoek uit naar grotere bedrijven als je de klus snel geklaard wilt hebben bijvoorbeeld, of net naar aannemers bij jou in de buurt als je uit bent op een persoonlijke aanpak van iemand die een goede reputatie (hoog te houden) heeft in de omgeving.

Inspecteer de eigen website en zoek naar voorbeelden van vorige projecten, liefst natuurlijk in de stijl die je zelf graag zou willen gebruiken. Als je zulke vorige projecten makkelijk vindt kan je zelf overwegen om ter plaatse eens te gaan kijken, of om de klanten tenminste persoonlijk te contacteren en te vragen naar hun ervaring. Je kan natuurlijk ook polsen naar de ervaring van vrienden en familie met hun aannemers, of bij je architect aankloppen om te kijken of hij iemand aan zou raden. Vergeet ook niet dat veel aannemers met onderaannemers werken, die je ook nog altijd individueel kunt researchen als je dat wil. 

Zoals bij veel bouwprojecten vraag je op voorhand best offertes aan bij verschillende aannemers. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten, zoals de volledigheid en gedetailleerdheid waarmee alle werkzaamheden vermeld worden. Staan alle taken opgelijst, en al inclusief materialen bijvoorbeeld? Zitten de lonen van alle vakmensen er ook al bij? Kloppen de data, en zijn er betalingstermijnen vermeld? En staan er algemene of ontbindende voorwaarden bij vermeld? Je kan offertes immers alleen op een correcte manier met elkaar vergelijken als alle aspecten telkens dezelfde zijn. ‘Hoe kies ik een goede aannemer?’ Door goed te vergelijken.

De financiële situatie van de aannemer 

Eveneens op de offerte, of ergens op de website bijvoorbeeld, kan je het ondernemingsnummer van het bedrijf vinden. Want, ‘Hoe kies ik een goede aannemer?’, door ook de financiële gegevens ervan al opgezocht te hebben. Met het ondernemingsnummer kan je op de Kruispuntbank een aantal zaken vinden over de aannemer: de oprichtingsdatum van het bedrijf, waar het ligt, de rechtsvorm, professionele vaardigheden, en dus ook jaarrekeningen. Je kan ook een bedrijfsrapport aanvragen of de website van de FOD economie raadplegen.

Labels, keurmerken en meer 

Er zijn ook een aantal labels die een aannemer kan hebben of organisaties waar ze bij aangesloten kunnen zijn. Hoewel deze niet garant staan voor kwaliteit, kan het wel een goed teken zijn. De wet -Breyne, die je als koper beschermt, zal normaal altijd opgevolgd worden door aannemers verbonden aan het Charter der woningbouwer, aan de Confederatie Bouw, of met een label van Construction Quality.

Op de website van FOD economie kan je zoals gezegd veel gegevens vinden, waaronder of aannemers erkend zijn. Ook dit garandeert niets, maar het wil wel zeggen dat de kredietwaardigheid en bekwaamheid goed genoeg geacht werden om openbare werken te mogen uitvoeren. Een keurmerk kan wel iets garanderen, namelijk dat een andere aannemer de werken overneemt als de originele het laat afweten. Voorbeelden zijn Bouwgarant, SWK of Woningborg. Moesten er zich conflicten voordoen, ben je ook beter af als de aannemer zich op voorhand aansluit bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw zodat er ondersteuning geboden kan worden. 

Eens begonnen

Op de vraag ‘Hoe kies ik een goede aannemer?’ hebben we nu al een beetje een antwoord gegeven, want de keuze vindt immers plaats voor de werken van start gaan. Toch kan je in het begin toch ook nog alert blijven voor bepaalde signalen. Vragen ze bijvoorbeeld voorschotten die buiten proportie lijken? Aannemers moeten nu eenmaal materialen aankopen, maar als het voorschot meer dan 30% bedraagt kan er een luchtje aanzitten. Als het niet spontaan wordt aangeboden, dring er dan ook op aan om alles op papier te laten zetten. Dus niet enkel een overzicht van de kosten verbonden aan alle werkzaamheden, maar ook de uitvoeringstermijnen, schadevergoedingen, wat er moet gebeuren als er bijkomende werken uitgevoerd moeten worden… 

Met dit overzicht kan je beginnen aan je zoektocht naar een aannemer. Vraag naar vorige projecten, vergelijk offertes en informeer zowel online als in je omgeving. Check ook de financiële situatie van de aannemer als je wil, en kijk of er eventuele keurmerken of andere labels zijn waar hij zich toe verbindt. We wensen je veel succes!

Vraag gratis offertes aan bij verschillende aannemers

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.